AutoCAD MEP – Cut Length - délky trubek

Kategorie » téma: Další programy

09.02.2018 09.32 | Jan Panoch | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 21959x

V jednom z předchozích příspěvků o AutoCADu MEP jsme vynechali nastavení Cut Length v paletě Properties při kreslení kanalizačních trubek. Tehdy jsem slíbil, že se k tomuto tématu vrátím a činím tak po více jak roce .

 

Jednoduše řečeno – hodnota Cut Length určuje, po jaké vzdálenosti se na rovném úseku potrubí vykreslí hrdlo (v případě vodovodního PPR potrubí nátrubek). Ve Specify Cut Length tedy nejprve zadáme, zda se tímto budeme zabývat a v Cut Length pak vzdálenost po které se trubky budou dělit a vkládat mezi ně hrdla / nátrubky.

tr01
 

Ovšem co je to hrdlo pro AMEP? AMEP neobsahuje entitu typu trubka s hrdlem, ale jen rovné trubky se stejným průřezem po celé délce a tvarovky. To, že se mezi trubky a tvarovky mají vkládat hrdla je zadáno v Routing Preference v položce Joints. O Routing Preferences pojednává o něco podrobněji jeden z předchozích příspěvků. V Routing Preference je tedy nastaveno pravidlo, které říká, že při spojení trubky s tvarovkou nebo dvou trubek (případ zadání nenulové Cut Length) se do tohoto spoje vloží hrdlo. Hrdlo je tedy z pohledu AMEP samostatná tvarovka a trubka s hrdlem na následujícím obrázku dole se ve skutečnosti skládá z rovné trubky a hrdla.

To ale odporuje realitě a asi Vás napadne, že to bude problém při vypisovaní délek potrubí. Mohu Vás uklidnit, problém to překvapivě není a pokud si pomocí příkazu Move (posun) trubku a hrdlo nerozeberete, jak jsem to udělal já, tak vůbec nepoznáte, že hrdlovou troubu AMEP skládá ze dvou částí.

tr02
 
tr03
 

Dobře je to vidět na dvou následujících obrázcích.  K trubkám jsem připojil sadu vlastností (Property Set Definitions) která obsahuje mimo jiné i automaticky odečítanou vlastnost Cut Length. Zatímco u trubky bez hrdla vypíše délku 938 mm u trubky s hrdlem (všimněte si, že je vybrána pouze trubka a ne hrdlo) je to 1020 mm.

tr04
 
tr05
 

Katalog trubek a tvarovek si můžete stáhnout zde nebo ze stránky download. Po jeho instalaci, která je popsána zde nezapomeňte ještě provést regeneraci katalogu výběrem Regenerate Catalog a následně vybrat All.

tr06
 

Jan Panoch

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.