Simulace 2018.1: Přehlednější okénko výpočtu na přání uživatelů

Kategorie » téma: Simulace

27.09.2018 18.33 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 88080x

Příští týden bude vydán bezplatný update Simulace 2018.1, který si budou moci uživatelé verze 2018.0 zdarma stáhnout ze stránek www.kcad.cz. V programu byly sice provedeny jen tři změny ve výpočetním modulu, ale přesto doporučujeme aktualizaci provést, protože úpravy výrazně zlepšují zobrazování informací o stavu výpočtu a podstatně zvyšují numerickou stabilitu iterace.

První - a vizuálně nejvýraznější - změna se týká samotného okénka výpočetního modulu. Na přání uživatelů na něj byly přidány další informační prvky, které ukazují celkový stav iterace, aktuální maximální teplotní odchylku mezi stavem v 0 a 24 h a číslo iteračního cyklu. Dosud výhradně zobrazovaný a málo přehledný stav dílčích iteračních cyklů byl přesunut níže jako sekundární informace...

Nové informace na okénku výpočetního modulu
Nové informace na okénku výpočetního modulu

Druhá změna se týká numerické stability iteračního výpočtu. Po zkušenostech z dalších výpočtů jsme zvýšili přesnost ukládání prvků matice soustavy lineárních rovnic do paměti počítače na dvojnásobek, aby se snížilo riziko numerických chyb, které mohou vznikat během Gaussovy eliminace při dělení velmi malými či velkými čísly a následném "ořezání" mezivýsledků při jejich ukládání do paměti.

Poslední změna se projeví hlavně u náročnějších zadání, u kterých může iterace trvat i několik minut. Dosavadní výpočetní modul se mohl v takových případech jevit jako neaktivní, protože operační systém na něj často přidával informaci "(neodpovídá)". Výpočet navzdory tomu normálně probíhal, Windows jen detekovaly výpočetní modul jako nereagující program. Tento problém byl v update 2018.1 odstraněn, okénko výpočtu již vizuálně "nezamrzá".

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10