zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Mám dotazy k výpočtu solárního systému v Energii:

- Jak je tento výpočet přesný? Když jsem zadal dolní hranici účinnosti (50 % dle nápovědy) a průměrné stínění 0,7, pořád jsem byl s celkovým přínosem podstatně lepší než ve srovnání s výpočtem od Ing. Matušky (pro Zelená úsporám).

- Který výpočet je tedy přesnější? (že bych to třeba spočítal nejdřív podle Matušky a potom napasoval do Energie tak, aby to vycházelo stejně)

- V záložce "primární energie" jsou doplňující údaje pro solární systémy - to se používá pouze v případě, kdy chci vyjádřit úsporu solárním systémem oproti jinému zdroji, který v této tabulce zadávám? (Mám pocit, že v některé ze starších diskuzí jste uváděl, že do základních údajů se solární systém nezadává, že ten se započte automaticky, je to tak?)

Otázka:

Objekt využívá energii vyprodukovanou FV články. Pokud zadám do výpočtu, aby se tato energie použila výhradně pro vytápění, program  vypočítá, že produkce energie FV je cca 26,2 MWh, ale na vytápění se použije pouze 6,7 MWh:

Vypočtená využitelnost vyrobené elektřiny
Vypočtená využitelnost vyrobené elektřiny

Když jsem ale výpočet upravila a zkusila zadat, aby se energie produkována FV dále použila např. pro přípravu TV, zbývající vyprodukovanou energii (19,5 MWh) program použil na přípravu teplé vody a u vytápění ponechal hodnotu 6,7 MWh.

Jak je možné, že se pro vytápění nevyužije všech 26,2 MWh?

Otázka:

Chtěl jsme se zeptat k zadání součinitelů CO2 (na listu Výroba energie (solární systémy a kogenerace)). Ponechává se v případě zadání fotovoltaických systémů (Fve) se zapojením do veřejné sítě či využitím v domě nulový a nebo dle toho jaký hlavní zdroj tepla (energie) v domě nahrazuje (doplňuje)? 

 Dále by mne zajímalo, zda je možné v Energii zadat Fve v zapojením s "wattrouterem" ... tzn. prioritně využití vyrobené el. energie v domě a až přebytky odevzdávané do veřejné sítě.

Otázka:

Mám RD s tepelným čerpadlem na elektřinu a krbem, přičemž se předpokládá rozdělení 80:20 dodávky tepla na vytápění i TV ve prospěch TČ. RD nemá žádné solární kolektory.

Pokud zadám jako energonositel elektrickou energii z 80% (faktor energ. proměny-3) a dřevo z 20% (faktor energ. proměny-0,05), tak se nemám šanci se dostat pod 60 kWh/m2. Projdu, pokud zadám poměr 80% ku 20% ve prospěch krbu, což je dosti nelogické.

Poradíte mi jak se dostat pod 60kWh/m2? Vím, že firma Atrea s touto kombinací vytápění má již domy na Fondu životního prostředí schválené, ale dělají to v jiném programu.

Otázka:

Mám dotaz k zadání energonositelů. Když vyplňuju procento rozdělení energií, tak to musím vyplnit procentuálně stejně, jako je to ve zdrojích tepla. Ale je to tak správně např. v teoretickém případu vytápění 50% tepelným čerpadlem a 50% dřevem? Elektřiny spotřebuju díky topnému faktoru jen cca 1/3 oproti výkonu potřebnému na pokrytí ztrát. Takže pak v podstatě potřebuju třeba 20% elektřiny a 80% dřeva, když to přepočítám na vstupy...

< 1 .. 8 9 10 11 12 Stránka 13 14 15 16 17 .. 17 >