zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázky:

1) Prosím o posouzení správnosti postupu výpočtu v programu Energie 2009 pro program Zelená úsporám. Vliv tepelných vazeb bych chtěl počítat zvlášť pro každou obalovou konstrukci rodinného domu.

Postup :

- odškrtnu políčko "vliv tepelných vazeb zahrnout přibližně"

- u oken nebudu počítat lineární činitel prostupu ale zvýším hodnotu U ručně o 0,1  W/(m2K)

- u obvodových stěn a střechy také nebudu počítat lineární činitel prostupu ale zvýším vypočtenou hodnotu U o 0,1 W/(m2K)

- u podlahy na terénu vypočtu podle skladby lineární činitel prostupu pomocí pomocného výpočtu (buď vyberu z katalogu nebo si udělám z nějakého detailu svůj vlastní)

Vypočítám tímto stávající stav. Pokud budu chtít vyměnit jen okna změním všechny hodnoty U oken na doporučené hodnoty  tedy na 1,2 W/(m2K) a zvýším je o delta U 0,02 W/(m2K). Vypočítám tímto nový stav. Je tento postup správný? Nebo je nutné počítat všechny lineární činitele?

2) Kolik můžu obhajitelně zadat maximálně součinitel prostupu tepla stávajících oken U a kolik maximálně delta U?  Zatím jsem zadal u kastlíkových oken 2,7 a delta U 0,1 W/(m2K).

3) Kolik můžu obhajitelně zadat minimálně delta U u stávajících konstrukcí tzn. u nezateplených stěn, a téměř nezateplené střechy ?

Otázka:

...V pomocném výpočtu zadávám počet křídel, ale asi jsou uvažovány standardní tvary otvíravých křídel. Pokud mám nestandardní tvary:

Typ A Typ B

 , pak bych měl asi vypočítat ručně délku spár a manuálně ji zadat. Bylo by to asi přesnější pro výpočet Uw. Jaký je na tento dotaz Váš názor?

Otázka:

Jsou do výpočtu obvodových konstruktí (stěny, střecha), při volbě zahrnutí "vlivu tepelných vazeb" paušální přirážkou, již zahrnuty veškeré tepelné vazby a mosty?

Otázka:

Chtěl jsme zkozultovat praktické zkušenosti se zadáváním komínového tělesa jako konstrukci ve styku s exteriérem. Dle přiloženého obrázku se jedná o masivní těleso z CPP a kemene v obvodovém zdivu z kermických tvárnic CD-INA.

Komin
Komin

Vzhledem k výraznému nepoměru součinitele prostupu tepla hlavní fasády oproti zdivu komína z kamene těžko komín zahrnout do ploch obvodového zdiva hlavní fasády.

Pokud tedy hodnotit komín plošně samostatně tak pak ho zadat váženým průmérem dvou skladeb - dvouvrstvé zdivo CPP+Kámen a zdivo CPP nen vůči větané dutině exteriérovým vzduchem...

alt. zadání jako nehomogenní konstrukci (dvouvrstvé zdivo CPP+Kámen a zdivo CPP vuči větané dutině exteriérovám vzduchem vzduchovou mezerou )  ... a nebo zkusit v Area napočítat linerání vazbu (alt. zadat do celkového hodnocení objektu dostatečnou "pořirážku" na vliv vazeb.  ... zda bude asi trochu problém s definováním parametru provětrávané dutiny. 

Podobně by se asi dalo "zabřednout" i do svislých větracích otvorů v obvodovém zdivu  ... ale ty bych viděl zohlednit v celkové přirážce na vilv vazeb v objektu.

Poznamenávám jen, že se nejedná o hlavní komínové tělseso, které by během topné sezóny bylo spiše energeticky aktivní vůči svému okolí (i interiéru ) a slouží jen pro krb občasně využívaný a tudíž jistě značný tepelný tok směre do exteriéru zapříčiňuje.   

Předem díky moc za tipy jak komín bezpečně zadat at a přitom v něm "nezabřednout"

Otázka:

Pokud je střešní okno ve střešní rovině, která svírá s horizontem úhel, řekněme, 45°, určitě budou solární zisky tímto oknem větší než oknem o stejné ploše, ale ve stěně. Přitom v programu lze orientaci volit jen způsobem směr/horizont. Pokud mám střešní rovinu o malém sklonu, např 20-35°, používám volbu horizontu, jak ale správně postupovat u těchto vyšších úhlů?

A neprojeví se sklon i na součiniteli prostupu tepla střešního okna?

< 1 .. 9 10 11 12 13 Stránka 14 15 16 17 18 19 .. 21 >