řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

ZOOM: Zadávání solárních kolektorů

Další detailní návod vysvětlující, jak zadávat celkem běžně se vyskytující kombinaci tradičního zdroje tepla (kotel) a solárních kolektorů, je určen především těm, kteří s užíváním programu Energie teprve začínají. Inspirací byl následující dotaz:


Dovolte prosím začátečnickou otázku. Když zadávám solární systém, tak vyplním jen charakteristiky na příslušné stejnojmenné kartě, zatímco na kartě "zdroje tepla" nevyplňuji nic ? Nevyplňuji tam žádný "solární" typ zdroje a jeho procento podílu na vytápění resp. ohřevu TUV?

K předchozí otázce ještě doplňuji, že se jedná o doplňkový solární systém, tedy jako druhý zdroj tepla. Hlavní zdroj tepla je plynový kotel pro vytápění i ohřev TUV. Ten samozřejmě na kartě "zdroje tepla" vyplním a nevím, jestli 100 procenty anebo menším podílem ? Tedy jestli se solár na kartě "zdroje tepla" nějak projeví a nebo ne ?

Další vydání našeho retro občasníku se týká tématu, které průběžně diskutujeme od roku 2013: zpracování průkazu energetické náročnosti budovy pro budovu, která podstupuje větší změnu a současně je doplňována o velkou nástavbu či přístavbu.

Inspirací byl následující dotaz:


Hodnotím částečnou rekonstrukci objektu s půdní nástavbou s větší plochou než 25% původní plochy.

Nástavbu posuzuji jako novostavbu samostatným PENB. Poté vyhotovuji druhý PENB na celou budovu jako větší změnu dokončené budovy, ale v tomto kompletním již nezaškrtávám u konstrukcí nástavby položku „měněné konstrukce“, protože již bylo řešeno průkazem na „novostavbu přístavby“ a posuzuju jen zbylé měněné mimo nástavbu.

Je to správně?

Zadání podzóny s podtlakovým větráním v Energii 2020

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

31.08.2020 16.43 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 51955x

ZOOM: Podzóna s podtlakovým větráním

V dalším detailním návodu se podíváme na to, jakým způsobem lze zadat část zóny (podzónu) s podtlakovým větráním. S podobnou situací se lze setkat při podrobnějším modelování např. bytových domů s bytovými jádry. Inspirací byl následující dotaz:


Jakým způsobem zadat odtahové ventilátory, které jsou jen v koupelnách v jednotlivých bytech? Zkoušel jsem vytvořit podzónu koupelny s nuceným větráním, ale při výpočtu mi program vyhodí chybovou hlášku "v zóně 1 je zadán odtahový ventilátor, přičemž pro něj buď není definován průtok odtahovaného vzduchu nebo je pro něj zadán nenulový průtok přiváděného vzduchu".

Otázka:

Nebylo by možné přidat do Energie 2020 možnost uložit konfiguraci podlahy nad suterénem pro další využití v dalších zónách?

Jedná se mi například o případ, kdy mám dům, který je celý nad stejným suterénem, ale jsou v něm různé zóny ve styku s tímto suterénem (chodby, kanceláře, byty...), musím pak pro každou zónu znovu zadávat "otravné položky" jako tepelné odpory suterénních stěn, podlahy, hloubku podlahy pod úrovní terénu atd.

Nebylo by možné toto někam uložit a v další zóně vyvolat? Více zón nad stejným suterénem je poměrně častý případ....

Otázka:

Zpracovávám PENB výrobní haly, přičemž podlahu spočítám podle ČSN EN ISO 13370.

V tabulce PENB A.1. se objeví součinitel prostupu tepla podlahy bez vlivu zeminy (3,704W/m2K). To znamená, že konstrukce nevyhovuje. Neměl by se tam spíš zapsat součinitel prostupu tepla mezi interiérem a exteriérem U (0,389 W/m2K), který obsahuje činitel teplotní redukce b?

Jaká z těchto hodnot se v programu zadává pro výpočet UemR referenční budovy?

< 1 .. 8 9 10 11 12 Stránka 13 14 15 16 17 18 .. 241 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10