zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Přehled konstrukcí pro SFŽP

Kategorie » téma: Zelená úsporám | Energie » Obecně | Teplo

07.07.2010 20.46 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 24082x

Otázka:

SFŽP vyžaduje v rámci „Zelená úsporám" zdokumentovat výpočet součinitele prostupu tepla a tepelný odpor ve výpočtu použitých konstrukcí.
Vlastním programy: Ztráty , Energie, Teplo, Mezera, Stabilita, Area vše verze 2010. Chtěl bych se zeptat je možné vytisknout skladbu navržené konstrukce z katalogu konstrukcí, tj. nějakou přehlednou tabulku s výpisem jednotlivých vrstev a jejich vlastností. Zatím jsem žádný způsob nenašel. Nebo uvažujete o takovéto aktualizaci? Zatím musím vše přepisovat ve Wordu.

Výpočet souč. prostupu U z teplotního pole

Kategorie » téma: Zelená úsporám | Stavební fyzika | Area

28.06.2010 16.35 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 22079x

Otázka:

Dle TNI 73 0329, odst. 6.2 je možné počítat s nulovou přirážkou delta U, pokud je toto doloženo výpočtem dle ČSN EN ISO 6946 a ČSN 730540-4. Pokud se provádí výpočet U pomocí programu area, není na výstupním protokolu uvedena ani jedna z těchto norem. Je U počítáno dle těchto norem?

Otázka:

Již jednou jsem se ptal na rozdílné výsledky u bytového domu. Nyní pracuji na další bytovce s podobnými rozdíly. Jedná se o objekt rozměrů cca 37*11m se dvěmi nadzemními podlažími a problematickým suterénem, kde jsou cca 2/5 vytápěné a 3/5 nevytápěné. Nutno podotknout že stěna mezi vytápěným a nevytápěným prostorem je po váženém průměru v tl cca 200mm z CP.

Pokud jsem zadal vše snad tak jak by mělo být tedy nevytápěnou část suterénu přes podrobný výpočet a vytápěnou část zahrnul do vytápěné části dostal jsem výsledek u SS (stávají stav) 194kWh (potřeba tepla na vytápění), u NS (nový stav) po zateplení fasády, střechy, výměny oken a zateplení stropu nad nevytápěnou části suterénu 58kWh. Pokud jsem však použil výpočet pro částečně vytápěný suterén dostal jsem tyto velmi rozdílné hodnoty u SS je potřeba 174kWh a NS je 45 kWh, což jsou rozdíly 10% respektive 22%.

Již i dířve např. u RD jsem si všiml že mi podrobný výpočet dával vždy horší hodnoty. Můžete mi prosím říci kde případně dělám chybu. Jelikož první postup znamená izolování i stěn oddělující vytápěnou částu SUT od nevytápěné kdežto druhý postup nikoliv.

Také jsem vše zkusil spočítat sice né v souladu s TNI ale použil jsem činitele teplotní redukce pro rozdíl 10°C a pak mi vyšly výsledky naprosto stejné s hodnotami kdy jsem počítal suterén jako částečně vytápěný přes pomocný výpočet. Je také zajímavé že v pomocném výpočtu je doporučována výměna vzduchu 0,3 a změna na hodnotu 2,0 má vliv jen 1kWh ale při zadávání této položky v podrobném výpočtu je změna z 2,0 na hodnotu 0,3 cca 4kwh, přitom zde je psáno že je hodnota 0,5 s malými ventilačními otvory a těsnou obálkou což bych řekl že zrovna v suterénech moc neplati i když ve výpočtu podlahy je doporučováno 0,3.

Mohu poprosit o osvětlení tohoto problému případně kde mám chybu. Velmi děkuji a njsem s pozdravem.

Otázka:

V protokolu o výpočtu z programu Energie jsou u měrné potřeby tepla na vytápění uvedeny denostupně. Proč je tam tato hodnota uvedena, když nebyla zadána? A jak se uplatní ve výpočtu? Upozorňuji, že byl vybrán měsíční typ výpočtu dle TNI.

Dále by mne zajímalo, jaký je rozdíl mezi oběmi uvedenými měrnými potřebami tepla na vytápění.

Otázka:

Při žádosti o dotaci ZU C3 solární kolektory se vyplňuje i ztráta domu. Na tento údaj nejsou žádné "nároky" (pro získání dotace), ale je třeba ho vyplnit. To je asi hlavní důvod proč jsem o tom začal přemýšlet. Zatím jsem to řešil právě pomocí výstupu z Energie, ale vlastně nevím jak moc je toto číslo "korektní" - zda je spíše na bezpečné straně, nebo opačně. Dalším důvodem je samozřejmě dojem, že by bylo příjemné mít všechny výpočty "pod jednou střechou".

Ještě jsem si vzpoměl na jeden dotaz již z oblasti výpočtu. Jak co nejsprávněji zadat zateplení soklu za situace kdy podlaha 1.NP je např. 1m nad terénem a sokl je izolovaný pouze po úroveň terénu (nikoliv pod něj). Tabulka nabízí pouze zadání hodnoty hloubky izolace pod terénem, ale myslím že i ve výše uvedeném případě má izolace soklu vliv - zvláště pokud je samotná izolace podlahy špatná. 

< 2 3 4 5 6 Stránka 7 8 9 10 .. 10 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10