Zeptejte se nás (Stavební fyzika)

Vaše dotazy týkající se produktů - Software Svoboda odesílejte, prosíme, prostřednictvím tohoto formuláře. Odpověď na tento dotaz bude zveřejněna formou článku v placené části blogu (případně Vás kontaktujeme přímo e-mailem/telefonem)

Budou-li součástí dotazu i obrázky, či přiložené soubory apod., tak se zaregistrujte jako bloger pomocí odkazu, který najdete v pravé horní části hlavičky stránek.

Položit otázku

 *
 *
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Vaše otázky:

18.05.2010 15.09

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat. Je možno převést soubor z Energie 10 do energie 09?

Děkuji za odpověď.

Kompatibilita tímto směrem není běžná v žádném software, takže bohužel to přímo možné není. Nicméně většina vstupních dat má stejný formát ve verzi 09 i 10, takže s výjimkou dat popisujících neprůsvitné konstrukce lze údaje otevřít. Popis neprůsvitných konstrukcí ve styku s vnějším vzduchem by bylo případně nutné vytvořit znovu.

Zbyněk Svoboda

13.05.2010 13.27

Dobrý den,

mám dotaz ohledně korekce systematických tepelných mostů delta U. Uvažuji-li nezateplenou stěnu POROTHERM 44Si, zavisí její tepelně technické vlastnosti, táké na použité maltě v ložných sparách.(např.: není-li dodržen systémový modul stavebního prvku) Bylo by správné, vždy při výpočtu uvažovat alespoň minimální přirážku, tedy pokud není výpočtem, delta 0.02?

Děkuji.

Pokud si nejste jist kvalitou provedení zdiva (tj. především dodržením předepsaných tlouštěk spár a typem použité malty), pak je určitě lepší přirážku uvažovat.

V programu Teplo ovšem nezbyde nic jiného, než ji zadat odhadem. Přesný výpočet vlivu spár by byl možný jen s použitím 2D či 3D analýzy teplotního pole v charakteristickém výseku zdiva.

Zbyněk Svoboda

13.05.2010 08.29

Děkuji za odpovědi. Naváži na moji otázku na ostění a nadpraží. Z výpočtů které jsem zatím dělal (pro pasivní domy) mám zkušenost, že pokud stínění nadpražím a ostěním nezadám místnost nevyjde, pokud zadám místnost vyjde. Proto se ptám co je korektní způsob zadání. Ještě se zeptám jaký způsob výpočtu používat R-C nebo tepelnou jímavost. Rozdíly ve výsledcích jsou někdy i tři stupně. Ondřej Hec.

Faktem asi je, že u silně zateplených domů může mít hloubka ostění svůj vliv. A rozhodně není nikde "zakázáno" vliv ostění uvažovat, takže s tím jistě počítat můžete (jen to není zcela běžné).

Obě metody výpočtu jsou přípustné. Lze tedy provést to, co dělá většina uživatelů: výpočet zpracovat 2x a vybrat pak ten, jehož výsledky vychází lépe či hůře (podle toho, co chce právě člověk dokázat :-). Přesnější je R-C metoda, která poskytuje výsledky bližší referenční úloze v EN ISO 13792.

V některých případech (speciálně u historických budov) ale dává RC metoda výsledky až příliš pesimistické, protože důsledně předpokládá, že se všechny obalové konstrukce dostaly do kvazistacionárního stavu (jinými slovy, že už se kompletně prohřály). To ovšem reálně může nastat třeba i po týdnu až 14 dnech stejného horkého počasí, což není u nás právě typická situace. V podobných případech je určitě lepší použít metodu tepelné jímavosti.

Zbyněk Svoboda

13.05.2010 07.40

Dobrý den, chtěl bych se zepat k programu Simulace. Je možné do stínících prvků oken (vodorovný přesh markýzy a vodorovný přesah levé a pravé stěny) zadat i ostění a nedpraží oken (např. přesah 0,15 m). Dekuji za odpověd. Ondřej Hec

Teoreticky to možné je, ale většinou se tento vliv zanedbává.

Zbyněk Svoboda

13.05.2010 07.38

Dobrý den, mám otázku na programu Simulace. V programu lze zadat stínící prvky (markýza, stěna, protější budova). U markýzy a stěn se zadává pouze vodorovný přesah. Je tedy možné zadat pouze stínící konstrukce, které jsou bezprostředně nad nebo vedle zadávané konstrukce (markýza přímo nad oknem). Nebo je možná zadat pro okno v 1.NP přesah střechy, ve 2. NP (o tři metry výše). Děkuji Ondřej Hec.

Skutečně by se měly zadávat jen ty stínící prvky, které jsou bezprostředně u stíněné konstrukce. Výpočet vlivu stínění je v programu Simulace proveden zjednodušenou metodou dle EN ISO 13792, která sice zohledňuje proměnný efekt stínění během dne, ale s geometrií stínících prvků pracuje jen poměrně hrubě. A rozhodně se předpokládá, že např. markýza je hned nad oknem.

Pokud budete mít stínící prvek ve větší vzdálenosti od okna, je vůbec otázkou, v jaké situaci by reálně mohl okno stínit - pravděpodobně jen tehdy, když bude Slunce vysoko na obloze. V takové situaci už ovšem záření dopadá i na okno pod tak ostrým úhlem, že se výpočtově příliš neuplatní.

Vliv střechy v jiném podlaží, než je hodnocená místnost, bych tedy nedoporučoval uvažovat.

Zbyněk Svoboda

06.05.2010 16.18

Další dotaz je ohledně zadání nevytápěného prostoru k zóně zadal jsem podstřešní prostor a program mi do obálky budovy zahrnul i střešní krytinu takže se mi zvýšilo A/V. Nezadal jsem něco špatně?

Děkuji za odpověď

Stanislav Ondroušek

Konstrukce mezi nevytápěným prostorem a exteriérem program do obálky vytápěné části budovy nezahrnuje, takže jste asi skutečně musel zadat něco špatně. Bez znalosti konkrétních dat ale opravdu nelze říci více.

Zbyněk Svoboda

06.05.2010 16.17

Dobrý den, v programu energie mám zadán kompletní případ a po výpočtu mi vychází měrná potřeba tepla na vytápění 0. Zkoušel jsem jestli nemám třeba v údaji o ploše nekorektní číslo, ale i po změně byla hodnota 0. Kyž jsem stejné hodnoty zadal do nového případu tak mi program spotřebu tepla na vytápění vyhodnotil.

Děkuji za odpověď

Stanislav Ondroušek

Na podobný dotaz není bohužel vůbec možné odpovědět bez znalosti konkrétních vstupních dat. Obecně lze jen říci, že jste pravděpodobně buď něco zadal špatně nebo silně atypicky (např. vnitřní zisky větší než ztráty). Pokud vás zajímá konkrétní příčina potíží, pošlete prosím vaše původní vstupní data.

Zbyněk Svoboda

04.05.2010 07.30

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné v nějakém Vašem programu vypočítat akumulaci domu? Děkuji

Máte-li na mysli vnitřní tepelnou kapacitu budovy, je pro ni pomocný výpočet v programu Energie:

Výpočet vnitřní kapacity
Výpočet vnitřní kapacity

Zbyněk Svoboda

 

27.04.2010 19.34

Dobrý den,

mám obecnější otázku. Jedná se o objekt cca z roku 1880.Objekt je částečně podsklepený. Obvodové zdivo smíšené - vepřovice, kámen.

Lze tento objekt zateplit a využít dotaci ZÚ., mám obavu ohledně následného vysoušení vepřovice.

Děkuji za odpověď.

To není bohužel až tak jednoduché. Rozhodně by bylo třeba vědět detaily o vlhkosti zdiva a o případném pronikání vlhkosti z podloží. Po zateplení by se zcela jistě změnily jak tepelné, tak vlhkostní poměry ve stávajícím zdivu - a důsledkem může být jak zmiňované vysoušení, tak naopak zvlhčení do vyšší výškové úrovně. Byl bych rozhodně maximálně opatrný a podobné operace zkonzultoval i s odborníky na sanace a rekonstrukce budov.

Zbyněk Svoboda

26.04.2010 14.22

Dobrý den,

mám rodinný dům částečně podsklepený a podlahu na terénu. V suterénu mám ještě přibližně místnost o ploše cca 10 m2, která je propojena se suterénem. Strop nad touto místností hraničí s exteriérem ale nikoliv s vytápěným prostorem 1.NP. Chtěl bych se zeptat jak tyto místnosti mám zadat do výpočtu Energie dle TNI 730329.

Děkuji za odpověď.

Je-li celý suterén nevytápěný a zasahuje-li částečně mimo půdorys hodnocené části budovy, pak je nejvhodnější modelovat suterén jako nevytápěný prostor, tzn. zadat ho na formulář pro popis nevytápěných prostorů. Dále se pak zadají konstrukce mezi suterénem a interiérem (asi pouze strop suterénu) a konstrukce mezi suterénem a exteriérem či zeminou. Součinitel prostupu tepla konstrukcí v kontaktu se zeminou by měl zahrnovat vliv zeminy (lze stanovit přes pomocný výpočet - již se o tom vícekrát na blogu v minulosti diskutovalo), ale pokud zeminu zanedbáte, bude výsledek pochopitelně na straně bezpečnosti. Strop suterénu mimo půdorys RD se zadá jako běžná konstrukce v kontaktu s vnějším vzduchem, do souč. prostupu tepla bych doporučoval počítat jen vrstvy pod hydroizolací (s výjimkou případného XPS).

Zbyněk Svoboda

< 1 .. 113 114 115 116 117 Stránka 118 119 >

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.