řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Pokud je střešní okno ve střešní rovině, která svírá s horizontem úhel, řekněme, 45°, určitě budou solární zisky tímto oknem větší než oknem o stejné ploše, ale ve stěně. Přitom v programu lze orientaci volit jen způsobem směr/horizont. Pokud mám střešní rovinu o malém sklonu, např 20-35°, používám volbu horizontu, jak ale správně postupovat u těchto vyšších úhlů?

A neprojeví se sklon i na součiniteli prostupu tepla střešního okna?

Otázka:

Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně zelená úsporám. Přišla mi výzva k odstranění nedostatku a to doplnění výpočtu součinitelů prostupu tepla konstrukci nevytápěného prostoru v kontaktu s exteriérem. Problém nastává u dvou konstrukcí podlah v kontaktu se zeminou. Nemohu doložit tento výpočet, protože z programu Energie je vytvořen pouze protokol již s upraveným součinitelem prostupu tepla. Nevíte, jak by bylo možné tento výpočet doložit?

Otázka:

Zajímalo by mě, jak postupovat, když potřebuji zadat do Energie budovu s lehkým obvodovým pláštěm. Pro LOP mám totiž k dispozici jen souhrnný souč. prostupu tepla, který platí pro celou fasádu, tj. plné i prosklené výplně. Stejně tak mám k dispozici jen jednu požadovanou hodnotu UN. Fasáda se ale skládá z plných výplní, které by se měly zadat asi mezi stěny, a průhledných výplní, které by se asi měly zadávat mezi okna....

Našim čtenářům:

Pozorní čtenáři našeho blogu již určitě zjistili, že si jeho hlavní autor občas odporuje a po několika měsících sdělí překvapeným uživatelům něco trochu jiného, než tvrdil původně... a ještě to své původní tvrzení ani neopraví. Inu... nevěřte nikomu nad třicet.

Na jeden takový případ nás právě upozornil pozorný kolega a já to tímto napravuji... a samozřejmě se omlouvám, že jsem to neopravil už dávno.

Jedná se o výpočet lineárního činitele prostupu tepla v uložení stěny na základ u nepodsklepené budovy - tedy o zcela standardní a častý případ. Přesto lze v tomto výpočtu udělat zásadní chybu, kterou se mi bohužel povedlo v jednom ze starších příspěvků udělat také.

Pokud je tepelná izolace v podlaze umístěna nad úrovní okolního terénu, žádné problémy s výpočtem nevzniknou. Jinak je tomu ale v případě, kdy je tepelná izolace podlahy pod úrovní okolního terénu, tedy kdy detail založení stěny vypadá např. takto:

Základ stěny
Základ stěny

V takovém případě je nutné postupovat opatrně...

Vliv regulace otopné soustavy na potřebu tepla na vytápění

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

31.05.2011 15.56 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 17172x

Otázka:

Rád bych se zeptal, jak výpočtově funguje zaškrtávátko v Energii "zóna je vytápěna otopnou soustavou s regulací". Proč (a jak) se tento fakt promítá do POTŘEBY tepla na vytápění (která by ze své definice vliv typu otopné soustavy podle mého názoru zahrnovat neměla)?

< Stránka 1 2 3 4 .. 4 >

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10