zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Povrchová kondenzace a její vliv na roční bilanci vlhkosti podle ČSN 730540

Kategorie » téma: Teplo

01.09.2017 16.26 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 4 komentářů | Přečteno: 34387x

Otázka:

Posuzoval jsem standardní cihelnou stěnu tl. 600 mm opatřenou po obou stranách omítkou a na konci protokolu mně zarazila celoroční bilance vlhkosti:

Podle ČSN 730540 u této konstrukce vychází bilance vlhkosti záporná (u stěny tl. 450mm ještě násobně vyšší), což jak víme v reálu není, protože jsou stěny suché.

Otázka:

Program Area mi při výpočtu hlásí chybné zadání okrajových podmínek. Mohli byste mi prosím poradit, kde jsem udělala chybu?

Před definitivním uvedením nové verze programu Energie 2017 na trh můžeme doplnit informace o novinkách o ještě jednu:

program umožňuje také detailní výpočet produkce tepelné energie solárními kolektory s hodinovým krokem.

Při výpočtu se zohledňuje orientace a sklon kolektoru, jeho typ (plochý, trubkový) a zjednodušeně i jeho stínění. Orientace kolektoru může být přitom zcela libovolná, takže výsledky výpočtu lze použít i pro zpracování žádostí o podporu v oblasti C.3.1 a C.3.2 dotačního programu NZÚ v případě plánované instalace solárních termických systémů s odklonem od jihu vyšším než 45 st., pro které nelze použít oficiální výpočetní nástroj dostupný na stránkách dotačního programu.

Pro výpočet lze buď vybrat některá z klimatických hodinových dat obsažených v katalogu klimatických dat a nebo lze importovat data popisující klimatické poměry v libovolné konkrétní lokalitě, pokud byla tato data ve formátu RKR (referenční klimatický rok) od ČHMÚ zakoupena.

Protokol o výpočtu produkce energie solárními kolektory
Protokol o výpočtu produkce energie solárními kolektory

Výsledkem výpočtu je protokol obsahující přehled zadaných údajů a výsledné měsíční a roční produkce energie spolu s grafy ukazujícími roční průběhy jednotlivých veličin (klimatické údaje, záření dopadající na kolektor, hodinová a denní produkce energie). Vypočtené měsíční produkce energie jsou následně použity pro výpočet standardní energetické bilance budovy (např. při zpracování energetického průkazu).

Otázka:

Setkala jsem se s názorem, že při zadávání součinitele prostupu tepla konstrukce do programu Energie se má uvažovat hodnota ponížena o korekci ΔU, protože program s ní již nějakým způsobem počítá.

Nehodnotím teď to, jestli je vhodné korekci (např. 0,02 na kotvy) při výpočtu součinitele prostupu tepla připočíst, ale to, pokud ji tam už zahrnu, zda s ní uvažovat i v hodnotě, kterou zadávám do Energie.

Dosud jsme vždy do Energie zadávali kompletní hodnotu spočítanou v programu Teplo včetně případné korekce. Mohla bych Vás požádat o upřesnění, co je prosím správně?

Nové verze bezplatných programů: Area, Teplo a Energie LT

Kategorie » téma: Energie » Obecně | Area | Teplo

26.08.2017 10.31 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 49700x

Na webové stránky www.kcad.cz budou již brzy umístěny k volnému stažení instalace nových verzí bezplatných programů Energie 2016 LT pro hodnocení energetické náročnosti jednodušších menších budov, Area 2017 LT pro hodnocení dvourozměrných tepelných mostů a vazeb a Teplo 2017 LT pro hodnocení skladeb stavebních konstrukcí.

Energie 2016 LT
Energie 2016 LT

Programy budou nabízet téměř stejný rozsah funkcí jako jejich plné verze a jsou ZCELA ZDARMA – bez jakýchkoli poplatků, časových omezení či blokování tisků.

Hlavní omezení programů jsou uvedena dále...

< 1 .. 74 75 76 77 78 Stránka 79 80 81 82 83 84 .. 314 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.