Plánované novinky na rok 2013 a novela vyhlášky 148/2007 Sb.

Kategorie » téma: Stavební fyzika | Energie » Obecně

01.01.2013 21.56 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 28386x

Hlavní novinkou v našich programech pro stavební fyziku v roce 2013 bude vydání nové verze programu Energie, které je zatím plánováno na konec února či začátek března. Aktualizace programu souvisí s připravovaným vydáním novely vyhlášky 148/2007 Sb.

Příprava novely vyhlášky se již pomalu blíží svému závěru, nicméně i těsně před Vánoci se na textu ještě pracovalo...

Zatím se předpokládá, že by nová vyhláška měla platit od 1.4.2013. Do té doby bude platná vyhláška 148/2007 Sb. - energetické průkazy by se tedy měly zpracovávat až do dubna stávajícím známým způsobem.

Nová vyhláška bude snad schválena a vydána do konce ledna. Jakmile bude k dispozici její skutečně finální text, bude možné i zodpovědně dokončit náročnou aktualizaci programu Energie. Změny v novele vyhlášky 148/2007 Sb. jsou totiž poměrně velké a týkají se nejen vizuální podoby průkazu, ale - což je podstatnější - i výpočtové části. Zcela zásadně se mění dokonce už kritéria pro hodnocení budov. Nově se počítá například pro novostavby s hodnocením tří parametrů:

  • průměrného součinitele prostupu tepla
  • celkové dodané energie
  • neobnovitelné primární energie.

Hodnocená budova musí přitom vykazovat ze všech tří hledisek vlastnosti lepší než budova referenční, která se vytvoří jako jakási virtuální kopie budovy hodnocené - ovšem s tím, že řadu vlastností (např. účinnosti technických systémů) má zafixovánu na referenční, vyhláškou předepsané úrovni.

Z toho plyne, že nově bude nutné každou budovu hodnotit vlastně dvakrát: jednou s jejími skutečnými vlastnostmi a podruhé s vlastnostmi referenčními.

Samotný výpočet se změní dosti zásadně nejen tím, že bude nutné počítat navíc jak neobnovitelnou, tak celkovou primární energii, ale také tím, že byl podstatně upraven i výpočet dodané energie (dosud označované jako "spotřeba energie"). Nové postupy se projeví hlavně u budov se solárními kolektory, fotovoltaickými systémy, tepelnými čerpadly a kogeneračními jednotkami.

Stručně popsané změny vedou k poměrně komplikovaným vnitřním vztahům ve výpočtu a vyžadují velmi pečlivou práci při přípravě programu a jeho opakované testování. Tento proces nechceme urychlovat, protože spolehlivost programu považujeme za jeho zásadní vlastnost.

Výsledný produkt by neměl z hlediska uživatele vyžadovat nijak dramaticky větší objem práce s přípravou vstupních dat než dosud. Budova se bude samozřejmě zadávat jen jednou - výpočet referenční budovy proběhne automaticky, skrytě, aniž by s tím měl uživatel jakékoli starosti navíc. Zcela jistě bude také možné do nové verze načíst starší data a velmi snadno je transformovat do podoby umožňující zpracovat nový PENB.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.