zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

V návrhu Zelené úsporám je uvedeno, že je třeba zajistit výměnu vzduchu dle ČSN EN 15 665/Z1:

Část článku
Část článku "Nová Zelená úsporám aktuálně" (Český instalatér 2/2013)

V ČSN EN 15665/Z1 na str. 5 je ale uvedeno, že při výpočtu tepla za větrání se má udávat venkovní výpočtová teplota o 3°C nižší, např. oblast -12 se má počítat spotřeba tepla z větrání při -15.

Je tohle ve výpočtu v Energii 2013? Ta norma není uvedena v nápovědě

Zelená úsporám v roce 2013 a stávající program Energie

Kategorie » téma: Zelená úsporám | Energie » Obecně

20.11.2012 13.44 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 18197x

Otázka:

Vzhledem k tomu, že od příštího roku má býti zřízen nástupnický dotační titul po Zelená úsporám, obrací se na mě obecní úřady, že by si chtěly včas připravit projekt zateplení školky, školy, DPS.

Lze použít pro výpočet energetické náročnosti budovy pro tyto objekty program Energie?? Pakliže ano, jak postupovat třeba u areálu školky sestávající řekněme z pěti objektů, z nichž jeden je jídelna. Nebo škola, kde tři objekty jsou učebny, pak je tam tělocvična, plavecký bazén, jídelna. Co dosazovat za hodnoty do počtu bytových jednotek, počtu lidí atd.

Otázka:

SFŽP chce provést přepočet podlahové plochy u řadového RD. Stěnu k sousednímu RD máme zahrnutou do podlahové plochy, v duchu čl. 2.1.3., fond plochu požaduje bez této stěny.

Odpověď SFŽP: Změna TNI byla realizována proto, že původní ustanovení v TNI bylo v rozporu s ČSN EN ISO 13790. Plochu vnitřní oddělující stěny mezi objekty započtete do plochy pro výpočet měrné tepelné ztráty, neboť hranice zóny jde po "vnějším povrchu" konstrukcí tvořících obálku zóny. Do výpočtu potřeby energie na vytápění ale budete započítávat plochu mezi vnitřními povrchy konstrukcí tvořících obálku zóny, tudíž plochu stěny mezi dvojdomky či řadovými domy do plochy nezapočítáme. To samé platí pro stanovení podlahové plochy pro dotaci.

Požádám Vás o vyjádření.

Otázka:

Nerad se vracím k mnohokráte zmiňovanému tématu zadání výplní otvorů pomocí individuálních hodnot...

Vzhledem k tomu že od daných výplní otvorů (pro můj konkrétní projekt ) nebyly dostupné konkrétní hodnoty součinitele prostupu tepla rámu Uf a lineárního činitele prostupu tepla v uložení zasklení do rámu (dist. rámečku) psi, použil jsem pomocný výpočet programu ENERGIE - odvození z deklarované hodnoty (prezentované v odborné litareatuŕe a školeních Ing. Šálou) pro zpřesnění zadání výplní otvorů v en. hodnocení pro dotační titul Zelená úsporám.

Moc prosím o názor zda je tento postup odvození z deklarované hodnoty Uw relevantní pro hodnocení objektu dle TNI.

Otázka:

Chtěli bychom, se zeptat, jak by jste počítal plochu pro výpočet měrné potřeby tepla na vytápění pro dotaci Zelená úsporám, kdy je celé 1. patro vytápěné, ale jsou tam umístěné kotelna,prádelna,garáž,... viz. příloha. Zbylá část, která je vyznačená, je brána jako plocha, na kterou se uplatňuje dotace, 2.NP je celé obytné.

Pro program Zelená úsporám, se mají vyčlenit místnosti, jako je garáž,prádelna,... z podlahové plochy pro dotaci. Chtěli jsme se zeptat, jak máme počítat s těmito místnostmi, když jsou vytápěné a není tam žádná tepelná ztráta, zda jako vedlejší zónu ( kdy by se tyto konstrukce musely zateplit) nebo jako jeden prostor s obytným a pak to vyčlenit z plochy pro dotaci?

< 1 2 3 4 5 Stránka 6 7 8 9 10 .. 10 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10