Energie 2013.6 s novými funkcemi na přání uživatelů brzy zdarma k dispozici

Kategorie » téma: Energie » Obecně

03.09.2013 19.38 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 16372x

V nejbližších dnech bude na www.kcad.cz umístěna letošní šestá bezplatná aktualizace programu Energie 2013. Nové funkce a úpravy v programu byly tentokrát iniciovány našimi zákazníky z řad špičkových českých specialistů na zpracování PENB a odrážejí mimo jiné i jejich zkušenosti z jednání s úředníky.

Na základě impulsu od kolegů z firmy EkoWATT s.r.o. byl program také doplněn o užitečnou možnost volby vlivu uživatele na energetickou náročnost osvětlení:

Volba vlivu uživatele na osvětlení
Volba vlivu uživatele na osvětlení

Ke stávajícím dvěma možnostem, tj.:

a) uživatel o energetické náročnosti osvětlení nerozhoduje (pro hodnocenou budovu se zadává odhadovaná dodaná energie na osvětlení a pro referenční budovu se dodaná energie na osvětlení vypočte na základě zadané doby provozu a činitele obsazenosti);

b) uživatel o energetické náročnosti osvětlení rozhoduje (dodaná energie pro referenční budovu se vypočte jako v předchozím případě a dodaná energie pro hodnocenou budovu se s ní ztotožní);

byla přidána ještě možnost třetí: uživatel rozhoduje a současně lze odhadnout měrnou roční dodanou energii na osvětlení v daném typu budovy. Touto alternativní možností se lze kompletně vyhnout riziku nesmyslných výsledků pro nebytové stavby, o kterém jsme na blogu již několikrát diskutovali (viz např. http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/opet-kriticke-tema-zadani-osvetleni-u-nebytovych-budov/).

Další informace a detaily k nové možnosti modelování energetické náročnosti osvětlení podle vyhlášky MPO ČR č. 78/2013 Sb. najdete dále...

Nová možnost výpočtu referenční dodané energie na osvětlení

Ve verzi 2013.6 lze zadat odhadovanou dodanou energii na osvětlení v kWh/(m2.rok) i pro případ, kdy o energetické náročnosti osvětlení rozhoduje uživatel. Program tento zadaný odhad použije nejen pro hodnocenou budovu, ale i pro referenční budovu podle vyhlášky MPO ČR č. 78/2013 Sb. Použije přitom všechny předepsané referenční hodnoty (tj. činitel závislosti na denním světle a průměrný měrný příkon osvětlení) a dopočte referenční činitel obsazenosti tak, aby výsledná referenční dodaná energie na osvětlení odpovídala zadanému odhadu.

Tato nová možnost modelování odstraňuje riziko nerealistických výsledků výpočtu dodané energie na osvětlení a na vytápění u referenční budovy pro nebytové stavby v případě, když se zadává odhad dodané energie na osvětlení pro hodnocenou budovu.

Současně s novou možností zůstávají funkční i dosud podporované možnosti zadání vstupních údajů pro výpočet dodané energie na osvětlení.

Úpravy tisku energetického průkazu

V protokolu k energetickému průkazu ve formátu PDF byl upraven tisk tabulky konstrukcí. Nově se konstrukce tisknou rozděleně po jednotlivých zónách a nikoli jen souhrnně pro celou budovu. Dále byl změněn tisk označení zdrojů tepla a chladu. Je-li zadán pro tyto zdroje nějaký specifický název, tiskne se tento název místo dosavadního obecného označení typu zdroje. Pokud název zadán není, proběhne tisk jako dosud. Třetí změna se týká zásobníku teplé vody – nově se tiskne jeho objem v každé zóně jen jedenkrát, nikoli jako dosud u každého zdroje tepla pro přípravu teplé vody.

S výjimkou první tiskové změny byly stejné úpravy provedeny i v protokolu k energetickému průkazu ve formátu DOC.

Další změny

V protokolu o výpočtu se nyní tisknou tepelné zisky ze solárních kolektorů i tehdy, když jsou menší než ztráty v solárním okruhu. Uživatel má tak možnost zjistit, kolik solární energie může teoreticky získat a kolik energie ztrácí.

Ve verzi 2013.6 lze také volitelně aktivovat automatický výpočet počtu osob v budově v souladu s metodickými pokyny programu Nová zelená úsporám 2013 (na formuláři „Zadání hodnot do hlavičky energetického průkazu a štítku“).


Informace k instalaci programu pro uživatele z ČR:

Pokud si budete chtít rychle zaktualizovat pouze změněné soubory, můžete si z www.kcad.cz stáhnout jen rozdílový archív, který obsahuje aktualizace 2013.3 až 2013.6 a lze ho použít tehdy, když máte nainstalovánu alespoň verzi 2013.2. Archív stačí rozbalit a soubory v něm obsažené nakopírovat do adresáře s programem Energie místo původních stejnojmenných souborů.

Pokud si budete chtít nainstalovat kompletní aktualizaci 2013.6, pak lze postupovat dvěma způsoby:

a) odinstalovat starší verzi (přes Ovládací panely Windows) a nainstalovat verzi 2013.6

b) rovnou nainstalovat verzi 2013.6 do shodného adresáře s verzí starší - instalace byla nově upravena tak, aby se tímto postupem přepsaly již neaktuální soubory novými.


Informace pro uživatele ze SR:

Aktualizace 2013.6 se týká pouze výpočtů podle vyhlášky MPO ČR č. 78/2013 Sb., takže - pokud zpracováváte výpočty pouze pro SR - není třeba aktualizaci provádět.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10