Energie 2015.2: volba způsobu zadávání kategorií konstrukcí

Kategorie » téma: Energie » Obecně

12.05.2015 21.10 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 28506x

Druhá letošní bezplatná aktualizace Energie 2015.2, která bude uvolněna v příštích dnech, obsahuje několik drobnějších úprav a rozšíření.

Nejvíce poptávanou funkcí byla možnost volby způsobu, jakým se zakládají "tabulkové" kategorie konstrukcí. Na okénko Možnosti editoru vstupních dat, které lze vyvolat příkazem Vstupní data - Možnosti v hlavním menu programu nebo ikonou na nástrojové liště, byla kvůli tomu přidána volba Automatické vytváření kategorií konstrukcí:

Nastavení způsobu zadání kategorií
Nastavení způsobu zadání kategorií

Pokud je zaškrtnutá, "tabulkové" kategorie konstrukcí se vytvářejí automaticky a aktualizují se samy vždy podle aktuálního názvu zadávané konstrukce. Pokud zaškrtnuta není, zůstane název "tabulkové" kategorie v implicitním stavu (tradiční způsob zadávání).

Popis dalších novinek najdete dále...


Tabulka a.1 Požadavky na součinitel prostupu tepla v protokolu k průkazu energetické náročnosti budovy ve formátu PDF byla upravena tak, aby se v ní zobrazovaly i dlouhé názvy konstrukcí (dosud byl podporován jen tisk v délce 20 znaků).

Pomocný výpočet intenzity přirozeného větrání byl doplněn o možnost zohlednění netěsností při stanovení návrhové intenzity větrání. Výsledkem pomocného výpočtu je nově jak hygienická, tak návrhová intenzita přirozeného větrání, přičemž obě hodnoty se přenášejí do formuláře pro popis zóny.


Informace k instalaci programu:

Program Energie 2015.2 lze nainstalovat rovnou (tj. bez odinstalování předchozí verze) do shodného adresáře s verzí 2015 či 2015.1. Instalace byla upravena tak, aby se tímto postupem přepsaly již neaktuální soubory novými.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

#1 | zbynekchmela@seznam.cz » Editace názvů konstrukcí

15.05.2015 11.18

Je zajisté přínosem možnost editace názvu konstrukce, problém je však v tom, že editovaná konstrukce se v seznamu konstrukcí umístí na konci, což někdy vede k nelogickému seznamu konstrukcí: např. podlahy..., stěny..., stropy..., ot. výplně,....,stěna z plných cihel apod.

#2 | Zbyněk Svoboda » Pořadí kategorií konstrukcí

16.05.2015 09.01

Zařazení nové kategorie na konec seznamu kategorií není novinkou verze 2015.2 - jde o tradiční model, který se používá v programu již řadu let a ke kterému zatím nebyly, pokud se dobře pamatuji, žádné připomínky. Zkusím se podívat, zda by se to nedalo do budoucnosti nějak jednoduše změnit. Obávám se ale, že by to nebylo až tak snadné, protože ze samotného názvu kategorie konstrukce nelze odvodit na jakém formuláři byl zadán.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.