Využití LISPu v příkazové řádce AutoCADu 2.

Kategorie » téma: LISP

07.08.2015 16.17 | Jan Panoch | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 18268x

V předchozím příspěvku jsme popsali několik jednoduchých příkazů LISPu, které můžeme využít v příkazové řádce AutoCADu. Nyní se koukneme na to, jak pomocí LISPu manipulovat s výběrovými množinami.

Do příkazové řádky  zadáme tuto sekvenci:

(setq vyber1 (ssget))

ll1

a na výzvu, která se objeví po odeslání sekvence vybereme jeden nebo více objektů. Tímto jsme do proměnné vyber1 uložili jednu nebo více vybraných entit. Ssget značí Selection Set Get.

ll2

Nyní zadejte opět například příkaz pro posun či kopírování a na výzvy po výběry objektů zadejte !vyber1. Vyberte bod a na další výzvy po vzdálenosti zadejte !vzd (viz předchozí příspěvek).

ll3
ll4
ll5

Tímto způsobem si můžeme ve výkresu do proměnných uložit několik entit najednou, které pak můžeme i najednou editovat. Přitom syntaxi můžeme zadat do příkazového řádku i ve chvíli, když už jsou entity vybrané. Například posouváme více entit a po jejich výběru nás napadne, že všechny tyto entity budeme pravděpodobně muset ještě jednou editovat. Stačí při vybraných entitách zadat např (setq vyber2 (ssget)). Tentokrát nejsme vyzváni k výběru žádných objektů, ale do proměnné vyber2 se uloží právě vybrané entity. Ty pak můžeme pomocí !vyber2 znovu vybrat a manipulovat s nimi.

Pokud potřebujeme znovu vybrat poslední výběr (aniž bychom si ho uložili do proměnné pomocí funkce ssget) zadáme na výzvu po výběru objektů pr (previous) ( v lokalizovaném AutoCADu s poddtržítkem _pr). Potřebujeme-li vybrat do výkresu naposled přidanou entitu napíšeme na výzvy po výběru objektů la  / _la (last). Potřebujeme-li vybrat všechny viditelné objekty můžeme namísto výběru myší z jednoho rohu obrazovky do druhého napsat all / _all.

Potřebujeme-li si do proměnné uložit bod, použijeme na to funkci getpoint. Syntaxe je následující:

(setq pt (getpoint "Vyberte bod"))

anebo pokud Vám nevadí, že budete ochuzeni o výzvu k vybrání bodu tak jednoduše (setq pt (getpoint))

 

ll6
ll7

Tímto způsobem uložíme souřadnice bodu do proměnné pt. Ověřit si to můžeme zapsáním !pt do příkazové řádky. Výsledek bude podobný tomuto:

ll8

Proměnnou pt pak můžeme využít pokaždé, když budeme AutoCADem vyzváni k zadání bodu.

 

Jan Panoch

 

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.