zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Před definitivním uvedením nové verze programu Energie 2017 na trh můžeme doplnit informace o novinkách o ještě jednu:

program umožňuje také detailní výpočet produkce tepelné energie solárními kolektory s hodinovým krokem.

Při výpočtu se zohledňuje orientace a sklon kolektoru, jeho typ (plochý, trubkový) a zjednodušeně i jeho stínění. Orientace kolektoru může být přitom zcela libovolná, takže výsledky výpočtu lze použít i pro zpracování žádostí o podporu v oblasti C.3.1 a C.3.2 dotačního programu NZÚ v případě plánované instalace solárních termických systémů s odklonem od jihu vyšším než 45 st., pro které nelze použít oficiální výpočetní nástroj dostupný na stránkách dotačního programu.

Pro výpočet lze buď vybrat některá z klimatických hodinových dat obsažených v katalogu klimatických dat a nebo lze importovat data popisující klimatické poměry v libovolné konkrétní lokalitě, pokud byla tato data ve formátu RKR (referenční klimatický rok) od ČHMÚ zakoupena.

Protokol o výpočtu produkce energie solárními kolektory
Protokol o výpočtu produkce energie solárními kolektory

Výsledkem výpočtu je protokol obsahující přehled zadaných údajů a výsledné měsíční a roční produkce energie spolu s grafy ukazujícími roční průběhy jednotlivých veličin (klimatické údaje, záření dopadající na kolektor, hodinová a denní produkce energie). Vypočtené měsíční produkce energie jsou následně použity pro výpočet standardní energetické bilance budovy (např. při zpracování energetického průkazu).

Důležité upozornění pro uživatele1367320096_pozor9992

Od ledna 2015 je třeba v souladu s vyhláškou č. 78/2013 Sb. snížit hodnotu neobnovitelné primární energie pro referenční budovu o 3-10 % v závislosti na typu budovy (viz tab. 5 v příloze 1).

Zmíněná redukce se uplatní pouze při stanovení požadavku na neobnovitelnou primární energii. Hranice klasifikačních tříd A-G se bude i nadále stanovovat dosavadním postupem (tj. bude se odvozovat s pomocí referenční budovy pro dosavadní novou budovu).

Korektní uplatnění redukce neobnovitelné primární energie pro referenční budovu zajistí pouze Energie 2014.6.

  • Všem uživatelům verzí 2014.0 až 2014.5 proto naléhavě doporučujeme provést aktualizaci na verzi 2014.6.
  • Stejné doporučení platí i pro uživatele Energie 2014 LT, kteří si budou moci stáhnout aktualizaci 2014.6 LT.
  • Pro uživatele, kteří ještě stále používají verzi 2013, jsme připravili bezplatnou aktualizaci výpočetního modulu, která zabezpečí kompatibilitu výpočtu v této staré verzi s požadavky platnými od ledna 2015.

Další detaily k tématu můžete najít dále...

Připravovaný update Energie 2023

Kategorie » téma: Energie » Obecně | Energie » 07 OZE a primární energie

15.12.2022 23.18 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 6 komentářů | Přečteno: 13874x

Po každém uvedení nového programu následuje bohužel nevyhnutelné období odstraňování různých přehlédnutí a menší či větších chyb. Není překvapující, že to potkalo i Energii 2023, která svým rozsahem dost výrazně překonává všechny ostatní programy v naší nabídce. Na leden 2023 proto připravujeme bezplatný update, který bude obsahovat různé opravy a doplnění.

Nejdůležitější oprava se týká výpočtu primární energie referenční budovy, do které Energie 2023 zatím omylem nezahrnuje primární energii spojenou s provozem nevytápěných prostorů (obvykle osvětlení a nucené větrání garáží). Za tento nedostatek se omlouváme, při testování nám to bohužel uniklo.

Na webu K-CAD byla umístěna upravená instalace, která tento výše popisovaný problém řeší. Neobsahuje ale zatím všechny úpravy programu chystané na leden.