řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Energie 2023.3: Různé drobnější změny a opravy

Kategorie » téma: Energie » Obecně

30.01.2023 20.07 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 16 komentářů | Přečteno: 32454x

V brzké době umístíme na www.kcad.cz třetí bezplatnou aktualizaci Energie 2023.3.

Tentokrát jde spíše o drobnější změny a opravy chyb, které se u většiny hodnocených budov pravděpodobně běžně neprojeví. Asi nejpodstatnější úpravou je korekce výpočtu využitelnosti energie ze solárních kolektorů v budově, která obsahuje kromě zóny s kolektory také zónu či zóny bez kolektorů a bez spotřeby teplé vody.

Další update plánujeme zveřejnit až po dokončení zásadních úprav zadání spotřeb energie v nevytápěných prostorech, což si zřejmě vyžádá několikatýdenní práci (cílem je plná podpora zadávání provozních hodnot po hodinách). V případě potřeby budeme ale samozřejmě s dalším update reagovat i rychleji.

Podrobnější přehled novinek v Energii 2023.3 najdete dále v článku...


Energie 2023.2: Podlahové vytápění a další změny a opravy

Kategorie » téma: Energie » Obecně

22.01.2023 17.26 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 9 komentářů | Přečteno: 8791x

Během několika dní umístíme na www.kcad.cz druhou letošní bezplatnou aktualizaci Energie 2023.2.

Novinek je ve srovnání s předchozím update 2023.1 méně, ale protože jde v několika případech o opravu chyb, které mohou v určitých kombinacích vstupních dat vést k zamrznutí výpočtu, zveřejníme novou aktualizaci programu bez dalšího prodlení.

Největším zásahem je podstatné rozšíření výpočtu vlivu podlahového vytápění na prostup tepla podlahou na zemině. Program nyní zohledňuje zvýšenou ztrátu při podlahovém vytápění i v hodinovém kroku, což zatím nebylo z časových důvodů v programu dokončeno. Upozornit je nicméně třeba na to, že výpočet je pouze orientační, protože evropské normy neobsahují žádnou metodiku pro toto hodnocení. K výpočtu byl proto použit modifikovaný postup pro měsíční krok výpočtu, který podle našich testů poskytuje i pro hodinový krok výsledky srovnatelné s měsíčním krokem.

Vzhledem k tomu, že nejde o platný normový postup, doporučujeme výpočet vlivu podlahového vytápění používat hlavně pro srovnávací výpočty (např. ověření vlivu tloušťky tepelné izolace v podlaze).

Podrobnější přehled novinek najdete dále v článku...

Povinné smluvní profily pro obytné (pod)zóny

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

31.01.2023 19.54 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 5 komentářů | Přečteno: 8038x

Otázka:

Nerozumím tomu, proč v Energii 2023 nelze zadat vlastní profil pro obytnou zónu.

Smluvní hodinový profil pro obytnou zónu, kde není automatická regulace vytápění, nesplňuje podmínku na něj kladenou vyhláškou tj. zóna by měla být vytápěna bez útlumu, což hodinový profil nerespektuje.

Otázka:

Vyhláška č. 264/2020 Sb. požaduje výpočet s hodinovým krokem pouze pro specifikované případy (v budovách nebo zónách s chlazením, úpravou vlhkosti nebo s výrobou elektrické energie). Podle mého názoru tedy není důvod v ostatních případech nevyužít měsíční krok výpočtu.

V této souvislosti bych tedy měl několik dotazů:

- Energie 2023 umožňuje výpočet pouze v hodinovém kroku (alespoň jinou volbu jsem nenašel). Nevím, jestli je to schůdné, ale bude někdy umožňovat i původní měsíční krok, nebo je výpočtová metoda natolik neslučitelná, že to nebude možné?

- Pokud tato možnost nebude, bude dále paralelně udržována metodika umožňující měsíční krok, tedy např. Energie 2021. Jak se bude v budoucnu řešit například příklad revize PENB zpracovaného před 31.12.2022. Osobně jsem se setkal s případy, kdy bylo nutno vstoupit do případů i několik let starých (například při dotacích…).

- Máte z jednání s odpovědnými orgány (MPO, SEI..) nějaké poznatky o tom, jestli budou umožňovat v případech, kdy legislativa nevyžaduje hodinový krok, původní řešení na bázi měsíčního kroku? Podle mého názoru je to problém. Jednak bude převládat jistá setrvačnost a možná i pohodlnost, tedy vše podle hodinového kroku a také budou podle mého názoru obecně různé metody vykazovat různé výsledky.

Poznámka k rychlosti výpočtu v Energii 2023

Kategorie » téma: Energie » 10 Ostatní

31.01.2023 20.14 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 28863x

Kromě detailních testů přesnosti výpočtu potřeb energie podle ASHRAE 140 provedených už před delší dobou jsme minulý týden porovnávali (jistě jen zběžně, času na rozsáhlejší testy není bohužel dostatek) rychlost výpočtu v Energii 2023 a v renomovaném a celosvětově používaném simulačním programu DesignBuilder.

Rozsah výpočtu parametrů budovy v programu DesignBuïlder je sice mírně větší, ale na druhou stranu zas nepočítá hodnocenou budovu 2x (hodnocená + referenční) jako Energie.

Rychlost výpočtu byla - při použití 5-uzlového modelu v Energii - srovnatelná. Například u jednozónové budovy s 5 obalovými konstrukcemi a 4 okny trval výpočet v DesignBuilderu 22 s a v Energii 13 s. Pětizónový model se stejným počtem konstrukcí v každé zóně trval v Energii 59 s, zatímco v DesignBuilderu 1 minutu 2 s.

N-uzlový model byl v Energii samozřejmě pomalejší, ale nikoli nějak výrazně (pět zón za 1 minutu 6 s).

< Stránka 1 2 3 4 .. 4 >