zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Narazil jsem na zásádní problém v Energii 2017 - u budovy s téměř nulovou spořebou energie nedochází u zón k přenásobení referenční hodnoty Uem korekcí pro návrhovou teplotu mimo 18-22 °C. Tudíž je ref. Uem ve výsledku měkčí, než když hodnotím pouze "novou budovu" (kdy k uvedené korekci dochází správně).

Nemůžu tedy vyhotovit PENB pro budovu, kde je hlavním provozem bazén a saunové prostory (tedy návrhové teploty 28-24 °C).

Otázka:

Potřeboval bych stanovit tepelnou ztrátu budovy kvůli návrhu výkonu kotle. Budovu mám přitom zadanou v Energii kvůli PENB. Můžete mi poradit, jak se dá celková ztráta budovy z výsledků odvodit?

Otázka:

Zajímalo by mne, proč se u některých konstrukcí v tabulce F Obálka budovy v PENB zobrazuje rozdílná hodnota požadavku podle ČSN 730540-2 a podle vyhlášky 264/2020 Sb., i když hodnotím větší změnu budovy, tj. fR=1.

Rozdílné hodnoty požadavků v Tab. F
Rozdílné hodnoty požadavků v Tab. F

Neměly by být vždy stejné, když jde o větší změnu?

Otázka:

Pokud se vnitřní konstrukce mezi zónami neprojeví v hodnotě průměrného součinitele prostupu tepla obálky budovy Uem a v referenčním UemR, jak uvádíte třeba v příspěvku http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/proc-nepatri-vnitrni-konstrukce-mezi-zonami-do-obalky-budovy-detailni-rozbor-s-prikladem/?srt=nejctenejsi, tak jak se tedy zohlední jejich kvalita v PENB?

Špatné izolační vlastnosti vnitřních stěn mají totiž určitě vliv na dodanou energii. Zvláště u průmyslových hal temperovaných na nezámrznou teplotu (5 st. C), ve kterých se nacházejí administrativní a hygienické vestavky vytápěné na 15 st. C a výše, je vliv konstrukcí mezi zónami na potřebu tepla na vytápění značný.

Další vydání našeho retro občasníku se vrací k tématu zadání a výpočtu doporučených opatření a jejich zápisu do energetického průkazu.

Inspirací byl následující dotaz:


Jak zadám STANOVENÍ DOPORUČENÝCH OPATŘENÍ PRO SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (myslím tu tabulku, kde zadávám konkrétní hodnoty úspor třeba neobnovitelné primární energie např. u vytápění)?

< 1 Stránka 2 3 4 5 6 7 .. 44 >