Zeptejte se nás (Stavební fyzika)

Vaše dotazy týkající se produktů - Software Svoboda odesílejte, prosíme, prostřednictvím tohoto formuláře. Odpověď na tento dotaz bude zveřejněna formou článku v placené části blogu (případně Vás kontaktujeme přímo e-mailem/telefonem)

Budou-li součástí dotazu i obrázky, či přiložené soubory apod., tak se zaregistrujte jako bloger pomocí odkazu, který najdete v pravé horní části hlavičky stránek.

Položit otázku

 *
 *
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Vaše otázky:

10.09.2024 08.20

Dobrý den,
prosím vás mám dotaz ohledně zpracování průkazu na dodatečné povolení a zanesení doporučených opatření do průkazu. Nevím jestli jsem dobře pochopila z příspěvků z blogů. Nejprve zpracuji průkaz pro stávající stav a poté nový stav. A ten nový stav slouží jako doporučující stav? Protože došlo jen k vestavbě podkroví, tak podle paragrafu 6, odst. 3 vyhl. 264/2020 nenavyšuji vztažnou plochu o víc jak 2,5 násobek původní vztažné plochy, tak budovu posuzuji jen na měněné konstrukce. Při takovém způsobu vyjetí průkazu se mi ale ukáží, že měněné konstrukce požadavky nesplní, protože posuzují spíše stav stávají jak stav nový.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

u běžných projektů (tedy ne dotace) se původní stav vůbec nedělá. Penb se zpracovává na navrhovaný stav. Doporučení pak popisuje něco navíc, co energetický specialista doporučuje stavebníkovi nad rámec v projektu navrhovaných úprav. To, že jde o dodatečné povolení, na výše uvedeném podle mého nic nemění.

s pozdravem

Pavel Šála

08.09.2024 22.03

Energie - výpočet součinitele prostupu tepla - podle výsledků se vypočte tepelný odpor skladby, ten je zaokrouhlen na tři desetinná místa a teprve z toho se vypočte součinitel prostupu tepla? Ve výsledcích by se mělo jednat o nepatrnost a ještě u nezateplených kcí, ale z principu - nemělo by správně dojít k zaokrouhlení teprve až vypočteného U?

Asi bych potřeboval upřesnit Váš dotaz. Výpočet součinitele prostupu tepla ze zadané skladby se provádí v programu na více místech, takže si nejsem jistý, na co konkrétně se ptáte.

Jde-li o hodnotu U na formuláři pro zadání skladby, pak se skutečně R nejprve zaokrouhlí a poté se vypočte hodnota U. Původně to tak nebylo (odpor se nezaorkouhloval), ale na to si stěžovalo poměrně hodně specialistů, že jim vytýkají při kontrolách na SFŽP a SEI, že zobrazené U neodpovídá zobrazenému R (obojí na 3 des. místa). Takže se tepelný odpor zaokrouhluje, aby nebyly na úřadech potíže.

Zbyněk Svoboda

08.09.2024 11.11

Dobrý den. Co je v protokolu Energie, výčet celkových spotřeb dle účelu: "Ostatní/mimořádné dodané energie Q,fuel,O" ?

Jde v podstatě o rozdíl mezi mezi celkovou dodanou energií a součtem dílčích dodaných energií. Ve většině případů je tento rozdíl nulový. Někdy se ale může stát, že tam určitý rozdíl vznikne - a program musí být schopen tuto situaci zpracovat, takže chybějící složku dodané energie zařadí do této kategorie.

Příčin vzniku rozdílu mezi celkovou dodanou energií a součtem dílčích dodaných energií může být více - od chyby v zadání/výpočtu po nějakou spotřebu energie, kterou nelze jednoznačně přiřadit do některého z vyhláškou zmíněných typů spotřeby. Obecně to není možné říci, záleží na konkrétním případu.

Zbyněk Svoboda

05.09.2024 10.23

Dobrý den,
prosím vás zpracovávám průkaz pro dodatečné povolení stavby. Budova je posuzována pouze pro nové a měněné stavební prvky obálky budovy. Je nutné v tomto případě, kdy stavba už je vlastně hotová vyplňovat doporučení a alternativní systémy?
Děkuji

Dobrý den,

ano i takový PENB musí mít doporučené opatření. Jediná výjimka podle zákona 406/2000 Sb. v aktuálním znění je, když Vám vychází celková dodaná energie a zároveň primární energie z neobnovitelných zdrojů do "A", pak se doporučení dělat nemusí.

Pavel Šála

30.08.2024 15.50

Dobrý den, měl bych dotaz jestli u generování PENB a u přehledu plnění požadavků u Energie 2025, nemělo být napsáno místo vyhláška č.264/2020 vyhláška č. 222/2024 Sb. Děkuji za odpověď

Odpověď na dotaz najdete zde.

Zbyněk Svoboda

16.08.2024 16.04

Dobrý den, v PENB pro stavební řízení na admin. budovu byla okna orientovaná na J opatřena žaluziemi. Stavební firma požaduje posoudit variantu PENB bez žaluzií. Celková dodaná energie na chlazení se zvýší ze 2 kWh/m2.rok na 6 kWh/m2.rok. Zároveň klesne celková dodaná energie na vytápění z 80 kWh/m2.rok na 66 kWh/m2.rok. Je to možné?

Odpověď na dotaz najdete zde.

Zbyněk Svoboda

12.08.2024 12.09

Dobrý den, po kompletním zadání RD jsem si uvědomila, že mi tam chybí ještě 2ks střešních oken. Doplnila jsem je do zadání a od té doby mi výpočet hlásí chybu - že výpočet není numericky stabilní - abych zadala s jiným modelem konstrukcí nebo bez optimalizace počtu konstrukcí - čemuž vůbec nerozumím. Když tato dvě obyčejná okna vymažu, výpočet se provádí. Mohli byste, prosím, poradit?

S dotazy podobného typu Vám bohužel můžeme pomoci pouze tehdy, když nám pošlete kompletní zadání - v daném případě i s těmi doplněnými okny. Data pak můžeme zkontrolovat a upravit tak, aby výpočet proběhl. Pošlete nám tedy prosím vaši úlohu, děkujeme.

Zbyněk Svoboda

31.07.2024 15.46

Dobrý den, vím, že neřešíte legislativní problematiku, ale i přesto bych Vás požádal o názor. V novém stavebním zákoně se píše, že PENB se dokládá nejpozději ke kolaudaci, pokud jiný právní předpis nestanoví jinak a tím právním předpisem je zákon o hospodaření energií, (který asi ještě není změněn) a píše se v něm že stavebník je povinen plnit požadavky na energetickou náročnost budovy s téměř nulovou spotřebou energie stanovené prováděcím právním předpisem, a to podle jeho právního stavu účinného ke dni nabytí právní moci rozhodnutí o povolení záměru podle stavebního zákona.
Takže dle mého názoru má být PENB stále ve fázi projektu a ne až ke kolaudaci? Děkuji za odpověď M.Čermák

Odpověď na dotaz najdete zde.

Zbyněk Svoboda

23.07.2024 19.31

Dobrý den, stále se potýkám s problémem zadání kcí k zemině u nevytápěných prostorů. Při editaci se mi stále objevuje "vykřičník" a musím provést změnu v nastavení "kontakt s zeminou" na "východ" a následně z "východ" na "kontakt s zeminou". Tato chyba se neprojevuje vždy, ale někdy dost zdržuje práci. Šlo by s tím něco udělat? Soubor s chybou Vám nemohu poslat, protože soubor s chybou nejde uzavřít. S pozdravem Zbyněk Chmela

Děkuji za upozornění, o této nepříjemnosti víme a bude opravena ve verzi 2025.

Potíže jsou způsobeny automatickým vkládáním hodnoty 0,6 do pohltivosti slunečního záření u podlahy na zemině (měla by tam zůstat nula). Popsané vložení proběhne jen tehdy, když se po zadání nevytápěného prostoru ještě následně otevřou/upraví skladby konstrukcí. Odstranit chybu lze nejrychleji opětovným výběrem možnosti "Kontakt se zeminou" coby orientace konstrukce. Tím se pohltivost zas vynuluje a lze pokračovat v práci s programem.

Omlouvám se za potíže a děkuji za pochopení.

Zbyněk Svoboda

18.07.2024 15.31

Dobrý den, mám jeden pozemek a na něm RD a domácí dílnu. Obě stavby jsou stavebně i provozně samostatné a mají svoje vytápění, ohřev TV i větrání s osvětlením. Na domácí dílně jsou instalovány FV panely a akumulátor. PENB budu dělat na každý objekt samostatný. Jak prosím v energii zadat, že RD bude využívat přebytky elektřiny z FV vyrobené na domácí dílně. A jak zadat v domácí dílně že se vyrobená energie využívá i v jiném objektu. Děkuji

Rychlé a méně přesné řešení: rozdělte odhadem FV panely na dvě části a ke každé budově zadejte jednu z nich.

Pomalejší a přesnější řešení: Vyhodnoťte nejprve dílnu, pro kterou nastavíte příslušné předpokládané použití elektřiny z FVE. Následně otevřte v Excelu soubor xy_HodinovaData_CelaBudova.CSV a najděte sloupeček Energy from PV panels unused in building and/or potentially exportable to network [Wh] , ve kterém jsou hodinové produkce elektřiny z fotovoltaiky, které se nespotřebovaly v dílně. Tyto hodnoty (8760 čísel ve sloupci) můžete pak přes schránku Windows jednoduše vložit jako známou hodinovou produkci FVE do zadání RD.

Otázkou je, zda u dílny zadat, že se přebytky exportují do sítě - i když půjde reálně o export do sousední budovy. Raději se na to prosím zeptejte na SEI.

Ještě doplňuji, že výše popsaný postup umožňuje zohlednit akumulátor jen v dílně. Pro RD proběhne výpočet, jako kdyby tam žádný akumulátor nebyl. Zkusit by se mohlo rozdělení akumulátoru odhadem na dvě části, které by se pak přiřadily dílně a RD. Musel by se asi postupně otestovat nejvhodnější poměr.

Popsané komplikace by samozřejmě odpadly, pokud by se obě budovy zadaly jako 2 zóny jednoho objektu. Kdybyste si s tím chtěl opravdu "pohrát", tak by bylo dobré si takový výpočet udělat... a pak zadání dvou oddělených budov ladit tak, aby součtové hodnoty dvou oddělených výpočtů odpovídaly výsledkům jedné spojené budovy.

Zbyněk Svoboda

< 1 Stránka 2 3 4 5 6 7 .. 120 >

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.