řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Teplota v zemině

Kategorie » téma: Area

27.03.2011 16.22 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 8 komentářů | Přečteno: 31652x

Otázka:

Nechal jsem si dvěma uživateli AREA zpracovat stejný detail styku obvodové stěny (VPC+240EPS) s podlahou uloženou na pěnoskle. Dostal jsem dva různé výsledky (jeden z nich zcela jistě daný chybou/nezkušeností zpracovatele). Co ale mají oba výsledky obdobné je to, že přestože se v ČR obecně považuje za nezámrznou hloubku 1m, v obou výpočtech je i v hloubce pod 1m mínusová teplota, a u toho zkušenějšího zpracovatele dokonce i pod podlahou v nejnižších vrstvách pěnoskla:

PDL var.B-Michalík

Když vezmu v úvahu, že se výpočtech tepelných ztrát (dle ČSN 06 0210) uvažuje s teplotou pod podlahou +5°C, říkám si a ptám se:

Je chyba ve zpracovatelích a jejich špatném přenosu geometrie skladeb konstrukcí do programu AREA nebo je chyba v programu? Nebo kde ta chyba je?

Mám v úmyslu si program AREA pořídit, ale takovéto výstupy programu mne znejisťují, zda do toho ty peníze dát.

Tepelné odpory při přestupu tepla pro vnitřní stěnu

Kategorie » téma: Stavební fyzika | Teplo

02.03.2011 16.42 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 27990x

Otázka:

Pracuji v programu Teplo od Doc. Svobody a zajímalo by mne zadání hodnot Rsi. Pracuji s normou 730540-3 v tabulce J.1 a nejsem si jistý s jakýma hodnotama počítat.
Pro příklad mám koupelnu s návrhovou teplotou 24°C a vedle zádveří s teplotou 15°C, ale nejsem si jistí jaký zvolit tepelný odpor při přestupu tepla předpokládám že by mělo být Rsi=0,13 a Rse=0,13 jelikož se jedná o vnitřní prostory (Rse uvažuji jako přestup do zádveří) a dále tepelný odpor při přestupu tepla (pro výpočet kondenzace, vnitřní povrch. teploty a tepl. faktoru).
Pokud použiji výpočet(pro výpočet kondenzace, vnitřní povrch. teploty a tepl. faktoru) co je v programu tak mi vychází Rsi a Rse 0,13 ale v normě je všude uváděno pro vnitřní povrch 0,25 jsem z toho malinko zmaten nikde jsem nenašel referenční příklad jak na to, budu rád za každou radu.

Případně jak by to bylo když budu počítat tepelné zisky naopak do zádveří.

Takovéhle hodnoty mi to výpočítalo pokud jsem vyvolal pomocný výpočet:

3.JPG

4.JPG

 ale nějak se mi to nezdá s tím když nakouknu do ČSNky.

Otázka:

Měl bych na Vás dotaz ohledně teploty přiváděného vzduchu do objektu přes zemní registr. Existují nějaká podložená data teplotního rozdílu přiváděného vzduchu od klimatických dat (např. v TNI 730329)? Jedná se mi zejména o rozdíly v zimě (pro výpočet měrné potřeby tepla na vytápění) a v srpnu (pro výpočet tepelné stability).

Otázka:

Obecně mi není moc jasné, pokud se v detailu vyskytuje okno, zda porovnávat výsledné spočítané psi s normovou hodnotou 0,1 nebo 0,6. Typický je případ nadpraží okna pod atikou střechy, kde se vyskytuje jak tepelná vazba stěna-atika, tak vazba stěna-okno. Z hlediska normy 730540-2, Tabulka 3a jsou v tomto detailu obě dvě varianty možné.

Další dotaz mám k detailu konzoly s napojenými okny:

Konzola s okny
Konzola s okny

Mohu celkové psi detailu spočítat jako L - Uw x L (propustnost - celkove U okna x součet délek obou oken a š. balkonové desky) ? V tomto detailu se objevuje pouze vazba balkon-okno, takže bych předpokládala porovnávat to s hodnotou 0,1.

A konečně k podobnému detailu:

Konzola s okny II
Konzola s okny II

To je v podstatě stejný detail jako předchozí, ale dle mého názoru by se měl výsledek porovnávat s hodnotou 0,6. Celkové psi počítám jako L - Uw x l1 - Uw x l2 - Us (stěna) x l3 (propustnost - U okna1 x délka okna 1 - U okna2 x délka okna 2 - U stěny x délka stěny + š.balkonové desky).

Zázračný nátěr a ruka na zdi

Kategorie » téma: Stavební fyzika

27.03.2011 22.28 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 20772x

Otázka:

Dostal se ke mně leták s nabídkou tepelně izolačního nátěru na bázi nějakého tmelu se skleněnými kuličkami a aerogelem (?) - nanášet by se měl v tl. 1 mm a nahradit by měl venkovní zateplení. Má odrážet teplo a zvyšovat povrchovou teplotu a bránit vzniku plísní. Tepelnou vodivost uvádí prodejce jako 0,047 W/mK.

Hovořilo se tam také o pokusu, kdy se natře studená stěna a pak se pouhým přiložením ruky dá poznat, že je stěna v místě nátěru teplejší než mimo nátěr.

Jaké lze čekat skutečné efekty podobných materiálů?

< Stránka 1 2 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10