Aktualita Enex 8.2.2023

Kategorie » téma: Energie » Obecně | Normy a vyhlášky

08.02.2023 14.03 | Pavel Šála | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 4017x

Dovolujeme si zobrazit dnešní aktualitu v Enexu:

 

Vážený energetický specialisto,

Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo v poslední době intenzivně dotazováno ze stran energetických specialistů na postup výpočtu energetické náročnosti budov od 1. 1. 2023.

V tento den vstoupila v účinnost povinnost hodinového výpočtového kroku dle ustanovení § 4 odst. 1 vyhlášky č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov, v budovách nebo zónách s chlazením, úpravou vlhkosti nebo s výrobou elektrické energie. 

Dovolujeme si Vám touto cestou sdělit, že uvedená povinnost hodinové výpočtového kroku je od uvedeného data závazná. Pro naplnění povinnosti vyplývající z ustanovení § 4 odst. 1 vyhlášky č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov, nechalo Ministerstvo průmyslu a obchodu adekvátní čas, aby umožnilo dostatečnou přípravu a dále z vlastní iniciativy zprostředkovalo zpracování hodinových klimatických dat v návaznosti na typické profily užívání, které lze nalézt zde: https://www.mpo.cz/cz/energetika/energeticka-ucinnost/prohlaseni-k-vyuzivani-hodinovych-klimatickych-dat-pri-vypoctu-energeticke-narocnosti-budov--270834/

Ministerstvo průmyslu a obchodu neplánuje žádný odklad této povinnosti formou novely vyhlášky. Tímto prohlášením chce Ministerstvo průmyslu a obchodu zamezit dalším dohadům o odkladu povinnosti, které se nesprávně šíří v odborné sféře. Ministerstvo průmyslu a obchodu není provozovatelem žádného ze softwarů a není tak odpovědno za jejich funkčnost, nicméně dbá na zachování veřejného zájmu na kvalitě dokumentů zpracovaných energetickými specialisty. Z toho důvodu Ministerstvo průmyslu a obchodu zafinancovalo zmíněné zpracování hodinových klimatických dat a o povinnosti hodinového výpočtu informovalo s předstihem několika let. Nyní v návaznosti na snahu o zajištění podmínek pro kvalitní výstupy proběhlo i setkání s provozovateli výpočtových softwarů, kde bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu ujištěno, že tyto softwary poskytují relevantní výsledky v souladu s platnou legislativou a probíhají práce na zrychlení výpočtů.

S pozdravem 
odbor energetické účinnosti a úspor

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10