AutoCAD MEP – zárodek Českého katalogu

Kategorie » téma: Další programy

05.05.2015 12.19 | Jan Panoch | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 16323x

AutoCAD MEP  (AMEP) disponuje mnoha nástroji pro kreslení technického zařízení budov. U nás je ale velmi málo využívaný a to především z důvodu absence katalogu komponent, ze kterých se technické zařízení budov skládá. K tomu se přidává i to, že vytváření komponent pro TZB není úplně triviální.

mep1

 

Když jsem si chtěl pomocí AMEP nakreslit jednoduchou kanalizaci zjistil jsem, že za oceánem pravděpodobně neznají plastové hrdlové trouby a plast spojují jen pomocí přesuvek. Hrdlové trouby jsem objevil jen v litině.

Začal jsem si tedy postupně vytvářet HT a KG tvarovky Osmy, abych pro příště mohl kanalizaci kreslit pomocí funkcí, které AMEP nabízí a nemusel například počítat výšky vodorovných větví a zjišťovat, zda mi už zasahuje do nosné konstrukce stopu, nebo zda jsem ještě v podlaze. Jakmile natáhneme trubky namísto čar pomocí objektů AMEP nemusíme se také již zabývat výpisem materiálu.

mep2

 

Na stejný problém jako u kanalizace jsem narazil i u vody - katalogy dodávané s produktem se využít nedají, takže jsem vytvořil několik tvarovek a trubek z katalogu WAVIN Ekoplastik s.r.o. 

mep3

 

.. základní ventily a šroubení. 

mep4

 

Instalace katalogu

Ona to ve skutečnosti vlastně žádná instalace není, nicméně: katalog v zip souboru (CZ.zip - ke stažení na konci příspěvku) si rozbalte do této cesty: C:\ProgramData\Autodesk\MEP 20XX\enu\MEPContent
Vznikne tam adresář CZ, ve kterém jsou jednotlivé katalogy.

mep5

 

V AutoCADu MEP v Options na kartě MEP Catalogs si vyberte položku Pipe, vpravo klepněte na add a z adresáře C:\ProgramData\Autodesk\MEP 20XX\enu\MEPContent\CZ\Pipe vyberte soubor Pipe.apc. Katalog si posuňte na první místo, případně si všechny ostatní katalogy odeberte. AMEP pak totiž nenabízí jejich tvarovky když se zrovna žádná z CZ katalogu nehodí.
Stejným způsobem můžete přidat katalog MV-Part, kde toho ale zatím moc není.

mep6

 

Katalog nyní obsahuje mimo výše zmiňovaného ještě pár zařizovacích předmětů a armatur a to je zatím vše. Najdete –li ve tvarovce jakoukoliv chybu (špatný rozměr, popis, kód výrobku, nemožnost napojit…), budu rád, když mě na ni upozorníte zvláště proto, že sám “TZBák” nejsem. Za cenné rady a připomínky při tvorbě katalogu děkuji Petrovi Kvasničkovi, Richardu Vlachynskému a Petrovi Markovi.

Katalog si můžete stáhnout zde.

Příště se koukneme na základní styly, které s trubkami souvisí.

Jan Panoch

 

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.