Energie 2013 LT – BEZPLATNÝ software pro hodnocení energetické náročnosti budov již brzy ke stažení

Kategorie » téma: Energie » Obecně

18.09.2013 20.00 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 7 komentářů | Přečteno: 28492x

Čerstvě dokončená novinka v naší nabídce - program Energie 2013 LT – umožňuje posoudit energetickou náročnost jednodušších menších budov podle vyhlášky MPO ČR č. 78/2013 Sb., vyhlášky MDVRR SR č. 364/2012 Z.z., TNI 730329, TNI 730330 i podle metodických pokynů pro program Nová zelená úsporám 2013… tedy podle všech platných českých i slovenských předpisů a norem.

Energie 2013 LT
Energie 2013 LT

Nabízí tudíž zcela stejný rozsah funkcí jako program Energie 2013, a to včetně vytvoření plnohodnotného energetického štítku, energetického průkazu a energetického certifikátu. A navíc je ZCELA ZDARMA – bez jakýchkoli poplatků, časových omezení či blokování tisků.

 

Použití programu je omezeno na jednozónové budovy s obestavěným objemem do 1500 m3 a s energeticky vztažnou plochou do 500 m2. Budova může mít nejvýše jeden zdroj tepla na vytápění, jeden zdroj chladu a jeden zdroj tepla na přípravu teplé vody. Limitován je i počet obalových konstrukcí, a to na nejvýše deset oken, deset neprůsvitných konstrukcí, dvě konstrukce v kontaktu se zeminou a dva nevytápěné prostory.

Další výraznější omezení Energie LT nemá a podporuje tedy všechny typy hodnocení energetické náročnosti budov včetně zahrnutí vlivu solárních kolektorů, fotovoltaických článků, kogeneračních jednotek, tepelných čerpadel, Trombeho stěn atd.


Tento bezplatný software je určen hlavně občasným zpracovatelům posudků a energetických průkazů pro rodinné domy a podobné budovy menšího rozsahu. Bude ho možné získat zdarma po registraci na stránce www.kcad.cz, kam bude umístěn okamžitě po dokončení nutných úprav firemního webu.

Registrovaným uživatelům Energie LT bude samozřejmě k dispozici náš blog coby informační základna. Další technická podpora, na kterou jsou zvyklí uživatelé profesionální verze, bude již ale - s výjimkou placených konzultací - jen velmi limitovaná.


Hlavním impulsem pro zpracování Energie LT pro nás byly dosti neveselé výsledky analýzy přesnosti výpočtů některých nově se objevujících programů. Doufáme, že uvolněním zcela bezplatného programu pro tvorbu PENB poskytneme zpracovatelům posudků, kteří z jakýchkoli důvodů neuvažují o nákupu plné profesionální verze, spolehlivý nástroj pro jejich práci... a studentům odborných škol zcela legální pomůcku do výuky bez starostí se sháněním funkčních cracků posledních verzí.

Za K-CAD s.r.o.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

#1 | Marcela Kovářová » --

19.09.2013 12.07

No to jsem tedy docela překvapená. Zdá se mi to nefér vůči nám, co jsme zaplatili dosti peněz za nové SW či upgrady. Prostě kdo chce výpočty dělat a dobře, tak si musí zaplatit....

#2 | Zbyněk Svoboda » Freeware a profesionální verze

19.09.2013 13.31

Rozdíly mezi Energií LT a profesionální Energií jsou zásadní.

Verze LT umožňuje vyhodnotit jen poměrně malé budovy (cca RD s 1-2 byty), které mají jen limitovaný počet zdrojů tepla a obalových konstrukcí. Posoudit už jen moderní nízkoenergetický RD může být ve verzi LT obtížné (takové budovy obvykle používají více zdrojů tepla) - a jakýkoli složitější či větší objekt posoudit nepůjde vůbec.

Profesionální verze žádná podobná omezení nemá - a navíc mají její uživatelé k dispozici zdarma technickou podporu (o které raději nebudu psát, jak je časově náročná).

#3 | Zbyněk Svoboda » Freeware a profesionální verze II

19.09.2013 13.32

Uvedení Energie LT jsme dlouho zvažovali. Nakonec jsme se rozhodli ji vydat, protože po 20 letech v oboru přece jenom cítíme jistou zodpovědnost za obecnou úroveň stavebně-fyzikálních výpočtů v ČR. Verzi LT nabízíme jako nástroj pro uživatele, kteří průkaz vystavují jen zřídka (a když už, tak obvykle jen pro starší RD) a kteří by si profesionální verzi stejně nekoupili. Pro ně tu bude nově bezplatný, ověřený a korektně počítající, nicméně dosti omezený software... a pro profesionály i nadále plná verze bez limitů a s technickou podporou.

Věřím, že náš krok pochopíte. Vydávání bezplatných omezených verzí je vcelku běžný postup u mnoha produktů. V daném případě tím snad přispějeme i k tomu, aby úroveň zpracování PENB v ČR byla co nejvyšší.

#4 | Marcela Kovářová » --

19.09.2013 15.59

Za tu technickou podporu moc děkujeme a vůbec tento blog. Když něco nevím, "juknu" zda se tady už toto téma neprobíralo a mnohdy mi diskuze už pomohla. Děkuji:-))

#5 | Stanislav Kučera » --

23.09.2013 10.53

Dobrý den,

dovolím si také poznámku.

Verze LT je sice zajímavý počin pro studenty, ale bohužel také pro "přivydělávače" a důchodce.

Tito zpracovatelé díky jiným příjmům nabízejí zpracování PENB už teď za dumpingové ceny. A tato LT verze dále sníží jejich náklady a ještě nebudou dělat na nelegálním software.

Jinak za blok velké díky, vše co člověka trápí, tak většinou najde, nebo se sám zeptá:-)

S. Kučera

#6 | Slaný Petr » Enrgie 2013 LT

23.09.2013 14.00

Dobrý den, souhlasím s kolegou Kučerou.. osvěta je jedna věc ale mám obavu, že ve finále to spíš poškodí nás platící uživatele plné verze. Slaný

#7 | Zbyněk Svoboda » Dumpingové ceny

24.09.2013 13.57

Máte pravdu, že řada zpracovatelů nabízí PENB za tak nízké ceny, že buď musí fakturovat 30 Kč za hodinu a nebo PENB nemohou zpracovávat dostatečně pečlivě.

Nečekal bych ale, že by jednorázové ušetření za Energii LT nějak výrazně rozšířilo množství podstřelených nabídek. Na trhu byly vždy lacinější programy než Energie - a bezplatná alternativa v NKN tu už také byla (a až bude hotová jeho nová verze, tak zas bude).

Verze LT je navíc nástrojem pro posouzení jen skutečně nejjednodušších RD. Přirovnat by se dala k mopedu zdarma - někam s ním dojedete, ale k pořádnému automobilu je od něj ještě daleko.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10