řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Lineární činitel prostupu tepla u základu: může vyjít záporně?

Kategorie » téma: Area

16.06.2010 18.45 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 6 komentářů | Přečteno: 21588x

Otázka:

Počítal jsem Psí u detailu - styk obvodové stěny a založení. V tomto případě založení na plovoucím XPS. Vyšel mi dost překvapující výsledek Psí = -0,769 (počítáno pro vnější rozměry). Chci se zeptat, je to takto možné?

Lineární činitel prostupu u ostění: optimální postup výpočtu

Kategorie » téma: Area

28.06.2010 22.27 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 5 komentářů | Přečteno: 20624x

Otázka:

Řeším některé zpusoby osazení oken do stavby - konkrétně jejich lineární činitele prostupu tepla.

Poněvaž se mi nedaří získat stejné Uf rámu okna z PVC jak deklaruje výrobce (zřejmě šikmé a oblé komurky jsem nedovedl provést na pravouhlé, které vyžaduje program AREA 2010) - mám tam rozdíl 0.4 W/(m2.K) - nahradil jsem ho ekv. lambdou vypočtenou z Uf deklarovaného výrobcem a šířky profilu. Totéž jsem udělal u izolačního skla, kde jsem navíc distanční rámeček nahradil pravouhlými obdélníky s lambdou podle katalogu výrobce rámečků.

Považujete tento postup za obhajitelný, nebo mi navrhujete postupovat jiným zpusobem?

Otázka:

Ve formuláři výpočtu tepelných ztrát zeminou podle ČSN EN ISO 13370 pro nevytápěný suterén v ENERGII je nutné zadat „Tepelný odpor suterénních stěn (nad i pod terénem)“. Ve vzorci pro výpočet součinitele prostupu tepla uvedeném v článku 9.4 normy figurují kromě jiného členy: z x P x Ubw (hloubka stěny pod terénem x exponovaný obvod x součinitel prostupu tepla suterénních stěn) a h x P x Uw (výška stěny nad terénem x exponovaný obvod x součinitel prostupu tepla suterénních stěn nad úrovní terénu). Norma tedy oproti ENERGII ve výpočtu konstrukci pod a nad terénem rozlišuje. Vyveďte mě prosím z omylu, jestli se pletu. Jak potom v ENERGII zadat běžnou situaci, kdy je při modernizaci zateplena pouze stěna nad terénem?

Otázka:

Setkávám se stále s tím, že řada kolegů tvrdí, že dle TNI 730329/30 je povinné k součiniteli prostupu tepla VŽDY přidat přirážku o minimální výši DeltaU=0,02 W/(m2K). Je to pravda? A jak tuto přirážku zadat v programu Teplo?

Otázka:

Již jednou jsem se ptal na rozdílné výsledky u bytového domu. Nyní pracuji na další bytovce s podobnými rozdíly. Jedná se o objekt rozměrů cca 37*11m se dvěmi nadzemními podlažími a problematickým suterénem, kde jsou cca 2/5 vytápěné a 3/5 nevytápěné. Nutno podotknout že stěna mezi vytápěným a nevytápěným prostorem je po váženém průměru v tl cca 200mm z CP.

Pokud jsem zadal vše snad tak jak by mělo být tedy nevytápěnou část suterénu přes podrobný výpočet a vytápěnou část zahrnul do vytápěné části dostal jsem výsledek u SS (stávají stav) 194kWh (potřeba tepla na vytápění), u NS (nový stav) po zateplení fasády, střechy, výměny oken a zateplení stropu nad nevytápěnou části suterénu 58kWh. Pokud jsem však použil výpočet pro částečně vytápěný suterén dostal jsem tyto velmi rozdílné hodnoty u SS je potřeba 174kWh a NS je 45 kWh, což jsou rozdíly 10% respektive 22%.

Již i dířve např. u RD jsem si všiml že mi podrobný výpočet dával vždy horší hodnoty. Můžete mi prosím říci kde případně dělám chybu. Jelikož první postup znamená izolování i stěn oddělující vytápěnou částu SUT od nevytápěné kdežto druhý postup nikoliv.

Také jsem vše zkusil spočítat sice né v souladu s TNI ale použil jsem činitele teplotní redukce pro rozdíl 10°C a pak mi vyšly výsledky naprosto stejné s hodnotami kdy jsem počítal suterén jako částečně vytápěný přes pomocný výpočet. Je také zajímavé že v pomocném výpočtu je doporučována výměna vzduchu 0,3 a změna na hodnotu 2,0 má vliv jen 1kWh ale při zadávání této položky v podrobném výpočtu je změna z 2,0 na hodnotu 0,3 cca 4kwh, přitom zde je psáno že je hodnota 0,5 s malými ventilačními otvory a těsnou obálkou což bych řekl že zrovna v suterénech moc neplati i když ve výpočtu podlahy je doporučováno 0,3.

Mohu poprosit o osvětlení tohoto problému případně kde mám chybu. Velmi děkuji a njsem s pozdravem.

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 8 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.