Radon 2019: aktualizace na nové normy

Kategorie » téma: Radon

18.09.2019 12.26 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 63753x

Již brzy uvedeme na trh novou verzi programu Radon určeného pro dimenzování protiradonových opatření a opatření proti záření gama. Verze 2019 byla kompletně zaktualizována na nové normy ČSN 730601 a ČSN 730602 platné od října 2019.

Protože se obě zmíněné normy poměrně zásadním způsobem změnily (detailní popis změn je možné najít v příspěvku prof. Jiránka zde), bylo nutné stávající program dosti přepracovat - a to nejen ve výpočtové části, ale i v části zadávání vstupních dat.

Úpravy kvůli novým normovým postupům byly doplněny řadou úprav v uživatelském rozhraní (např. dvoubarevný tisk protokolu o do formátu RTF, přepracované nápovědy a pomocné výpočty, automatická kontrola aktuální verze programu, zvětšené okénko programu s upraveným rozložením vstupních hodnot...).

Základní okénko programu Radon 2019
Základní okénko programu Radon 2019

Změny se dotkly nejen samotného hlavního modulu, ale i modulů Gama 2019 a RnKoncentrace 2019.

Součástí dodávky programu je také podrobný manuál a cca 30-ti stránkový odborný text prof. Ing. M. Jiránka, CSc. (autora norem ČSN 730601 a ČSN 730602) popisující principy protiradonových opatření.

Ukázka z odborného textu prof. Jiránka
Ukázka z odborného textu prof. Jiránka

V tomto dokumentu je možné najít i příklady výpočtu různých typů protiradonových opatření (včetně vstupních dat, která lze jen jednoduše otevřít a vše si vyzkoušet).

Dalším bonusem programu je rozsáhlý katalog protiradonových izolací nabízených aktuálně na trhu. Pro každou z více než 90 izolací je v katalogu uvedena výrobní tloušťka, ověřený součinitel difúze radonu, radonový odpor a odkaz na výrobce.

Zbyněk Svoboda

Komentáře:

Tento článek zatím neobsahuje žádné komentáře.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.