Nová Energie 2013.8: doplnění výstupů a úpravy výpočtu VZT

Kategorie » téma: Energie » Obecně

22.10.2013 09.55 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 18427x

Během několika dní bude na www.kcad.cz umístěna ke stažení další aktualizace Energie 2013.8 - tentokrát mimo jiné s aktualizací na novelu EN ISO 13788 (2013), podle které se mění nastavení vlhkostních tříd pro interiéry budov (změna se projeví při výpočtu dodané energie na zvlhčování a odvlhčování vzduchu).

Program byl také doplněn o tabulku ukazující měsíční dodané energie bez energií z okolního prostředí, kterou lze vyvolat příkazem Výpočet - Dodané energie bez energií z okolního prostředí:

Dodaná energie bez energie z okolí
Dodaná energie bez energie z okolí

Další změny byly provedeny ve výpočetním modulu. Doplněn byl především výpočet potřebného objemového toku vzduchu na chlazení přes VZT pro situace, kdy je průměrná měsíční venkovní teplota (např. 8 C) nižší než průměrná měsíční teplota chladícího vzduchu (např. 18 C)...

Doposud se pro tyto situace předpokládal nulový objemový tok vzduchu na chlazení přes VZT, což mohlo vést k chybným výsledkům u budov s velkými vnitřními zisky, pokud byly vytápěné na nízké vnitřní teploty (pod 20 C) a vytápění a chlazení bylo přitom zajišťováno ve větší míře vzduchotechnikou. 

Současně se změnou výpočtu objemového toku vzduchu na chlazení byl upraven i výpočet provozní doby ventilátorů teplovzdušného vytápění. Nově se pro teplovzdušné vytápění uvažuje trvalý provoz ventilátorů pro všechny měsíce, v nichž je nutné budovu vytápět. Zadaný časový podíl provozu nuceného větrání (karta Větrání zóny na formuláři pro popis zóny) se použije - je-li nižší než 100 % - pouze pro výpočet měrného toku větráním a pro výpočet průměrného objemového toku větracího vzduchu.

Stejným způsobem byl opraven i výpočet provozní doby ventilátorů pro režim chlazení a úpravy vlhkosti vnitřního vzduchu. Popsané změny se projeví pouze u budov, pro které byl zadán časový podíl provozu nuceného větrání menší než 100 % - a to zvýšením dodané energie na větrání.

Poslední změna byla provedena ve výpočtu dodané energie na zvlhčování vnitřního vzduchu. Nově se předpokládá pouze zvlhčování vzduchu přiváděného do interiéru, nikoli vzduchu, který již v interiéru je a tudíž již byl dříve zvlhčen. Tato změna se projeví obecně snížením dodané energie na úpravu vlhkosti vnitřního vzduchu.


Informace k instalaci programu:

Pokud si budete chtít rychle zaktualizovat pouze změněné soubory, můžete si z www.kcad.cz stáhnout jen rozdílový archív (pozor, je odlišný pro verzi CZ a SK!), který obsahuje aktualizace 2013.3 až 2013.8 a lze ho použít tehdy, když máte nainstalovánu alespoň verzi 2013.2. Archív stačí rozbalit a soubory v něm obsažené nakopírovat do adresáře s programem Energie místo původních stejnojmenných souborů.

Pokud si budete chtít nainstalovat kompletní aktualizaci 2013.8, pak lze postupovat dvěma způsoby:

a) odinstalovat starší verzi (přes Ovládací panely Windows) a nainstalovat verzi 2013.8

b) rovnou nainstalovat verzi 2013.8 do shodného adresáře s verzí starší - instalace byla upravena tak, aby se tímto postupem přepsaly již neaktuální soubory novými.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10