Energie 2023 – urychlení výpočtu (aktualizováno).

Kategorie » téma: Energie » Obecně

16.02.2023 13.41 | Pavel Šála | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 34585x

Vážení zákazníci,

s přechodem na novou Energii 2023 je zřejmé, že výpočet s hodinovým krokem je náročnější na výpočetní výkon, než předchozí verze programu. Níže uvádíme několik možností, jak výpočet urychlit. (jde o stejné oblasti, které jsme si ukazovali na webináři na začátku února):

Nastavení SW:

1.       Nastavení antivirového programu: U některých antivirových programů dochází k tomu, že antivir opakovaně prochází a kontroluje pracovní a dočasné soubory, se kterými výpočet pracuje. Pokud tomu tak je, znamená to velmi výrazné navýšení doby výpočtu. Toto lze odstranit tím, že v nastavení antiviru přidáte výjimku na adresář s daty, ve kterém je vaše úloha umístěna.

2.       Nastavení pracovního adresáře: Pokud máte úlohy uloženy na síti, cloudu, práce z takového umístění může výpočet výrazně zpomalit. Energie si s tím ale umí poradit, stačí nastavit pracovní adresář. Podrobný návod, jak to lze udělat, je zde: .:: Úlohy na síti a pracovní adresář | Stavební fyzika - Svoboda Software | K-DATA, s.r.o. ::. (kdata.cz)

3.      Vypnout mazání výsledků: Energie je standardně nastavena tak, že když dojde ke změně zadání, výsledky předchozího výpočtu se smažou a výpočet je třeba provést znova. Tím se sice zajistí, že výsledky vždy odpovídají aktuálnímu zadání, ale není to praktické ve chvíli, kdy měním např. jenom popis objektu, parcelní číslo apod.  Mazání výsledků lze vypnout – stačí zvolit menu/vstupní data/možnosti a zrušit zaškrtnutí volby: "Automaticky vymazat předchozí výsledky výpočtu po změně vstupních dat". Jen je pak třeba pamatovat na to, že pokud se změní něco, co výpočet ovlivní, je třeba výpočet provést.

4.       Projít nastavení Energie při přeinstalaci: Pokud Energii z nějakého důvodu instalujete znovu (třeba při aktualizaci na novější verzi), je dobré zkontrolovat a případně obnovit nastavení pracovního adresáře a mazání výsledků.

 

Optimalizace vstupních dat a výpočtu:

5.       Optimalizace úlohy – počet konstrukcí v jedné zóně: počet konstrukcí v jedné zóně má značný dopad na výpočet. Pro délku výpočtu je mnohem lepší mít stejný počet konstrukcí použitý ve více různých zónách, než mít je všechny v jedné zóně. Je vhodné nerozdělovat plochy konstrukcí, tam, kde to není nutné (např. nezadávat stejnou stěnu rozdělenou po patrech).

6.       Optimalizace úlohy – počet zón: počet zón při zachování nižšího počtu konstrukcí v jednotlivých zónách navyšuje délku výpočtu jen poměrně málo.

7.       Optimalizace úlohy – skladby konstrukcí: Délku výpočtu ovlivňuje i počet vrstev ve skladbách konstrukcí, pokud používáte podrobnější n-uzlový výpočet. V Energii je proto vhodné ze skladeb odstranit pro výpočet „U“ nevýznamné vrstvy (např. hydroizolace, parozábrany apod.)

8.       Nastavení výpočtu – 5-uzlový model: Jde sice o zjednodušený výpočet, ale u většiny běžných úloh jsou rozdíly ve výsledcích minimální. (lze nastavit při aktivaci výpočtu).

9.       Vypnutí výpočtu referenční budovy: Pokud nejde o finální výpočet a jde Vám o výsledky hodnocené budovy, lze si výpočet urychlit tím, že se referenční budovy (pro hodnocení i zatřídění) nebudou počítat. Tzn je to vhodné pro různé pracovní a kontrolní výpočty. Pro finální výpočet, ze kterého se bude generovat PENB toto urychlení použít nelze. (lze nastavit při aktivaci výpočtu).

10.   Výpočet Uem: především v úvodních krocích při optimalizaci domu se primárně řeší obálka. Pokud zapnete volbu, kde výpočet spočítá a vyhodnotí pouze Uem, výpočet je hotový v řádu sekund (lze nastavit při aktivaci výpočtu).

 

HW:

11.   Dostatečně výkonný počítač: Výpočet je dobré provádět na aktuálním HW s výkonným procesorem a dostatkem operační paměti. Vyhovující sestava je např. Gen 13 (procesor i7-13700K, 32Gb RAM, SSD disk). Oproti 6 a více let starým sestavám lze dosáhnout až 65% úspory výpočetního času.

Komentáře:

#1 | Ondřej » --

16.02.2023 15.25

procesor i7, 32Gb RAM, SSD disk - to začínáme na 40 tisících :-) + nová Energie 20 tisíc + průběžné vzdělávání pár tisíc + otravná SEI = celkem zábavný koníček býti energetickým specialistou :-)

#2 | Pavel Šála » --

16.02.2023 16.54

Ten nový počítač není podmínkou. Výpočet poběží klidně na 10 let starém PC, jen pomaleji.

Přidat komentář

 *
 *
 
 *

*) Povinné položky jsou označeny hvězdičkou.

Související weby:

www.kdata.cz - CAD software

www.kcad.cz - Stavební fyzika

www.datasystem.cz - Primární data

Stavební fyzika » Aktuality

03.11.2023 13.35 » Energie 2023.11 k dispozici.

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.11.

31.08.2023 14.47 » Energie 2023.10 k dispozici

V sekci ke stažení  na kcad.cz je pro uživatele Energie 2023 bezplatný update 2023.10