Energie 2015.6: zohlednění revize vyhlášky č. 78/2013 Sb. a změn ve 3. výzvě NZÚ

Kategorie » téma: Energie » Obecně

03.11.2015 12.35 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 29994x

Šestá bezplatná letošní aktualizace programu Energie bude již brzy umístěna na www.kcad.cz. Hlavní změny ve verzi 2015.6 souvisejí s revizí vyhlášky 78/2013 Sb. a se změnami v krycích listech 3. výzvy programu Nová zelená úsporám.


Program byl upraven tak, aby jím generovaný průkaz energetické náročnosti budovy byl v souladu s vyhláškou č. 230/2015 Sb., která začne platit od 1.12.2015. Doplněny byly rovněž krycí listy pro 3. výzvu dotačního programu Nová zelená úsporám (pro oblast A, B i C). Současně byly podle nových metodických pokynů aktualizovány nápovědy.

Přehled dalších novinek je uveden dále...


Volitelné vymazání výsledků po změně vstupních dat

Program umožňuje automaticky vymazat výsledky výpočtu (tj. soubory s příponou out, grf, csn, stn, tni, pd1 a pd2) po jakékoli změně vstupních dat. Vylučuje se tím riziko nekompatibility mezi vstupními daty a výsledky výpočtu, protože uživatel musí vždy po změně vstupních dat provést znovu výpočet.

Tuto funkci lze případně vypnout s pomocí přepínače Automatické vymazání předchozích výsledků po změně vstupních dat na okénku Možnosti editoru vstupních dat, který lze vyvolat příkazem Vstupní data – Možnosti v základním menu programu.

 

Export úlohy do formátu ZIP

Příkazem v hlavním menu programu Soubor – Exportovat do formátu ZIP je možné uložit kompletní úlohu (všechny soubory) do komprimovaného archívního souboru formátu ZIP. 

 

Úpravy a změny ve výpočtu

Výpočet průměrného součinitele prostupu tepla budovy Uem byl upraven tak, aby vedl ke korektním výsledkům i pro nuceně větrané budovy s velkým objemovým tokem větracího vzduchu předehřívaného na vysoké teploty. Současně byl do protokolu o výpočtu doplněn detailní tisk zadaných teplot vzduchu vstupujícího do systému nuceného větrání a výsledných měrných tepelných toků větráním (včetně jejich rozmezí během roku a měsíce, v němž je dosaženo maximum).

Výpočet dodané energie na odvlhčování vzduchu v referenční budově byl upraven tak, aby byl souladu se změnami ve výpočtu hodnocené budovy zavedenými ve verzi 2015.4 (odvlhčování čerstvého vzduchu se hodnotí odděleně od odvlhčování recirkulačního vzduchu).

 

Další změny

Do tabulky Dílčí parametry výplní otvorů v protokolu o výpočtu byl přidán tisk součinitelů prostupu tepla pro standardizované rozměry oken a dveří. Tento tisk je aktivní, pokud byl součinitel prostupu tepla výplně otvoru stanoven pomocným výpočtem. U starších úloh je pro aktivaci tisku nutné projít všechny formuláře pro zadání oken a u všech znovu použít (resp. znovu vyvolat) pomocný výpočet součinitele prostupu tepla.

Rozbalený seznam kategorií v katalogu konstrukcí a v katalogu užívání zón může být nově kompletně sbalen i před výběrem položky z jiné kategorie.

Upravena byla práce s řetězcem uchovávajícím kompletní cestu k úloze (tj. název úlohy a její adresář) tak, aby nenastávaly problémy s nalezením úlohy ani na serverech pracujícími pod systémem UNIX.

V přehledu zadaných údajů na panelu úlohy jsou nově jasně vyznačeny zóny, které nebyly zahrnuty do výpočtu. Současně byl opraven výpočet zobrazované celkové energeticky vztažné plochy pro tyto situace.

Upraveno bylo formátování tabulky s objemy a průměrnými součiniteli prostupu tepla zón v protokolu k průkazu energetické náročnosti tak, aby byly korektně zobrazeny objemy a součiny objemů a průměrných součinitelů prostupu tepla i v případě, když je ve Windows netypicky nastavena čárka jako oddělovač tisíců.


Informace k instalaci programu:

Program Energie 2015.6 lze nainstalovat rovnou (tj. bez odinstalování předchozí verze) do shodného adresáře s verzí 2015.0 až 2015.5.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.