řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Import skladeb z programu Teplo do programu Energie 2017

Kategorie » téma: Teplo | Energie » 10 Ostatní

27.09.2017 22.55 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 58073x

Otázka:

Zajímalo by mne, jestli bude import skladeb z Tepla do Energie fungovat i v případě Tepla 2010 a Energie 2017?

Když se o dodané energii na chlazení a energii odevzdané z budovy do okolí psalo na našem blogu poprvé, vzbudilo to tak malý ohlas (viz http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/dodana-energie-na-chlazeni-a-energie-odevzdana-do-okolniho-prostredi/), že jsem si na ten dávný příspěvek ani nevzpomněl... a nezařadil tudíž tento příspěvek hned do správného volného seriálu. Téma se ovšem stalo postupně asi natolik kontroverzním, že po 3 letech vzbudilo mnohem vzrušenější debatu. Na jejím začátku byl dotaz:


Když nyní program Energie prochází revizí, tak mne tak napadá, zdali je správné, že Energie nehodnotí energii okolního prostředí získanou tepelným čerpadlem pro chlazení.

Např. Mám-li v budově tepelné čerpadlo pro chlazení, tedy pro chlazení získávám energii okolního prostředí, pak se započítává pouze energie do tepelného čerpadla vložená (vesměs elektřina), mám-li však v budově tepelné čerpadlo pro vytápění, přípravu TV pak se získaná energie okolního prostředí započítává.

RETRO: Pozitivně definitní matice a jak se jí zbavit

Kategorie » téma: Area

07.09.2017 15.20 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 45847x

Při výpočtu dvourozměrného pole relativních vlhkostí v programu Area může v určitých výjimečných situacích nastat situace, kdy nelze najít numerické řešení sestavené soustavy lineárních rovnic.

Tento problém byl už na našem blogu v minulosti řešen (viz http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/chyba-v-matici-soustavy-a-jak-ji-odstranit/?pg=13), ale vzhledem k šestileté pauze není divu, že se prakticky shodná otázka objevuje občas znovu:

V programu Area se mi po výpočtu objevuje hláška, že „Matice soustavy není pozitivně definitní“. V čem bude chyba? V nesprávném napojení oblastí?

TEORIE: Přesnost zohlednění vlivu tepelných mostů

V novém nepravidelném seriálu budeme detailněji diskutovat různá témata z teorie stavební fyziky... i když zas tak teoretické tyto příspěvky nebudou: teorie má totiž ve stavební fyzice obvykle přímý dopad do praktického posuzování. Je tomu tak i v následujícím příspěvku, který byl inspirován dotazem:


Zajímalo by mne, s jakou přesností pracuje výpočet ekvivalentní lambdy tepelné izolace v programu Teplo. Nedopouštím se při jeho použití chyby, když je evidentní, že nezohledňuje okolní vrstvy?

Mám na mysli třeba celkem běžnou situaci, kdy se stěna v dřevostavbě (two by four) z vnější strany zatepluje. Vnější izolace musí přece vliv tepelného mostu (sloupek) ovlivnit.

Přibližný výpočet teplotního faktoru pro 3D detaily

Kategorie » téma: Area

06.09.2017 18.03 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 33199x

ZOOM: Přibližné posouzení vnitřní povrchové teploty pro bodové tepelné mosty a vazby

Následující detailní návod ukazuje, jakým způsobem lze v programu Area vypočítat přibližnou hodnotu teplotního faktoru v místě spojení několika liniových tepelných mostů či vazeb. Inspirací byl dotaz:


Setkal jsem se s výhradou, že nestačí posoudit na povrchovou teplotu detail atiky (napojení na stěnu), ale že se musí posoudit také 3D detail v koutu nad rohem budovy, protože toto místo může vycházet o mnoho hůř. Máte také takové zkušenosti?

< Stránka 1 2 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10