Úlohy na síti a pracovní adresář

Kategorie » téma: Energie » Obecně

20.01.2023 16.18 | Pavel Šála | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 14532x

Na základě zkušeností s dotazy bych se rád podělil o další tipy, které by mohly vést ke zrychlení výpočtů v nové Energii 2023.

Řada uživatelů používá k umístění úlohy různé síťové složky, cloudy apod. To může vést k výraznému zpomalení výpočtu (podobně, jako již dříve zmiňovaný antivirový program). Řešení je jedno prosté (ručně přesunout úlohu někam na lokální disk) a jedno šikovné - použít nastavení pracovního adresáře.

Funguje to tak, že máte úlohu uloženou kdekoliv chcete, ale při jejím otevření dojde k automatickému zkopírování úlohy do adresáře, který máte nastaven jako pracovní (mělo by to být na lokálním disku). Program s úlohou pracuje tam a po zavření úlohy dojde ke zkopírování úlohy na původní umístění. 

Pracovní adresář lze nastavit pouze tehdy, když v Energii není otevřena žádná úloha - pak je to v menu "Soubor - Adresář pro ukládání úloh":

pracovni adresar 1
Pracovní adresář 1

Je potřeba se přesunout na druhou záložku a funkci zapnout (lze klidně ponechat již přednastavený pracovní adresář):

pracovni adresar 2
Pracovní adresář 2

Kromě zrychlení práce se soubory uloženými na síti má tato funkce ještě druhotný efekt - jak jsme již psali v dřívějších příspěvcích, některé antivirové programy pro rozumnou práci vyžadují vytvoření výjimky pro adresář s úlohou.

Pokud jste ale (jako já) zvyklí mít data z Energie uložená pokaždé jinde (typicky ve složce projektu s ostatními výkresy, texty atd.), bylo by nutné výjimku tvořit při každé nové akci, nebo data z Energie pokažde kopírovat do umístění, které má výjimku udělenou.

S použitím funkce pracovního adresáře stačí vytvořit výjimku jen jednou - právě na ten pracovní adresář. Takže se to vyplatí použít i v případě, že data nikde na síti neukládáte. S přednastaveným umístěním by výjimka ve Windows mohla vypadat takto:

vylouceni defender
Výjimka pro MS Defender

Pavel Šála

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10