Bezplatná aktualizace Energie 2014.5

Kategorie » téma: Energie » Obecně

18.09.2014 23.31 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 1 komentářů | Přečteno: 21164x

Do zhruba týdne bude na www.kcad.cz umístěna ke stažení bezplatná aktualizace Energie 2014.5, která byla doplněna především o nové funkce v katalogu konstrukcí a v okénku pomocného výpočtu součinitele prostupu tepla oken a dveří:

Pomocný výpočet souč. prostupu tepla oken a dveří
Aktualizovaný pomocný výpočet souč. prostupu tepla oken a dveří

Jak je z ilustračního obrázku patrné, do pomocného výpočtu součinitele prostupu tepla oken a dveří byl přidán přepínač, který umožňuje nastavit, jestli se zadaný procentuální podíl plochy rámu z celkové plochy okna týká hodnoceného okna (jako dosud) a nebo okna standardních rozměrů.

Mezi dosavadní typy standardizovaných výplní otvorů byly přidány zdvižně posuvné dveře (tzv. HS portál) o rozměrech 2500 x 2400 mm a program pro ně stanovuje součinitel prostupu tepla stejně jako pro dosavadní výplně otvorů standardních rozměrů.

Pod schématem hodnocené výplně otvoru se nově pro kontrolu ukazuje zadaná nebo na základě zadání vypočtená průměrná šířka rámu.

Na okénko pomocného výpočtu bylo přidáno tlačítko Editovat seznam oken, s jehož pomocí lze odstranit z vytvořeného seznamu výplní otvorů libovolnou konstrukci.

Zároveň byl podstatně upraven dialog pro výběr okna či dveří z uloženého seznamu. Nově se ukazuje nejen název výplně otvoru, ale i všechny její důležité parametry (rozměry, součinitele prostupu tepla výplně a rámu, lin. činitel prostupu tepla a výsledné součinitele prostupu tepla výplně pro skutečné i standardní rozměry). Listovat lze přitom nejen v názvech, ale i ve vlastnostech výplní otvorů. Podstatně se tak usnadňuje výběr správného okna či dveří.

Seznam dalších novinek najdete dále...


Nové funkce v katalogu konstrukcí

Do katalogu konstrukcí byl přidán pomocný výpočet tepelné vodivosti vzduchových vrstev a vrstev s tepelnými mosty. Nově lze pro skladbu konstrukce uloženou v katalogu zadat i přirážku na vliv tepelných mostů. Upraveno bylo také zadávání přestupů tepla: místo dosavadních součinitelů přestupu tepla na površích konstrukce se nově zadávají dnes častěji používané tepelné odpory při přestupu. Program také nově kontroluje soulad mezi zadaným tepelným odporem a součinitelem prostupu tepla a v případě potřeby nabídne jejich operativní přepočet.

 

Doplnění modulů pro práci s STN 730540-2

Do modulu pro zobrazení požadavků STN 730540-2 a do modulu pro vyhodnocení výsledků výpočtu podle STN 730540-2 byly doplněny doporučené a cílové doporučené hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla a měrné potřeby tepla na vytápění.

 

Snadnější zadávání názvů kategorií konstrukcí

Na všechny formuláře pro zadání stavebních konstrukcí byla přidána tlačítka se symbolem šipky, která umožňují přenést zadaná označení konstrukcí do názvů souhrnných kategorií, sloužících pro seskupení konstrukcí do tabulek v energetickém průkazu a štítku.

Tlačítko pro přenesení označení konstrukce
Tlačítko pro přenesení označení konstrukce

 

Nové funkce na formuláři pro konstrukce v kontaktu se zeminou

Na formulář pro zadání konstrukcí v kontaktu se zeminou bylo přidáno ke všem zadávaným tepelným odporům rozbalovací tlačítko pro výběr a definici oblíbených konstrukcí. Nově lze tedy ze seznamu oblíbených konstrukcí vybrat i suterénní stěny.

Současně byla do menu tohoto rozbalovacího tlačítka přidána funkce Vypočítat odpor ze souč. prostupu, která usnadní zadávání pro případy, kdy je pro konstrukci v kontaktu se zeminou k dispozici součinitel prostupu tepla a nikoli potřebný tepelný odpor.

Výpočet tepelného odporu se souč. prostupu tepla
Výpočet tepelného odporu ze souč. prostupu tepla

Zároveň bylo upraveno i definování nové oblíbené konstrukce pro případy, kdy se používají údaje popisující zadávanou konstrukci. Program nyní nabízí sám pro konstrukce v kontaktu se zeminou korektní tepelné odpory při přestupu.

 

Vynechání prázdných tabulek v energetickém průkazu

Přidána byla volitelná možnost vynechání prázdných tabulek s technickými systémy v průkazu energetické náročnosti budovy podle vyhlášky MPO ČR č. 78/2013 Sb. generovaného do formátu PDF.


Informace k instalaci programu:

Program Energie 2014.5 lze nainstalovat rovnou (tj. bez odinstalování předchozí verze) do shodného adresáře s verzí 2014 až 2014.4. Instalace byla upravena tak, aby se tímto postupem přepsaly již neaktuální soubory novými.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

#1 | Petr Vostal » Nová Energie

19.09.2014 05.41

Předem děkuji moc za nová vylepšení. Vypadají úžasně a hlavně prakticky.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.