Zeptejte se nás (Stavební fyzika)

Vaše dotazy týkající se produktů - Software Svoboda odesílejte, prosíme, prostřednictvím tohoto formuláře. Odpověď na tento dotaz bude zveřejněna formou článku v placené části blogu (případně Vás kontaktujeme přímo e-mailem/telefonem)

Budou-li součástí dotazu i obrázky, či přiložené soubory apod., tak se zaregistrujte jako bloger pomocí odkazu, který najdete v pravé horní části hlavičky stránek.

Položit otázku

 *
 *
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Vaše otázky:

02.06.2011 10.55

Dobrý den, dá se prosím Vás vypočítat činitel teplotní redukce?Jedná se o garáž,která je částečně zahrnuta do domu.Její tři obvodové stěny jsou v kontaktu s venkovním prostředím, jedna stěna a strop přiléhá k obytné části domu.Podlaha garáže je na zemině.Děkuji

Činitel teplotní redukce pro nevytápěný prostor lze kromě obvyklého odhadu skutečně i vypočítat, a to postupem podle ČSN 730540-4, čl. H.2.2. Možností je tam více:

1) b = (Ti-Tu)/(Tim-Te),

kde Ti je návrhová vnitřní teplota v prostoru přilehlém k dělící konstrukci mezi zónou a nevytápěným prostorem, Tim je převažující návrhová vnitřní teplota v zóně, Te je návrhová venkovní teplota (např. -15 C) a Tu je teplota v nevytápěném prostoru při venkovní teplotě Te. Hodnotu Tu můžete přitom:

a) odhadnout

b) vypočítat ze vztahu Tu = (Hiu*Ti + Hue*Te)/(Hiu+Hue),

kde Hiu je měrný tok z interiéru (i) do nevytápěného prostoru (u) a Hue je měrný tok z nevytápěného prostoru (u) do exteriéru (e) (v normě jsou chybně označeny jen jako tepelné toky prostupem tepla)

2) b = ((Ti-Te)/(Tim-Te)) * (Hue/(Hiu+Hue)),

kde značení veličin odpovídá výše uvedenému.

 

Hodnoty Hiu a Hue se spočítají jako součet tepelných toků prostupem Ht a větráním Hv, přičemž pro tepelný tok prostupem tepla platí obecný vztah:

Ht = Suma (A*U) + Suma (l*Psí) + Suma (chí),

který se obvykle zjednodušuje např. na

Ht = Suma (A*U) + Suma (A)*DeltaUtbm,

kde A je plocha a U souč. prostupu tepla dílčí obalové konstrukce (buď mezi interiérem a garáží, nebo mezi garáží a exteriérem) a DeltaUtbm je přirážka na vliv tepelných vazeb. Do hodnoty Ht,ue by se měl zahrnout i prostup přes podlahu garáže, který lze ale při ručním výpočtu uvažovat na straně bezpečnosti také součinem A*U (U přitom nezahrnuje vliv zeminy).

Tepelný tok větráním Hv se stanoví pro přirozené větrání ze vztahu:

Hv = 0,33 * V,

kde V je objemový tok vzduchu v m3/h mezi interiérem a garáží (pro výpočet Hv,iu a následně Hiu) nebo mezi garáží a exteriérem (pro výpočet Hv,ue a následně Hue).

 

Alternativně k výše uvedeným vztahům můžete použít program Energie a zadat do něj nevytápěný prostor včetně jeho obalových konstrukcí na formulář pro popis nevytpěných prostor (model: přesný výpočet). Příslušné hodnoty b (stanovené postupem dle bodu 2 výše) pak můžete následně nalézt v protokolu o výpočtu.

Zbyněk Svoboda

31.05.2011 15.41

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jak výpočtově funguje zaškrtávátko v Energii "zóna je vytápěna otopnou soustavou s regulací" (stačil by mi odkaz na dané normy)? Proč (a jak) se tento fakt promítá do POTŘEBY tepla na vytápění (která by ze své definice vliv typu otopné soustavy podle mého názoru zahrnovat neměla)? Děkuji.

Je to jednoduché: jen budova s automatickou regulací otopné soustavy je schopna využívat tepelné zisky. Jakmile není automatická regulace k dispozici, využití zisků závisí na tom, zda provozovatel obejde tělesa a stáhne jejich výkon.  S tím se ovšem nedá počítat a standardní postup je tudíž ten, že se v takovém případě s tepelnými zisky vůbec nepočítá.

(Ne)přítomnost regulace se promítá už do potřeby tepla na vytápění, protože to z hlediska výpočtu není parametr popisující účinnost soustavy (ta se zadává samostatně), ale parametr charakterizující možnosti využití tepelných zisků.

Další informace najdete v nápovědě k zaškrtávacímu políčku.

Zbyněk Svoboda

25.05.2011 14.56

Nerozumím "vzestupu průměrné denní teploty" u SIMULACE.Pokud chci simulovat více dnů např. vždy pro kritickou teplotu,zadám tedy do vzestupu denní teploty 0 kelvinů?Pakliže je to správně, výpočet pro 1. den u simulování více dnů mi nekoresponduje s výpočtem pro pouhý jeden den. Dále pokud zděnou stavbu změním na sendvičovou dřevostavbu s více vrstvami,program počítá klidně 15min,pak ohlásí chybu.

Doporučuji si prostudovat příslušnou EN 13792. Výpočet neslouží v žádném případě pro simulování více dní za sebou, ale vždy pro analýzu chování místnosti v rámci jednoho dne (jde o tzv. kvazistacionární stav). Více dní za sebou tedy bohužel počítat nemůžete.

Hodnota "vzestupu teploty" je pomocnou veličinou, s jejíž pomocí může program přiblížit výsledky výpočtu k reálnému chování místností s velmi hmotnými obalovými konstrukcemi (historické budovy). V běžných případech se nepoužije.

Přečtěte si prosím nápovědu k dané hodnotě a k hodnotám souvisejícím (klávesa F1) - a pokud něčemu nebudete rozumět, tak se prosím zeptejte konkrétněji.

Pokud máte dále nějaké potíže s výpočtem, tak nám musíte poslat vaše data, protože takto na dálku bez jejich detailní znalosti vám opravdu neumím pomoci.

Zbyněk Svoboda

 

22.05.2011 21.00

Dobrý den přeji,

mohl bych se Vás, prosím, zeptat, jak budu počítat ručně tepelnou ztrátu RD po místnostech, pokud je jedna místnost uprostřed? Jak budu s tou místnostá počítat, nesousedí-li místnost žádnou plochou s exteriérem (ani stropem ani podlahou).

Děkuji za odpověď, Lukáš Kolúch.

Formální postup výpočtu je zcela stejný jako u jakékoli jiné místnosti - detaily najdete v ČSN EN 12831. Uplatní se plochy obalových konstrukcí, jejich součinitele prostupu tepla a teploty na vnější straně (tj. v okolních místnostech). Pokud je daná místnost větrána např. nuceně venkovním vzduchem, uplatní se i ztráta větráním.

Je-li ovšem daná místnost ze všech stran obklopena prostory vytápěnými na stejnou teplotu a je-li větrána vzduchem z těchto prostor, pak samozřejmě žádnou tepelnou ztrátu nemůže mít (teplotní rozdíl je 0 C).

Zbyněk Svoboda

 

16.05.2011 16.24

Dodavatelé oken začali všude navrhovat parotěs. pásku na vnitřní straně připojovací spáry okna a obvod. zdiva. Z hlediska tep. tech. řešení připoj. spáry si myslím, že pro běžné případy je to zbytečné. Je používání parotěsné pásky dáno nějakou závaznou legislativou a nebo je to pouze jejich výmysl?Děkuji

Nedávno vyšla TNI 746077 "Okna a vnější dveře - Požadavky na zabudování". Bohužel jsem ji ještě sám nečetl, ale je dost pravděpodobné, že se tam požadavek na přelepení spáry folií objevuje - a dodavatelé na to pouze reagují.

Toto řešení (doplněné ještě o hydroizolační paropropustnou folii na vnější straně) se již doporučuje více let. Jeho výhodou je spolehlivější utěsnění spáry vůči průniku vzduchu a vodní páry (a vody z exteriéru).

Zbyněk Svoboda

13.05.2011 08.32

Dobrý den.

RD-podlaha 100mm EPS, zdi sendvič se 160mm vaty, okna 2sklo, půda 160mm vaty mezi kleštiny. Nově zat. půdy 160mm vaty nad kleštiny+decentr. rekuperace. SFŽP(Jihlava) tvrdí, že by se decentr. rekuperací dokonce n50 měla zvýšit. Oprava-původní n50=2,5 a nově také 2,5. Vliv tep. vazeb původně 0,05 a nově 0,05.

Je připomínka k n50 oprávněná,popř. jak jinak upravit výpočet.

Děkuji

Výměna n50 nesouvisí se způsobem větrání - závisí pouze a jedině na těsnosti obálky budovy. Pokud tedy neměníte těsnost obálky budovy, nemění se ani n50.

Pokud jste pouze přidali izolaci na strop pod půdou, pak se nebude měnit ani přirážka na tepelné vazby, protože zateplení jen jedné dílčí konstrukce nemůže změnit celkové navýšení měrného tepelného toku vlivem tepelných vazeb.

Pokud jste tedy zadali stejné n50 i DeltaU před i po zateplení stropu pod půdou, tak je to v pořádku.

Zbyněk Svoboda

10.05.2011 17.34

Dobrý den,

zpracovávám studii na rekonstrukci Školy, kde po mě chtějí abych se dostal na úroveň pasivního standardu. Chtěl bych se zeptat podle čeho mám počítat jestli podle TNI nebo MPO?

Děkuji za odpověď.

Budete muset použít určitý hybrid obojího.

Jako typ výpočtu je nutné nastavit "měsíční podle vyhlášek", protože model "měsíční podle TNI" je použitelný jen pro bytové stavby. Jak je asi obecně známo, výpočet podle TNI nastavuje vnitřní zisky a větrání a další parametry smluvně podle počtu osob a bytů, což se pro školu vůbec nehodí. Pro školu je nutné zadat vnitřní zisky a výměny vzduchu (resp. m3/h přiváděného vzduchu) podle skutečně hodnocené situace tak, aby se zohlednil proměnný charakter provozu.

Doporučoval bych Vám sepsat si předpokládaný provozní režim budovy, tj. kolik hodin v ní bude kolik osob každý den v týdnu. Podle provozního režimu můžete pak stanovit průměrné vnitřní zisky od osob a spotřebičů (ve W/m2 celkové podlahové plochy). Vychází se ze zisku od 1 osoby (cca 50-100 W podle stáří), váženým průměrem přes časy se pak stanoví průměrný týdenní zisk od všech osob ve škole ve W a ten se pak vydělí celkovou podlahovou plochou. Se spotřebiči můžete postupovat podobně. A s m3/h vzduchu na větrání samozřejmě také (zde se obvykle vychází z předpokladu cca 25 m3/h na 1 osobu).

Vzhledem k tomu, že cílem posouzení bude chování v režimu vytápění, tak nemusíte řešit, že přes léto není škola v provozu a můžete hodnoty odvozené výše uvedeným postupem zadat, jako by platily trvale celý rok.

Pro osvětlení a přípravu teplé vody bych doporučoval použít zjednodušené zadání (tj. zadat přímo předpokládanou potřebu energie v kWh/m2 za rok s pomocí nápovědy - např. prostřednictvím hodnot ze slovenské vyhlášky). Pokud ale budete mít k dispozici naměřené spotřeby z předchozího provozu budovy, tak je nejlepší použít tato přesnější čísla.

Tímto postupem budete mít zadány poměrně korektně údaje o provozu budovy. Z TNI je ovšem třeba převzít klimatické údaje, protože kritéria pasivních budov definovaná v TNI předpokládají použití smluvních klimatických podmínek. Je to velmi jednoduché - na prvním formuláři stačí zadat příslušná data s pomocí katalogu teplot a katalogu sluneční energie (najdete je v kategorii Data pro energ. výpočty pod názvem Energ. výpočet podle TNI).

Zbyněk Svoboda

07.05.2011 15.47

Dobrý den,

Dotaz: ze zelené vytknuté: "korekční činitel stínění" --> na RD je stříška kt. kryje okna --> na Jih jsem dal v Energii --> korekční činitel stínění přečnívajícími vodorovnými částmi (markýzy) - 30°= 0,92 ...

+ další bod vytknutý: Korekční činitel rámu = ???? vubec nevím

--> okna jsou 1,3 - měněné před programem

prosím poraďte? nevím kde co a jak.

Díky

Nejsem si jist, zda jsem dotazy pochopil zcela přesně, ale zkusím to.

--------------------------

Korekce na stínění: vámi zadaná hodnota 0,92 pro 30 stupňů reprezentuje nějakou celkem málo přečnívající markýzu/stříšku orientovanou na jih. Pokud vaše budova nad jižními okny takovou stínící konstrukci má, je to v pořádku. Nerozumím, co tam komu vadí.

--------------------------

Korekční činitel rámu byl během uplynulých let definován dvěma způsoby a pokaždé zcela obráceně. Nejdříve to byl poměr plochy prosklení k celkové ploše okna (např. tedy Ff=1,44/1,8 = 0,8) ... a poté se to změnilo na poměr plochy rámu k celkové ploše okna (pro stejný případ tedy Ff=0,2). Vzhledem k tomu, že Energie se prodává od roku 2000, byla v ní od začátku použita původní definice veličiny Ff.

Po radikální a dosti neobvyklé změně definice Ff v EN ISO 13790 (2008) jsem kvůli zpětné kompatibilitě dat neměnil definici veličiny v programu, protože by to mohlo přinést dosti zásadní problémy. Pouze jsem záměrně veličinu přejmenoval na korekční činitel zasklení - a ponechal ji jako poměr plochy prosklení k celkové ploše okna.

Ve výpočtu se to samozřejmě vůbec nijak neprojeví, protože sluneční energie prostupující oknem se podle staré definice přenásobovala hodnotou Ff, zatímco podle nové se přenásobuje hodnotou (1-Ff). V obou případech jde tedy o hodnotu 0,8, pokud použijeme výše uvedený příklad. Chyba ve výpočtu tedy nemůže nastat, pokud postupujete správně podle nápovědy v programu.

V nápovědě k dané hodnotě jsou mimochodem vysvětleny i všechny zde uvedené souvislosti - doporučuji si nápovědu v případě jakýchkoli nejasností přečíst jako první.

Úředník si pravděpodobně všiml, že v protokolu jsou pod titulkem Ff uvedeny vysoké hodnoty (např. 0,8)... což asi chápal jako chybu, protože podle nové definice by to musely být hodnoty spíše malé (např. 0,2). Do nové verze programu pro jistotu změním titulek např. na Fgl, aby to nikoho nemohlo mást.

--------------------------

Nerozumím dotazu: "--> okna jsou 1,3 - měněné před programem"... Tato hodnota U pro okno je celkem běžná. Jedině, že byste tam měl tuto hodnotu pro všechna okna bez rozdílu jejich velikosti. To by bylo špatně, velikost oken je nutné zohlednit. K dispozici je pro tento účel v programu pomocný výpočet, který můžete vyvolat např. klávesou F2 z políčka pro zadání hodnoty U.

Zbyněk Svoboda

 

05.05.2011 19.50

Dobrý den,

prosím Vás mám problém s přidáním další zóny, když jsem ve formuláři jedné zony, tak tam vpravo jak je formulář pro zóny nemůžu další přidat. V čem je zakopán pes?

Nemám bohužel nejmenší tušení. Pokud používáte Energii 2010 a pokud jste na poslední zóně z vašeho seznamu:

Seznam zón
Seznam zón

tak by mělo být tlačítko "+" přístupné. Případně můžete zkusit také klávesu F4, která umožňuje posouvání od 1. zóny k dalším a také umožňuje přidat novou zónu, pokud se dostanete na konec seznamu zón.

Zbyněk Svoboda

04.05.2011 11.45

Dobrý den,

vím že se izolace mezi krokvemi dá spočítat pomocí jednoho šíleného vzorečku, ale taky vím, že se v teple dá někde zadat hodnoty, tak abych vypočetla hodnotu U, tak, že je izolace mezi krokvemi a ne že jsou krokve a pak až izolace, jen si nemůžu vybavit kde a jak se to zadává. Prosím tedy o pomoc.

Pravidelné tepelné mosty v určité vrstvě (např. krokve v tep. izolaci) zohledníte v programu Teplo nejlépe s pomocí ekvivalentní tepelné vodivosti příslušné vrstvy.

Prokticky se postupuje takto:

a) zadáte vrstvu tepelné izolace, jako by v ní krokve (či jiné mosty) vůbec nebyly

b) z políčka "Lambda" v dané vrstvě si vyvoláte pomocný výpočet (např. klávesou F2)

c) zvolíte příslušnou záložku a zadáte potřebné parametry:

Pomocný výpočet vlivu krokví
Pomocný výpočet vlivu krokví

d) stiskem OK přenesete výsledky do zadávacího formuláře.

Zbyněk Svoboda

< 1 .. 99 100 101 102 103 Stránka 104 105 106 107 108 109 .. 116 >

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10