řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Obracím se na Vás s dotazem, zda je "reálné" snížení měrné potřeby tepla na vytápění z 111kWh/m2rok na 47kWh/m2rok po změně způsobu větrání v rodinném domě (z přirozené výměny okny o intenzitě 0,3/h na nucené větrání s rekuperací s účinností 75%). Počítáno dle metodických pokynů NZÚ2013.

Na jiných objektech mi "spadne" měrná potřeba cca o 15-20kWh/m2rok po zadání větrání s rekuperací, ale zde to činí "nadstandardně" 64kWh/m2rok což mi připadne moc, ale nedaři se mi přijít na to co mám v zadání špatně, že vliv změny větrání je až tak vysoký v tomto případě.

Otázka:

Potřeboval bych poradit, jak zadat schodišťový prostor vystupující ze suterénu do 1NP. Napadlo mě několik možností:

Zadat jako nevytápěný prostor, ale jak pak zadat suterén k nevytápěnému prostoru? Případně při výpočtu suterénu jako nevytápěného prostoru nebude výsledek přesný.

Při zadání jako suterén, není možnost zadat schodišťové stěny, dveře a plochu schodiště jako sousedící s 1NP. Daly by se zadat přes redukční součinitele, ale to například NZU nepřipouští.

Další možnost by byla zadat celkovou plochu všech konstrukcí na styku s vytápěnou částí a prostup tepla (tepelný odpor), zadat jako průměr prostupů přes plochy.

Otázka:

Jak nejlépe řešit v Energii tento případ - jedná se dům ve svahu krytý zeminou:

RD pod terénem
RD pod terénem

Stěny jsem řešil přes záložku podlahy - vytápěný suterén. U stropní konstrukce si nejsem jistý (redukční činitel b ?). Jde o postup, který projde dotačním programem zelená úsporám.

Vliv tepelných vazeb dle Nová zelená úsporám

Kategorie » téma: Energie » 08 Tepelné mosty

09.07.2013 09.35 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 1 komentářů | Přečteno: 17138x

Otázka:

Chtěl jsme se zeptat, zda je možný (metodicky akceptovatelný dle TNI 730331 a Metodických pokynů k Nové zelená úsporám 2013 ) celkový záporný účinek vlivu teplených vazeb při detailním zadání lineárních činitelů prostupu tepla.

Posuzuji objekt prvotně navržený dle PHPP vč. detailního zadání veškerých teplených vazeb (vysoce kompaktní tvar, velice pečlivě vyřešené veškeré detaily, vnější zateplení velké tloušťky ) a celkový účinek vazeb je mírně mínusový (cca 1-2% ). Dle TNI 730329 bylo možná zadat minimálně 0-lový účinek vyzeb. Platí takovýto limit i pro zadání dle vyhl o ENB 78/2013 Sb. ? V Metodických pokynech k Nové zelená úsporám 2013 jsme takový limit nezaznamenal.

Otázka:

Mám dotaz na výpočet referenční budovy podle vyhlášky 78. Nevím, jak se počítá ref. dodaná energie na vytápění. Když počítám souč. Uem,R, tak ho dostanu jiný pro rekonstrukci a jiný pro pro novostavbu (menší o 20%) - to je z vyhlášky jasné.

Když se ale počítá dodaná energie na vytápění, tak se potřebný tepelný tok prostupem HT spočte na základě sumy A*UN,20*b (přes dílčí konstrukce)... a zde se pro novostavbu projeví snížení koeficientem 0,8 nebo ne? Z vyhlášky to není jasné.

Zdá se mi to jako dost důležitá věc - koeficient 0,8 (nebo 1,0) by ovlivnil zařazení budovy do tříd pro dodanou energii na vytápění (i chlazení?), pro celkovou dodanou energii a i pro primární energii, ne?

< Stránka 1 2 3 4 .. 4 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

06.08.2024 14.55 » Energie 2025 a Basic

Energie 2025 je uvolněna k prodeji na www.kcad.cz, včetně volitelné varianty Energie Basic.

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.