řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Po několika zkušenostech s potížemi, které naši zákazníci měli se správným zadáním provozu v budově s pomocí vlastních profilů, upozorňujeme na tlačítko se symbolem lupy, které najdete na většině záložek (Provozní teploty, Větrání, Osvětlení, Zisky od osob, Zisky od spotřebičů, Teplá voda, Vodní pára, Úprava vlhkosti) dole na kartě Podzóny, gemoetrie a provozní podmínky na formuláři pro zadání popisu zóny.

Stiskem zmíněného tlačítka lze vyvolat okénko s grafem hodinových průběhů příslušné veličiny (teploty, průtoku apod.), a to pro jakýkoli den v roce. Velmi jednoduše si tak můžete zkontrolovat, s jakými hodinovými provozními parametry v zóně bude program dále počítat a zda tyto průběhy odpovídají tomu, co jste měli v úmyslu zadat.

Energie 2023.1: Fotovoltaika, kolektory, větrání a další změny

Kategorie » téma: Energie » Obecně

10.01.2023 19.38 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 10493x

Do konce tohoto týdne umístíme na www.kcad.cz první bezplatnou aktualizaci Energie 2023.1.

Kromě různých menších úprav a oprav byla přidána také řada funkcí a nových možností, a to především v oblasti hodnocení fotovoltaických systémů a solárních kolektorů. Významnější úpravy byly provedeny také v zadávání nuceného větrání.

Přehled novinek najdete dále v článku...

Energie 2023.1.a: Rychlá oprava tabulky E v PENB

Kategorie » téma: Energie » Obecně

11.01.2023 20.05 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 10254x

V tak hektických dnech, jako jsou ty současné, kdy se s prací na úpravách programu končívá často po půlnoci, aby byl update co nejdříve, se bohužel občas "podaří" zanést do programu i nové chyby.

Jedna taková se naneštěstí dostala v úterý v noci (či možná ve středu ráno) i do update Energie 2023.1. Nemá sice žádné dopady na výsledky výpočtu, ale vede k chybnému zobrazení informativních ztrát v tabulce E v PENB.

Zveřejňujeme proto okamžitě opravu pod číslem 2023.1.a, kterou si můžete stáhnout z www.kcad.cz.

Všem, kteří si už stačili nainstalovat update 2023.1, se velice omlouváme za nezbytnou opakovanou instalaci. Děkujeme za pochopení a slibujeme, že se budeme snažit práci v nočních/ranních hodinách omezit.

Zbyněk Svoboda

Zóny s čistě podtlakovým větráním

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

05.01.2023 20.53 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 9050x

Dnes jsme bohužel zjistili, že se v Energii 2023 u budov se zónami s čistě podtlakovým větráním stanovuje chybně příliš vysoký objemový tok vzduchu v m3/h z exteriéru do zóny.

Chyba se projeví u hodnocené i u referenční budovy, takže v běžných situacích nemá dopady na zatřídění budovy v PENB, nicméně zvyšuje vypočtenou potřebu tepla na vytápění. U nízkých průtoků (zvláště pokud jde jen o jednu podtlakově větranou podzónu mezi dalšími většími a rovnotlace větranými podzónami) není zvýšení potřeby tepla výrazné - proto jsme také chybu při testování bohužel neodhalili. U vysokých průtoků (řádově tisíce m3/h) už může být zvýšení potřeby tepla na vytápění citelnější.

Omlouváme se za případné komplikace. Chyba bude opravena v bezplatném update 2023.1, který se budeme snažit uvoilnit do konce příštího týdne.

Energie 2023.2: Podlahové vytápění a další změny a opravy

Kategorie » téma: Energie » Obecně

22.01.2023 17.26 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 9 komentářů | Přečteno: 8791x

Během několika dní umístíme na www.kcad.cz druhou letošní bezplatnou aktualizaci Energie 2023.2.

Novinek je ve srovnání s předchozím update 2023.1 méně, ale protože jde v několika případech o opravu chyb, které mohou v určitých kombinacích vstupních dat vést k zamrznutí výpočtu, zveřejníme novou aktualizaci programu bez dalšího prodlení.

Největším zásahem je podstatné rozšíření výpočtu vlivu podlahového vytápění na prostup tepla podlahou na zemině. Program nyní zohledňuje zvýšenou ztrátu při podlahovém vytápění i v hodinovém kroku, což zatím nebylo z časových důvodů v programu dokončeno. Upozornit je nicméně třeba na to, že výpočet je pouze orientační, protože evropské normy neobsahují žádnou metodiku pro toto hodnocení. K výpočtu byl proto použit modifikovaný postup pro měsíční krok výpočtu, který podle našich testů poskytuje i pro hodinový krok výsledky srovnatelné s měsíčním krokem.

Vzhledem k tomu, že nejde o platný normový postup, doporučujeme výpočet vlivu podlahového vytápění používat hlavně pro srovnávací výpočty (např. ověření vlivu tloušťky tepelné izolace v podlaze).

Podrobnější přehled novinek najdete dále v článku...

< 1 2 Stránka 3 4 >