Použití Constraints v Dynamických blocích – 4.díl – Block Table

Kategorie » téma: AutoCAD

28.04.2009 21.46 | Jan Panoch | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 11662x

Použití Block Table si ukážeme na příkladu výpočtu průhybu na prostém nosníku zatíženém spojitým rovnoměrným zatížením ale bez osamělého břemene. Nosník můžeme udělat z bloku, který jsme vytvořily v předchozím příkladě. Vymažeme osamělé břemeno, narovnáme průběh posouvacích sil, vymažeme popis průběhu posouvacích sil u osamělého břemene, vymažeme tomu odpovídající parametry v Paremeters Manageru a upravíme výpočet reakci na RA=RB=q*lm/2. Maximální moment bude Mmax = 1/8*q*l^2


Blok bude počítat průhyby pro dřevěný trám obdélníkového profilu. Profil trámu si nakreslíme vedle schématu nosníku. Přidáme k němu dva parametry pro šířku (b) a výšku (h) trámu. Pokud nakreslíme profil pomocí křivky není třeba kotvit k sobě jednotlivé body hran obdélníku. Stačí pouze k vodorovným hranám dát Horizontal Constraint a ke svislým Vertical Constraint. Tím zajistíme, že se budou měnit i hrany, ke kterým není přiložen parametr šířky a výšky. Výšku a šířku trámu můžeme okótovat asociativními kótami. Při změně velikosti trámu se změní i tyto kóty.
Do Parameters manageru přidáme ještě uživatelský parametr ModulPruznosti.

Průhyb se u tohoto typu nosníku vypočte dle vzorce
f=5/384*(q*l^4)/(E*I)
kde I = 1/12 b*h^3
Pro výpočet máme tedy připraveny všechny vstupní hodnotu kromě modulu pružnosti E, který je závislý na druhu použitého materiálu.
V editoru bloků klepneme v ribbon menu na Block Table a vložíme ji do výkresu.

V Block Properties Table klepneme nejprve na prostřední ikonu (Creates new user parameter…). Vlastnost nazveme jako MaterialNosniku a nastavíme ji typu string. Dále klepneme na první ikonu (Adds Properties which appear…) a ze seznamu vybereme parametr ModulPruznosti.

V tabulce pak vyplníme pro jednotlivé materiály hodnoty modulu pružnosti.
Protože budeme chtít, aby vlastnost určující materiál nosníku nabývala některé z hodnoty napsané v tabulce, zaškrtneme pole Block properties must match a row in the table.
Při uzavírání tabulky budeme upozorněni že hodnoty Modul pruznosti a MaterialNosniku neodpovídají hodnotám v tabulce. Přesto tabulku ukončíme. Na tabulce se zobrazí žlutý vykřičník upozorňující na tento nesoulad. Ve chvíli, kdy do Parameters manageru zadáme do vlastnosti MaterialNosniku třeba “Dřevo jehličnaté (smrk, jedle, borovice, modřín) třídy SI” a do Mudul pružnosti 10000, vykřičník zmizí.

Do Parameters Manageru přidáme parametr fmax pro výpočet maximálního povoleného průhybu, který je u dřevěných nosníků s tímto podepřením roven l/300. Další parametr fskut spočítá skutečný průhyb dle vzorce
(5*q*l^4*12)/(384*ModulPruznosti*b*h^3)

Nad nosníkem můžeme upravit atributy, do nichž se načítají vstupní hodnoty a výsledky. Postupujeme stejně, jako v předchozím příkladě u nosníku se spojitým zatížením a osamělým břemenem. Za zmínku snad stojí pouze atribut pro vypsání rozměrů trámu, do kterého se načítají dvě automatická pole b a h oddělená lomítkem.

V místě, kam jsme vložily Block Table se nyní objeví uzel podobný lookup nebo visibility state parametru z dynamických bloků. Po klepnutí na tento uzel se rozbalí nabídka pro výběr materiálu trámu. Dle vybraného materiálu se upraví modul pružnosti a s ním i výpočet průhybu. Na dalších obrázcích jsou zobrazeny ukázky funkčnosti takto upraveného bloku.

Jan Panoch

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.