zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Na www.kcad.cz zveřejňujeme operativní update s opravou modulu hodnocení požadavků NZÚ, která se týká střešních oken v budovách zařazených do oblasti A dotačního programu NZÚ.

V Energii 2023.10 byla bohužel v oblasti A (zateplení) chybně zařazena střešní okna mezi svislé výplně otvorů, zatímco měla být zařazena mezi ostatní konstrukce na obálce budovy. Požadavky, které pro střešní okna program dosud v oblasti A uvažoval, byly tedy přísnější, než jaké předepisují kritéria dotačního programu NZÚ.

Všem zpracovatelům posudků pro NZÚ se omlouváme za případné potíže a prosíme je, aby si verzi 2023.10 nainstalovali znovu - v aktuální podobě zveřejněné dnes na www.kcad.cz. Děkujeme za pochopení.

Záznam Energ(et)ické pětiminutovky 19.10.2021

Kategorie » téma: Zelená úsporám | Energie » Obecně

19.10.2021 16.33 | Pavel Šála | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 20621x

Dobrý den,

níže je odkaz na záznam Energ(et)ické pětiminutovky 19.10.2021

Otázka:

Kontrolor SFŽP připomínkuje, že je u referenční budovy v protokolu v odstavci „Referenční hodnota průměrného součinitele prostupu tepla zóny č. 1“ použit činitel teplotní redukce b, i když jsem ve výpočtu navrhovaného stavu objektu tento postup výpočtu nezadával. Je tento postup správný? Podmínky SFŽP postup výpočtu přes b neumožňuje…

Otázka:

Když se počítá využitelnost elektřiny z fotovoltaiky pro program NZÚ, je nutné vycházet z roční spotřeby elektřiny z faktury. Roční spotřebu elektřiny tedy zadávám na příslušný formulář jako "přímé zadání známé spotřeby (např. podle faktur)".

Je třeba při tomto způsobu zadání dále zadávat celý systém TZB (zdroje vytápění, ohřev TV, soláry)? respektive je výpočet výroby a využitelnosti elektřiny z FVE propojený se zadáním na záložkách TZB systému? Je třeba při tomto způsobu zadání dále namodelovat objekt (obalové konstrukce, nevytápěné prostory, vytápěný objem zóny, apod)? nebo celý výpočet vychází ze zadané celkové spotřeby elektřiny a zvolené třídy typového diagramu dodávky?

Otázka:

Hodnotím RD se solárními kolektory, které se využívají jak na ohřev TUV, tak na přitápění.

Při zadání plochy 4, 15 m2 se mi pořád kolektory počítají pouze do přípravy TUV a v PENB se mi nezobrazuje využití na přitápění. Dle mého názoru program dle malé plochy kolektorů spočítá, že se využijí jen na přírpavu TUV. Při zadání plochy 10 m2 se mi již kolektory zobrazí i pro vytápění.

Bilance solárních kolekorů (excelovský program ze stránek NZÚ) přitom ukazuje využití kolektorů i pro přitápění už při jejich ploše 4,15 m2.

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 10 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10