řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Prečo je vo výpočte 2 zónovej budovy (zóna 1: 20°C, zóna 2: 0°C alebo 10°C) potreba tepla vyššia pre zónu 1 v prípade vyššej teploty (10°C) v zóne 2, ktorý je suterénom?

Jak zadat vliv bivalence u tepelného čerpadla?

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

09.09.2014 13.00 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 4 komentářů | Přečteno: 18920x

Otázka:

Chtěl jsem se zeptat na bivalenci u TČ. Domníval jsem se že podle TNI 730331 je bivalence u TČ ( s pohonem na elektřinu) zohledněna přímo v hodnotě roční ho provozního COP, kterou si v programu vyberu podle typu TČ. Při systému vzduch-voda a podlahovém vytápění tak bude hodnota 3,2 a provedl jsem výpočet.

Bohužel jsem narazil na fondu s tím že ve výkrese má topenář zakreslen bivalentní elektrokotel a chtějí tak rozdělit v krycím listu podíl zdroje např. 95% TČ a zbytek elektřina (elektrokotel), což by nebyl problém, ale pak to chtějí i ve výpočtu (tam to samozřejmě při takto voleném výpočtu není), což by znamenalo, že dám dva zdroje tepla v daném poměru, což lze.

Pak ale vzroste neobnovitelná energie a z hlediska požadavku dotace projekt nevyjde na požadované hodnoty. Moje argumentace, že nevím, jaké TČ tam bude, a proto byl volen postup výpočtu dle TNI, který nerozděluje spotřebu na samotné TČ a bivalenci, neuspěla. V reálu se může stát, že instalované tepelné čerpadlo vůbec na bivalenci nepojede, ale bude opravdu záležet na konkrétním TČ.

Mohu Vás požádat o názor? Bohužel jsem nikde v TNI 73 0331 nenašel že hodnota ročního provozního topného faktoru je uváděna včetně vlivu bivalence.

Otázka:

V hodnoceném objektu je vytápění řešeno jako podlahové, topná voda je pak natápěna pomocí tepelného čerpadla země-voda. V létě je celý objekt pasivně chlazen topnou vodou,která se ochlazuje v zemních vrtech. Lze toto pasivní chlazení tepelným čerpadlem zanedbat? Investor by rád, aby se v hodnocení uvedlo, že objekt je chlazen, dle mého ale nemá vliv na spotřeby, protože jediná spotřeba je oběhovým čerpadlem...

Na našich stránkách jsme již vícekrát diskutovali o vhodném zadání osvětlení u nebytových budov, přesto se však problémy s osvětlením a souvisejícími vnitřními zisky při zpracování PENB opakují. Jde o poměrně závažný problém, který se nemusí týkat jen referenční budovy, ale i budovy hodnocené, takže toto téma po několika měsících raději znovu připomínám... 


Otázka:

Zpracovávám PENB většího zdravotnického zařízení. Výsledky výpočtu (zejména 1 kWh/m2,rok dodané energie na vytápění) jsou dost mimo realitu a popravdě netuším, kde vězí problém. Tak extrémní vnitřní a solární zisky v reálu samozřejmě zdaleka nejsou (resp. nejsou natolik využitelné).

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10