Co je třeba k běhu funkcí s ODCL dialogy

Kategorie » téma: LISP

28.09.2010 22.21 | Jan Panoch | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 11722x

Hodláte–li distribuovat svoje LISPovské funkce s dialogy psanými v ODCL i ostatním uživatelům, anebo si chcete takovou funkci spustit, je nutné, mít na počítači nainstalovaný OpenDCL Runtime. Ten lze stáhnout z adresy http://www.opendcl.com/download/

Na stránce je kromě runtime ke stažení i OpenDCL Studio, které ale pro spuštění funkcí s ODCL dialogy není nutné. Obyčejně se na stránce vyskytují dvě verze runtime (stable a current build). Current build je většinou potřeba stáhnout  v případě že by funkce s ODCL dialogy měla běžet na zcela nové verzi AutoCADu nebo produktu na něm založeném, obzvlášť došlo-li mezi poslední a předposlední verzí AutoCADu ke změně formátu DWG. V ostatních případech postačuje stáhnout stable build.

U OpenDCL Runtime je možno stáhnout Windows Installer. MSI nebo Windows Installer Merge Module.MSM. MSI soubor je klasický instalátor, který si uživatel funkce nainstaluje před prvním spuštěním. MSM soubor je modul, který může být součástí dalšího instalátoru. Jedná se tady o soubor, který by využily pouze tvůrci programů, pokud by chtěli na svoje funkce psát instalátory. To ale vzhledem k malé velikosti ODCL Runtime není potřeba. Celý runtime je menší než 4 MB a je ho tedy možné poslat společně s funkcí třeba emailem.

Instalace OpenDCL Runtime (Windows Installer. MSI) je velmi rychlá a nijak se viditelně neprojeví. Pokud byl při instalaci spuštěn AutoCAD je třeba ho ukončit a znovu spustit.

To, že je ODCL Runtime nainstalovaný správně můžeme poznat podle toho, když napíšeme do příkazové řádky příkaz

_opendcl

Jestliže AutoCAD nahlásí

Unknown command "OPENDCL".  Press F1 for help.

pak instalace neproběhla správně a OpenDCL Runtime neběží.

Pokud AutoCAD nenapíše nic, tak instalace proběhla správně a OpenDCL Runtime běží.

Od této chvíle se do AutoCADu bude při každém spuštění Runtime načítat a všechny funkce s ODCL dialogy se budou zobrazovat správně.

Načtení lsp nebo vlx souboru s funkcí do aktuálního výkresu AutoCADu lze provést v zásadě dvěma způsoby. Ten nejjednodušší je, že přetáhneme z okna správce souborů (třeba z Průzkumníka) ikonu lsp nebo vlx souboru do okna AutoCADu a funkci spustíme.

Druhý způsob je využití příkazu _appload. V dialogovém okně vybereme požadovaný soubor z funkcí a máme-li zaškrtnuto tlačítko Add to History vloží se odkaz na tento soubor do okna Histroy list, takže příště již nebudeme muset soubor vyhledávat. Budeme-li chtít funkci spouštět často, vyplatí se přidat ji do Startup Suit. Do tohoto dialogového okna se dostaneme klepnutím na tlačítko Contents. Pomocí tlačítka Add přidáme soubor s funkcí. Funkce v souborech, které se zobrazují ve Startup Suit se načítají při každém spuštění AutoCAdu a při otevření každého výkresu, takže je není třeba zvlášť načítat stačí je spustit stejně jako jakýkoliv jiný příkaz.

ap01.pngap02.png

  Jan Panoch

 Související články:

1) "Nástroj pro rychlé zjištění informací o entitě", Jan Panoch, 26.7.2010

2) "Přístup k objektům pomocí VisualLISPu", Jan Panoch, 2.8.2010

3) "Přístup k vlastnostem objektům pomocí VisualLISPu", Jan Panoch, 23.8.2010

4) "Zapsání textu pod kótovací čáru pomocí VisualLISPu", Jan Panoch, 23.8.2010

5) "Opakované zapsání textu pod kótovací čáru pomocí VisualLISPu", Jan Panoch, 23.8.2010

6) "OpenDCL", Jan Panoch, 3.9.2010

7) "Příklad vytvoření dialogu v OpenDCL Studiu", Jan Panoch, 6.9.2010

8) "Obslužný kód pro ovládací prvky OpenDCL", Jan Panoch, 13.9.2010

9) "Spojení lsp funkce a odcl dialogu v jeden soubor", Jan Panoch, 13.9.2010

10) "Co je třeba k běhu funkcí s ODCL dialogy", Jan Panoch, 13.9.2010

11) "Funkce na výpočet průřezových charakteristik s ODCL paletou", Jan Panoch, 13.9.2010

(odkazy se svolením autora článků doplnil JT) 

Komentáře:

#1 | Radim » Proč mi program opnedcl nejede v autocadu LT2014 (český)

18.12.2014 17.55

DObrý den,
nainstaloval jsem jak bylo řečeno, ale příkaz opendcl se tváří jako neznámý. Nevíte co s tím?

#2 | Honza » --

03.01.2015 07.28

Dobrý den, Lisp a i ODCL funguje bohužel jen v plném AutoCADu. Pokud vím, tak sice existoval nějaký komplikovaný způsob, jak to v AutoCADu LT obejít, ale podrobnosti neznám. Jedno z omezení AutoCADu LT je prostě i to, že se v něm nedá programovat :-(

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.