zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Řešíme teď záležitost, která se ani tak netýká PENB, jako potenciálu využití hodinového kroku v Energii i pro další výpočty.

Konkrétně bychom potřebovali do výpočtu zavést hodinové spotřeby elektřiny na různé elektrické spotřebiče, technologie apod., abychom mohli získat realističtější obrázek o využitelnosti vyrobené fotovoltaické elektřiny v budově.

Pracovní adresář a ENEX

Kategorie » téma: Energie » 10 Ostatní

07.03.2023 22.21 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 6877x

Otázka:

V Energii 2023 používám kvůli jednoduššímu nastavení antiviru pracovní adresář. Zde mi to dělá občas problém, že se mi výsledky uloží do pracovního adresáře a ne do složky s klasickou úlohou a pak se mi stává, že do Enexu nahrávám starší verzi programu nebo při průkazu ENB se mi nahraje starší verze doporučené varianty. 

Otázka:

Dnes jsem zjistil takovou nepříjemnou věc, pokud změním - doplním identifikační údaje např. evidenční číslo průkazu, datum, pak musím úlohu znovu vypočítat, což při délce výpočtu cca 60 minut není uživatelsky příjemné.

Budete-li hodnotit chlazené zóny s velkými vnitřními zisky a malým či nulovým počtem vnějším konstrukcí, jako byla např. kuchyně popsaná v nedávném příspěvku, doporučujeme soustředit se při zadávání obalových konstrukcí zóny na zohlednění vnitřních konstrukcí.

Jak v komentářích pod odkazovaným článkem upozornil Ing. Chmela, vnitřní konstrukce mohou výpočet významně ovlivnit. Zohlednit je v zadání lze:

Poznámka k rychlosti výpočtu v Energii 2023

Kategorie » téma: Energie » 10 Ostatní

31.01.2023 20.14 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 29853x

Kromě detailních testů přesnosti výpočtu potřeb energie podle ASHRAE 140 provedených už před delší dobou jsme minulý týden porovnávali (jistě jen zběžně, času na rozsáhlejší testy není bohužel dostatek) rychlost výpočtu v Energii 2023 a v renomovaném a celosvětově používaném simulačním programu DesignBuilder.

Rozsah výpočtu parametrů budovy v programu DesignBuïlder je sice mírně větší, ale na druhou stranu zas nepočítá hodnocenou budovu 2x (hodnocená + referenční) jako Energie.

Rychlost výpočtu byla - při použití 5-uzlového modelu v Energii - srovnatelná. Například u jednozónové budovy s 5 obalovými konstrukcemi a 4 okny trval výpočet v DesignBuilderu 22 s a v Energii 13 s. Pětizónový model se stejným počtem konstrukcí v každé zóně trval v Energii 59 s, zatímco v DesignBuilderu 1 minutu 2 s.

N-uzlový model byl v Energii samozřejmě pomalejší, ale nikoli nějak výrazně (pět zón za 1 minutu 6 s).

< 3 4 5 6 7 Stránka 8 9 10 11 12 13 .. 19 >