Novinky v programu Energie 2013

Kategorie » téma: Energie » Obecně

28.03.2013 20.47 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 6 komentářů | Přečteno: 29112x

Právě dokončená nová verze programu Energie - verze 2013 - nabízí hlavně kompletní aktualizaci na novou vyhlášku MPO ČR č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov, a to od zadávání a nápověd, přes výpočet a protokol o výpočtu až k vyhodnocení výsledků a vytvoření energetického průkazu.

energie 2013

V programu se ale objevuje i řada dalších novinek či změn. Jejich stručný přehled najdete dále v tomto příspěvku...

 

Aktualizace na vyhlášku MPO ČR č. 78/2013 Sb.

Program Energie 2013 byl kompletně zaktualizován s ohledem na novou vyhlášku MPO ČR č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov.

Nový PENB - výsledek výpočtu
Nový PENB - výsledek výpočtu

Zásadním způsobem byl upraven především samotný výpočet. Doplněno bylo stanovení parametrů referenční budovy pro všechny typy hodnocení (novostavba, změna, prodej, pronájem…). V souvislosti s novou vyhláškou byl změněn také výpočet některých energetických parametrů hodnocené budovy, např. neobnovitelné primární energie, dílčích dodaných energií na vytápění a na přípravu teplé vody (hlavně v případě použití tepelných čerpadel a solárních kolektorů) a celkové dodané energie (nově bez započítání produkcí elektřiny v budově). Doplněn byl výpočet celkové primární energie.

Kompletně přepracován byl protokol o výpočtu hodnocené budovy, který uvádí nové požadované údaje v podrobnějším členění. Doplněn byl tisk protokolu referenční budovy.

Protokol o výpočtu referenční budovy
Protokol o výpočtu referenční budovy

Zcela nově je zpracována šablona průkazu energetické náročnosti budovy a příslušného protokolu.

Aktualizován byl i grafický modul programu, aby zobrazoval nejen parametry hodnocené budovy, ale i parametry budovy referenční.

Grafický výstup pro referenční budovu
Grafický výstup pro referenční budovu

Úpravy v souvislosti s vyhláškou č. 78/2013 Sb. byly provedeny i v modulech pro zobrazení požadavků a pro vyhodnocení výsledků výpočtu.

Rychlé vyhodnocení výsledků
Rychlé vyhodnocení výsledků

 

Aktualizace na TNI 730331

Do programu Energie 2013 byly doplněny údaje z nové TNI 73031, a to jednak do nápověd (účinnosti technických systémů, ztráty v rozvodech, parametry budov atd.) a jednak do katalogů (smluvní hodnoty venkovní teploty a dopadající sluneční energie).

 

Nové funkce v šablonách pro energetický průkaz a štítek

Šablona průkazu energetické náročnosti budovy byla – kromě aktualizace na vyhlášku MPO ČR č. 78/2013 Sb. – výrazně upravena i z hlediska funkčního. Dosavadní průběžná aktualizace šablony během jejího vyplňování, která je v prostředí MS Word velice pomalá a nestabilní, byla nahrazena aktualizací jednorázovou. Tu lze vyvolat až na závěr po vyplnění všech potřebných údajů stiskem speciálního tlačítka umístěného v závěru protokolu. Stejným způsobem byla upravena i šablona energetického štítku obálky budovy.

Aktualizační tlačítko v šabloně PENB
Aktualizační tlačítko v šabloně PENB

Další novinkou je přenášení zadaných požadovaných součinitelů prostupu tepla jednotlivých konstrukcí do šablony energetického štítku.

Program nabízí i novou možnost volby konkrétní šablony energetického štítku nebo průkazu, do níž se přenesou vypočtené údaje. Není tedy nadále nutné přenášet data vždy jen do výchozí prázdné šablony. Pokud si uložíte již jednou vyplněnou šablonu pod určitým jménem, můžete po novém výpočtu do této šablony přenést nové výsledky s tím, že v šabloně zůstanou vyplněné ty údaje, které program sám nevyplňuje.

 

Nové funkce ve výpočtu

Kromě výše zmíněných změn souvisejících s aktualizací na novou vyhlášku MPO ČR č. 78/2013 Sb. byl výpočet rozšířen o možnost alternativního stanovení využitelných zisků ze solárních kolektorů podle metody B z EN 15316-4-3.

Významně přepracován byl také výpočet vzájemné výměny tepla mezi zónami. Původně použitá metodika podle EN 13790, která vede k poměrně významným rozdílům ve výsledcích výpočtu potřeby tepla na vytápění pro případ s uvažováním a bez uvažování dělících konstrukcí mezi zónami, byla upravena tak, aby byly tyto rozdíly minimalizovány. Nově se pro každou zónu stanoví nejprve potřeba tepla na pokrytí tepelné ztráty do exteriéru a následně se od ní odečtou využitelné tepelné zisky. Vypočtený rozdíl představuje tu část potřeby tepla, která může být dodána z okolních více vytápěných zón, jsou-li v budově takové. Tímto způsobem se minimalizují nadměrné tepelné ztráty okolních teplejších zón, které vycházely při dosavadním použití metodiky EN ISO 13790.

Rozšířeny byly i možnosti modelování energetické náročnosti chlazení budov. Nově lze volit, zda se v případě nuceného větrání se zpětným získáváním tepla bude rekuperace tepla uvažovat pro režimy vytápění i chlazení, nebo jen pro režim vytápění. Vypnutím ZZT pro režim chlazení lze snížit dodanou energii na chlazení, protože se zvýší tepelná ztráta větráním a tudíž se sníží množství energie potřebné na odstranění zbylé části tepelné zátěže. Získat tak lze pro řadu případů korektnější výsledky lépe odpovídající skutečnému provoznímu schématu chlazení.

Pro výpočet dodané energie na vytápění byla přidána možnost volby způsobu zohlednění přerušovaného vytápění. K dispozici je nyní jak detailnější postup podle EN ISO 13790 (2004), tak jednodušší postup podle EN ISO 13790 (2008).

Pro všechny okenní konstrukce lze nově zohlednit pro ně specifický korekční činitel clonění nejen pro režim vytápění, ale i pro režim chlazení. V dodané energii na chlazení lze tedy nově zohlednit i situace, kdy jsou různá okna stíněna pohyblivými stínícími prostředky různým způsobem.

 

Další změny

Protokol o výpočtu byl doplněn o tisk ploch konstrukcí v závěrečné přehledné tabulce měrných tepelných toků.

Opraven byl tisk referenční budovy podle ČSN 730540-2 pro vícezónové budovy, u nichž jen v jedné zóně přesahuje plocha průsvitných výplní 50 % z celkové plochy fasády.

Modul pro vyhodnocení výsledků byl doplněn o možnost volby způsobu stanovení požadavku na průměrný součinitel prostupu tepla budovy podle ČSN 730540-2 v případě, když se jedná o budovu s více zónami. Nově lze volit mezi dosavadním postupem (požadavek se odvodí na základě převažující návrhové vnitřní teploty v budově) a alternativním postupem, který je použit ve vyhlášce MPO ČR č. 78/2013 Sb. (požadavek se odvodí váženým průměrem z požadavků na jednotlivé zóny).

Částečně přepracován byl formulář pro zadání popisu zóny. Přesunuty byly některé zadávané položky tak, aby tvořily logičtější skupiny. Přidány byly záložky pro podrobnější specifikaci faktorů primární energie. Doplněno bylo zadání technických ztrát v rozvodech a v zásobníku teplé vody. Přidány byly detailní informace popisující postup zadání energonositelů a jejich podílů. Program také nově kontroluje průběžně, již během zadávání, hodnoty podílů jednotlivých energonositelů a jejich konzistenci se zadáním zdrojů tepla či chladu.

Formulář pro popis zóny s dynamickou kontrolou zadání
Formulář pro popis zóny s dynamickou kontrolou zadání

Zaktualizovány byly všechny nápovědy jak v textové části, tak v části nabídky možných hodnot.

V grafickém modulu bylo upraveno zobrazování grafů tak, aby se při změně zobrazení zachovávalo nastavení pro jednotlivé řady (barva i šrafování).

Komentáře:

#1 | Petra Božáková » --

03.04.2013 07.45

Dobrý den,

ráda bych vás upozornila, že v grafické části PENB se stále objevuje: "vyhláška č. xxx/2013" a není tedy ještě přepsána na č.78/2013.

S pozdravem Božáková Petra.

#2 | Zbyněk Svoboda » Šablona

03.04.2013 09.52

Děkujeme za informaci a omlouváme se za případné potíže.

O chybě už víme a již jsme ji opravili. Během dnešního dopoledne vystavíme na www.kcad.cz opravenou šablonu k volnému stažení.

#3 | Petr Vostal » Rychlá změna parametrů konstrukce v souboru dat

04.04.2013 08.38

Dobrý den,

zaregistroval jsem velice užitečnou pomůcku při optimalizaci návrhu objektu = Rychlá změna parametrů konstrukce v souboru dat u oken, stěna a střech. Chtěl jsem se jen zeptat zda by nebylo možné např. všem oknům změnit naráz součinitel prostupu tepla či propustnost solárního záření, ale současně beze změny názvu jednotlivých oken na jednotný název ?

Předem díky moc za info

S pozdravem

Petr Vostal

#4 | Zbyněk Svoboda » Změna vlastností

04.04.2013 09.29

Děkuji za tip. Jistě by to šlo dodělat, budu na to myslet při dalších aktualizacích.

Rychlá změna vlastností konstrukcí jinak ale není novinkou verze 2013 - k dispozici byla v programu již delší dobu.

#5 | Ondřej Zástěra » vkládání obrázků

08.04.2013 14.59

V sekci "Zeptejte se nás" padl dotaz na problém s vkládáním fotografie objektu do protokolu PENB - mám stejný problém. Když kliknu do pole pro fotografii, výzva ke kliknutí zmizí, ale dialog pro výběr obrázku mezi soubory se neobjeví. Současně řešíme problém, kdy se u kolegyně na notebooku s Win 8 nevyplňuje druhá strana grafického vyjádření - tam bude ale problém nejspíš v nějakých podpůrných knihovnách systému.

#6 | Zbyněk Svoboda » Načtení obrázku

08.04.2013 18.59

Výzva ke kliknutí by mizet vůbec neměla - teprve po načtení obrázku je nahrazena právě tím obrázkem. To je vskutku divné.

Doporučuji kontaktovat kolegu Pospíšila a sdělit mu, jaký přesně typ Wordu používáte a na jakém operačním systému. Pokusí se sestavit stejnou konfiguraci a šablonu otestovat. Stejným způsobem postupujte prosím i v případě notebooku.

Mrzí mne vaše potíže - bohužel situace s Wordem je taková, že se každá jeho verze chová trochu jinak a navíc jsou jeho reakce závislé i na operačním systému. Snažili jsme se v tom minimu času, co jsme měli k dispozici, otestovat toho co nejvíc, ale samozřejmě všechny kombinace jsme otestovat nemohli. Omlouvám se za potíže.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.