Zeptejte se nás (Stavební fyzika)

Vaše dotazy týkající se produktů - Software Svoboda odesílejte, prosíme, prostřednictvím tohoto formuláře. Odpověď na tento dotaz bude zveřejněna formou článku v placené části blogu (případně Vás kontaktujeme přímo e-mailem/telefonem)

Budou-li součástí dotazu i obrázky, či přiložené soubory apod., tak se zaregistrujte jako bloger pomocí odkazu, který najdete v pravé horní části hlavičky stránek.

Položit otázku

 *
 *
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Vaše otázky:

20.02.2024 21.32

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně PENB
Mám stávající bytový dům a k němu je dlouhou chodbou připojena nová část. Tato nová část obálkou budovy přesahuje 25%, takže na dům bude potřeba PENB.(stávající+přístava = větší změna dokončené budovy)
Majitel chce v nové části přístavby topit jen elektrikou.
Pokud budu celou stavbu hodnotit jako větší změnu dokončené budovy, přes tento paragraf:
(viz §6 odstavec 2 vyhlášky o ENB, písmeno d)
d) hodnota ukazatele energetické náročnosti hodnocené budovy pro všechny měněné technické systémy budovy uvedeného v § 3 odst. 1 písm. f) není nižší než referenční hodnota tohoto ukazatele energetické náročnosti uvedená v tabulce č. 3 přílohy č. 1 k této vyhlášce.

Tak to znamená , že v tomto případě vytápění elektrikou projde?
Děkuji za odpověď

Odpověď na dotaz najdete zde.

Zbyněk Svoboda

20.02.2024 10.38

Dobrý den, hledal jsem u Vás na forum jak dobře zadat u rekonstrukce provetravanou podlahu systemu iglu a našel jsem jen z roku 2018 kde jste radil stranu bezpečnou a to je venkovní prostor. Neposunuli jsme se za tech par let k nějakému jinému řešení? Jde především o to jaké použít Un20. Pokud máme rekonstrukci, tak dostat se na doporučenou hodnotu 0,16 v podlaze je dost problém, a technicky to tak ani nebude. Našel jsem ještě u Vás v Energii možnost zadání podlahy nad průlezným prostorem, je v podstatě toto nejlepší varianta použití? A mohu v tomto případě zadat Un20 = 0,45? Ještě mne napadlo, pokud řešíme takto větranou podlahu, v čem se toto liší od odvětrávaného podloží proti radonu, které má dnes 90% projektů pro novostavby? Děkuji za odpověd.

Odpověď na dotaz najdete zde.

Zbyněk Svoboda

15.02.2024 10.55

Dobrý den, pracuji v nejnovější verzi Energie a přesto se mi při vyhodnocování splnění podmínek NZU - A započítají vodorovné konstrukce výplní otvorů (výlez na půdu. světlovod) mezi svislé a posuzuje se u nich splnění požadavků jako na svislé konstrukce výplní otvorů. Není to chyba v programu? Myslím že už se to tady řešilo ... Děkuji.

Na dotazy tohoto typu nelze bohužel zodpovědně odpovědět bez znalosti konkrétního zadání. Zřejmě ale máte pro obě konstrukce zadány takové údaje, že z nich nevyplývá, že by měly mít jinou polohu než svislou.

Doporučuji kontrolu zvoleného typu výplně podle ČSN 730540-2 a sklonu výplně. Výplň nebude spolehlivě považována za svislou, pokud např. půjde o typ "okno s sklonem do  45 stupňů". Pokud si nebudete vědět s úpravou dat rady, pošlete nám prosím kompletní vstupní data.

Zbyněk Svoboda

12.02.2024 15.09

Dobry den,prosím vás ještě k dotazu zahrnutí půdy do obálky budovy,platí to i v případě,že jednotlivé půdičky k bytům jsou ze všech stran, krom střechy obklopeny obytnými prostory? Některé místnosti v bytu jsou otevřené až ke kci střechy a jiné jsou předěleny těmito půdami. Děkuji

Obecně vzato: pokud je nějaký prostor nevytápěný (tzn. nejsou v něm žádná otopná tělesa), tak je vždy správné zadat ho jako nevytápěný prostor. Tím se zkrátka nikdy nemůže udělat chyba. Pokud je takový prostor z většiny stran obklopen vytápěnými zónami, tak to program ve výpočtu vždy zohlední - a děje se to automaticky a přesně.

Je-li ale takový nevytápěný prostor malý a sousedí-li hlavně s vytápěnými zónami, pak je přípustné ho do zóny přidat. Připouští to i ČSN 730331-1 v příloze D, obr. D4, možnost b. Chcete-li o pravidlech zónování a určování hranice zón vědět více, doporučuji začít právě touto přílohou.

Zbyněk Svoboda

12.02.2024 10.35

Dobrý den, je možné znát, jak je v Energii 2023 u VZT jednotky určen vliv obtoku výměníku a jak je určena tepla větracího vzduchu v závislosti na průtoku vzduchu? Mám k dispozici informaci z VUT v Brně z 09/2022, že účinnost rekuperace při nízkých teplotách velmi klesá.

Princip zohlednění obtoku je od poslední aktualizace Energie 2023 - stručně řečeno - následující: Nejprve se vypočítá teplota výstupního vzduchu (z jednotky) s vlivem ZZT i bez vlivu ZZT. Pokud se jedná o režim vytápění, tak se použije z těchto dvou teplot vždy ta vyšší. Pokud jde o režim chlazení, tak se z těchto dvou teplot použije vždy ta nižší. Tím je zajištěno, že ZZT u jednotek s obtokem nikdy nezhorší výsledky výpočtu potřeby energie na vytápění a chlazení.

Z dotazu se mi ale zdá, že máte na mysli spíše závislost účinnosti ZZT na teplotě venkovního vzduchu. Pokud ano, tak s takovou závislostí program zatím nijak nepracuje. Zadaná účinnost ZZT se považuje za sezónní účinnost ZZT a uvažuje se tedy po celý rok stejná (ostatně stejně jako v ČSN 730331-1, ze které program přebírá většinu implicitních parametrů TZB).

Máte-li k dispozici nějaké přesnější údaje, které by bylo možné použít pro zpřesnění výpočtu, přivítáme, když nám je poskytnete.

Zbyněk Svoboda

12.02.2024 10.05

Dobrý den, prosím vás můžu do systémové hranice obálky budovy zahrnout půdu, která je od bytu oddělená pouze žb stropem bez tepelné izolace a tepelná izolace je až nad půdou ve střeše. Byt a půdní prostor oddělují půdní stahovací schody a půda do exteriéru nijak provětrávána není. A pokud by se dala zahrnout do vytápěné obálky budovy, jak do výpočtu zahrnout objem a podlahovou plochu této půdy. Děkuji

Pokud není na půdě upravována teplota vzduchu vytápěním a/nebo chlazením, tak ji nelze považovat za součást zóny. Je třeba ji zadat jako nevytápěný prostor.

Když zadáte všechny obalové konstrukce půdy k zóně a k exteriéru (podrobný výpočet nevytápěného prostoru), tak program automaticky ve výpočtu zohlední, že je střecha půdy zateplená, zatímco strop k zóně není.

Zbyněk Svoboda

12.02.2024 00.17

Dobrý den, můj dotaz je ryze technického charakteru. Většinu času pracuju v Energii na dvou monitorech, okna se zobrazují na obou, libovolně přesouvám. Nicméně občas cestuju a potřebuju pracovat pouze na notebooku. V tom případě mám problém, protože okna otevřená dříve na druhém monitoru se nezobrazují. U některých oken pomůže klávesová zkratka Alt+mezerník a posun, bohužel u pomocných výpočtů a nápověd nepomůže ani tohle. Nepomůže ani restart počítače. Vždy je nutné se připojit na druhý monitor, abych patřičná okna "našla". Jak mám tento problém řešit? Dost často mě to zabrzdí v práci. Děkuji.

Odpověď na dotaz najdete zde.

Zbyněk Svoboda

06.02.2024 07.46

Dobrý den, prosím vás když zadávám do obalových konstrukci střechu a její orientaci, zadávám vždy horizont a poté sklon, nebo případně jih, sever, východ, západ + sklon. Mám střechu o sklonu 18 a 30 stupňů. Děkuji

Pro horizontální orientaci se ve výpočtu předpokládá vždy nulový sklon konstrukce vůči vodorovné rovině (bez ohledu na zadaný sklon). Chcete-li zadat šikmou střechu, vyberte prosím orientaci (S, J, V, Z apod.) a doplňte příslušný sklon.

Zbyněk Svoboda

05.02.2024 07.30

Dobrý den, vracím se k mém u dotazu ohledně přiřazení nevytápěného prostoru k oběma zónám. Posílám odkaz, kde jsem pochopila, že kce se nijak nedělí. Ale možná jsem ho jen blbě pochopila a nerada bych někoho urazila. Děkuji
http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/jak-zadat-nevytapeny-prostor-sousedici-se-2-zonami-schodiste-a-byty/?srt=nejkomentovanejsi.&pg=26

Děkuji za odkaz. Příspěvek je z roku 2010 a popisuje možnosti v tehdejší verzi Energie, tj. ve verzi 2010. Od roku 2014 (tj. od Energie 2014 výše) lze nevytápěné prostory v kontaktu s více zónami modelovat přesněji - tedy tak, jak je popsáno ve všech novějších příspěvcích na stejné téma (odkazy na tyto novější články najdete i pod příspěvkem z roku 2010).

Články a odpovědi na dotazy na našem blogu bohužel nevyhnutelně postupně zastarávají. Možnosti programů se kontinuálně zvětšují a mění, přičemž je bohužel mimo naše časové možnosti kontrolovat staré články a upravovat je, aby byly stále aktuální (jen článků je přes 1500). Pokud se tedy na určité téma objeví rozdílné informace ve starších a novějších článcích, pak prosím postupujte vždy podle těch nejnovějších. Děkuji za pochopení.

Příspěvek z roku 2010 nicméně pro jistotu z blogu zcela odstraníme.

Zbyněk Svoboda

03.02.2024 09.11

Potřebuji změnit zisky od spotřebičů, nevím jak. Katalog profilů píše, že hodinové profily užívání nejsou zatim k dispozici.
Děkuji za radu.

Ptáte-li se na Energii 2023 (?), tak v ní jsou všechny smluvní hodinové profily užívání k dispozici už od podzimu 2022. Ve smluvních profilech se ale žádná data měnit nedají - smluvní profily se mají používat tak, jak jsou definovány.

Pokud potřebujete vytvořit vlastní profil s odlišnými údaji, můžete to udělat s pomocí formuláře "Zadání profilů užívání", do kterého se dostanete tlačítkem "Typy profilů užívání" na formuláři s popisem budovy.

Zbyněk Svoboda

< 1 2 Stránka 3 4 5 6 7 8 .. 117 >

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10