AutoCAD Civil 3D 2017

Kategorie » téma: AutoCAD Civil 3D

29.04.2016 12.02 | Jan Přibyl | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 32826x

Nová verze přináší zejména dlouho očekávanou možnost kombinovat při práci různé šablony a řada nových funkcí se ojevila v koridorech.

 

  • Reference
Určitě jste se dostali do situace, kdy potřebujete používat styly z různých šablon dwt.
Zatím to bylo dost komplikované a hlavně jsme museli vložit požadované styly předem. Nová funkce umožňuje sestavit sadu šablon a používat všechny styly v nich obsažené. Do výkresu se vloží jen ty, které použijete.
Volba je v kartě "Styly" v sadě "Správa".
Příkaz: ATTACHREFERENCETEMPLATE
2017_reference_dwt
2017_reference_dwt
  •  Koridory

Asi nejdůležitější novou funkcí je ošetření "motýlků" v koridoru. "Motýlek" vzniká křížením modelovacích řezů zejména u širších a směrově členitých koridorů. Bohužel to zatím platí jen pro strukturované podsestavy - ne pro modré tyčky a napojení na povrch. Snad příště.

Místo trasy a nivelety můžeme ve verzi 2017 použít i Návrhovou linii. To významně zjednoduší práci s koridory napojovanými na zemní tělesa nebo na jiný koridor - například svahování s gabiony na okraji složité plochy.

Nově umožňuje 2017-ka hromadný export návrhových linií z koridoru. To šlo už dřív, ale každá návrhová linie se musela zvlášť vybrat. Nyní můžeme ve vlastnostech koridoru zaškrtnout, které všechny NL potřebujeme exportovat.

Při exportu těles z koridoru jsou exportovaná tělesa rozdělena do hladin podle kódů koridoru. To významným způsobem pomůže při zadávání materiálů, řízení zobrazení apod.

  • Property set - Sada vlastností

Ke každému objektu civilu i AutoCadu můžeme jednoduše přidat další uživatelské vlastnosti. Lze použít i jednoduché výpočty. Tyto vlastnosti se do objektů načtou na požádání (spuštěním příkazu) a objeví se ve vlastnostech entit.

Umožní volně slučovat celky, filtrovat, velké možnosti ve výpisech vlastností - například extrakcí dat.

 

  • Návrhové linie mohou nyní existovat bez příslušnosti ke staveništi. Podle mého názoru je ale lepší je ve staveništích nechat, kvůli problémům s ovlivňováním.
  • V datových zkratkách přibyla užitečná možnost vytváření skupin - např. povrchů. U povrchů načtených přes datové zkratky můžeme rozhdnout, jestli bude referencovaný model načítaný do paměti (a bude chodit rychleji)
  • Lepší návaznost ma Navisworks a Infraworks - přenos materiálů podle kódů

 

 

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.