Bezplatná aktualizace Energie 2014.6

Kategorie » téma: Energie » Obecně

21.11.2014 14.52 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 9 komentářů | Přečteno: 24756x

Příští týden bude na www.kcad.cz umístěna ke stažení bezplatná aktualizace Energie 2014.6, která byla upravena především s ohledem na změny, které nastanou ve výpočtu referenční budovy od ledna 2015.

Výpočet neobnovitelné primární energie referenční budovy byl ve verzi 2014.6 upraven tak, aby od ledna 2015 zohledňoval předepsanou redukci požadované hodnoty při současném zachování způsobu určení hranic tříd A-G. V souladu s vyhláškou č. 78/2013 Sb. se tedy požadovaná hodnota neobnovitelné primární energie redukuje, zatímco hranice tříd se i nadále odvozují od referenční budovy pro stávající novou budovu.

Volba pro zohlednění redukce
Volba pro zohlednění redukce

Program byl současně upraven tak, aby od ledna 2015 automaticky nabízel předepsanou redukci neobnovitelné primární energie pro referenční budovu. Pokud program zjistí, že aktuální systémové datum je novější než leden 2015, automaticky se zaškrtne volba "snížit neobnovitelnou primární energii referenční budovy" na formuláři pro popis zóny.

Popis zbylých novinek najdete dále...


Program nově automaticky vyplňuje nejen celkovou předpokládanou úsporu neobnovitelné primární energie pro doporučenou variantu změny budovy, ale i její dílčí podíly připadající na vytápění, chlazení, nucené větrání, úpravu vlhkosti vzduchu, přípravu teplé vody, osvětlení a pomocné energie.

Doplněna byla nápověda k zadání příkonů a typů oběhových čerpadel v systému vytápění, chlazení, přípravy teplé vody a solárních kolektorů. Přehledněji je popsán způsob zadání, pokud je k dispozici průměrný roční příkon i pokud je k dispozici maximální příkon čerpadel. Pro vyloučení dvojnásobného zohlednění typu čerpadla byla do nabídky typů čerpadel přidána možnost "je zohledněn v zadaném příkonu".

Do protokolu obsahujícího parametry referenční budovy podle ČSN 730540-2 (příkaz Výpočet – Parametry referenční budovy podle ČSN 730540-2) lze nově vložit požadavek na průměrný součinitel prostupu tepla pro vícezónovou budovu vypočtený váženým průměrem z požadavků na dílčí zóny.

V protokolu o výpočtu byl upraven tisk rozdělení celkového měrného tepelného toku na dílčí části pro případ přesného zadání tepelných vazeb. Nově je měrný tepelný tok vazbami vyčleněn do samostatné položky - stejně jako je tomu v případě orientačního zadání tepelných vazeb s pomocí přirážky.

Přidána byla kontrola měrného tepelného toku tepelnými vazbami pro výpočet podle TNI 730329 a TNI 730330. Podle těchto technických informací nesmí být tepelný tok tepelnými vazbami nižší než 0 W/K. Program nově měrný tepelný tok vazbami kontroluje, na případnou zápornou hodnotu upozorní a umožní uživateli vybrat si, zda bude chtít dokončit výpočet nebo opravit zadání.

Přirážku na vliv tepelných vazeb je nově možné zadat s přesností na 3 desetinná místa. Program takto zadanou přirážku použije v dalším výpočtu a vytiskne do protokolu o výpočtu.


Informace k instalaci programu:

Program Energie 2014.6 lze nainstalovat rovnou (tj. bez odinstalování předchozí verze) do shodného adresáře s verzí 2014 až 2014.5. Instalace byla upravena tak, aby se tímto postupem přepsaly již neaktuální soubory novými.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

#1 | Ing. Ondřej Zástěra » tepelné zisky pro referenční budovu

29.11.2014 13.18

Energie se neustále zlepšuje, zároveň lze pořád narážet na nové "problémy", proto mám námět na další možné doplnění: V mnoha případech je vhodné část tepelných ztrát z rozvodů TV zahrnout do tepelných zisků pro vytápění, podobně je objektivní zadat tepelné ztráty rozvodů v nevytápěném prostoru. Ovšem tyto ztráty/zisky budou pro referenční budovu odlišné a v tuto chvíli je při tomto postupu vnášena chyba (tím větší, čím hůře izolované rozvody jsou). Z hlediska funkce by mohlo být pole pro "ostatní tepelné zisky" a zisky v nevytápěném prostoru zdvojené, kdy lze hodnotu pro ref. budovu zadat odlišně, podobně jako se chová zadání Uem.

#2 | Zbyněk Svoboda » Zisky a ref. budova

30.11.2014 17.25

Děkuji za upozornění a za tip. Máte pravdu - jakmile bude účinnost distribuce pro hodnocenou budovu odlišná od referenční účinnosti distribuce, nebudou "ostatní" vnitřní zisky (tj. ztráty z rozvodů) pro referenční budovu uvažovány správně. Připravím v tomto směru nějakou úpravu do nové verze 2015.

#3 | Ing. Ondřej Zástěra » zahrnutí typu čerpadel

05.12.2014 17.15

Pokud u oběhových čerpadel vyberu možnost "je již zohledeněn v zadaném příkonu", jaká hodnota příkonu se potom použije pro refenční budovu, když zároveň nikde nevybírám typ?!

#4 | Zbyněk Svoboda » Čerpadla v referenční budově

06.12.2014 09.19

Máte pravdu, toto je bohužel nedomyšlené místo, které jsem už do připravované nové verze upravil tak, aby uživatel ještě vždy nastavil, o jaký typ čerpadel se jedná.
Zatím vše funguje tak, že při volbě "typ je již zohledněn" program vezme při výpočtu referenční budovy zadaný příkon a přenásobí ho předepsaným referenčním korekčním činitelem.
Chcete-li tedy spočítat pomocnou energii na čerpadla zcela korektně pro hodnocenou i referenční budovu, pak by se měl zadávat maximální příkon (tj. štítková hodnota - odpovídá příkonu čerpadel bez regulace otáček) a k tomu příslušný typ čerpadel.
Pomocná energie na čerpadla je naštěstí obvykle podružným údajem, který o energetické bilanci budovy nijak nerozhoduje - drobné chyby v jeho stanovení nejsou proto pro celkový výsledek posouzení fatální.

#5 | Ing. Ondřej Zástěra » Čerpadla v referenční budově

08.12.2014 13.36

Pane docente, jsem toho názoru, že ani tak, jak popisujete, není výpočet korektní. Průměrný roční výkon tepelného čerpadla se stanovuje podle ČSN EN 15316 mnohem komplexnějším postupem a rozhodně neplatí, že je roven "štítkovému" příkonu násobenému korekčním činitelem typu fc,p,ctl (tento korekční činitel vzniká teprve poměrem korekčního činitele energetické přeměny edis pro jednotlivé typy, navíc i pro jednootáčkové čerpadlo průměrný roční příkon postupem podle normy vyjde mnohem nižší, než štítkový). Chápu-li dobře chování Energie 2014.6 při volbě typu, tj. zadám-li příkon a typ čerpadla, tak do hodnocené budovy se číslo přenásobuje 1, 0,83 nebo 0,54. Podle této logiky je tedy dle Vyhlášky refrenčním typem čerpadlo jednootáčkové (před tím, než byla v Energii doplněna oprava korekčních činitelů, totiž dle TNI bylo referenční naopak čerpadlo s proměnnými otáčkami)?

#6 | Zbyněk Svoboda » Výpočetní postup a TNI 730331

08.12.2014 14.13

Nejprve k samotnému výpočtu:
Pomocná energie na čerpadla se stanovuje v Energii zjednodušeným postupem, který byl vypracován na FSv ČVUT v Praze pro vyhlášku 148/2007 Sb. a pro který jsou také určeny korekční činitele podle TNI 730331 a podle vyhlášky 78/2013 Sb. Pokud vím, stejný zjednodušený postup používají i programy NKN a Protech.
Výpočet podle EN 15316-2-3 vyžaduje ve srovnání se zjednodušeným postupem velmi mnoho vstupních údajů a zatím není v Energii podporován. Pokud si předem stanovíte (např. manuálně či nějakým vlastním programem) pomocnou energii postupem podle EN 15316-2-3, můžete získat obdobný výsledek i z Energie, budete-li zkusmo postupně upravovat zadaný příkon čerpadel.

#7 | Zbyněk Svoboda » Referenční hodnota ve vyhlášce

08.12.2014 14.23

A nyní k vyhlášce:
Jak už je delší dobu známo, korekční činitele typu čerpadla v TNI 730331 jsou omylem uvedeny chybně.
Během naší diskuse (viz výše) jsem kontaktoval kolegu ing. Urbana (coby spluautora těchto hodnot), zda není náhodou chybná i referenční hodnota typu čerpadla uvedená ve vyhlášce 78/2013 Sb. (je tam f,ctl=1). Bohužel musím uvést, že mi po kontrole potvrdil, že chybná je a měla by být správně f,ctl=0,54 (referenční čerpadlo má proměnné otáčky).
Tím vzniká vcelku zajímavý chaos, protože chybná referenční hodnota je součástí platného textu vyhlášky... Plánujeme tuto situaci probrat na MPO - uvidíme, jestli bude nalezena nějaká "legální" cesta, jak z toho ven. V každém případě asi do další verze programu chybnou referenční hodnotu opravím - snad to nebude úředníkům vadit.
Naštěstí stále platí poznámka z mého dřívějšího komentáře: pomocná energie na čerpadla je spíše podružnější hodnotou v energetické bilanci a většinou nerozhoduje o energetické náročnosti budovy.

#8 | Ing. Ondřej Zástěra » ještě k ziskům v referenční budově

11.01.2015 16.28

Vrátím se ještě k prvnímu diskutovanému problému - týká se totiž také spotřeb energií, které jsou v Energii jako "přídavné spotřeby". Typicky např. pro nuceně větrané nevytápěné garáže je korektní spotřebu energie klasifikovat dle 78/2013 stejně, jako jakékoli jiné energetické systémy, jelikož i to je nedílná součást energetické náročnosti budovy. Pokud bych to chtěl zohlednit, musím nyní vytvořit samostatnou zónu, což mi nepřijde vhodné. Celkově mi tento problém směřuje k myšlence navázat kartu přídavných spotřeb na zadávané nevytápěné prostory vč. automatického hodnocení s referenčními hodnotami (osvětlení, větrání), případně toto rovnou integrovat do zadání nevytápěného prostoru - ale to už je složitější záležitost pro úpravu programu a širší diskuzi.

#9 | Zbyněk Svoboda » ???

11.01.2015 17.45

Přiznám se, že jsem zcela nepochopil, jak to přesně myslíte. Mohl byste to prosím nějak podrobněji rozvést raději v e-mailu a třeba i s nějakým příkladem? Děkuji.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.