zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Potřeboval bych potvrdit ideu postupu jednoho výpočtu v Energii. Mám dvoupatrový objekt, v přízemí 3 obchody (celkem 3 nezávisle vytápěné zóny, přerušované vytápění), v patře 6 bytů (celkem 6 nezávisle vytápěných zón, nepřerušované vytápění). Objekt se ve výpočtu rozdělí na 9 zón, konstrukce na styku jednotlivých zón se pak zadají v "Popisu spojení zón", při zadání přerušovaného vytápění ve 3 zónách  obchodů (rozdílný způsob vytápění oproti bytům) se pak už blíže neřeší tep. tok mezi jednotlivými zónami s momentální rozdílnou tep. interiéru?

Otázka:

Jaké rozměry použít v případě výpočtu obytné částí 2np, kdy pod tímto prostorem jsou komerční prostory, které nezapočítávám do podlahové plochy? A nad 2np je nevytápěná půda. Podlahu 2np neuvazuju do ochlazovaných konstrukcí (teplota 2np a 1np je totožná) - viz obrázek níže.

Uvažuji dobře, že používám vnější rozměry, tj. např. výška ochlazované stěny je  3,9m?
Nebo lze tl. podlahy kterou neuvazuju do ochlazovaných kcí nezapočítávat a pak by byl rozměr 3,45?

Otázka:

Jsou do výpočtu obvodových konstruktí (stěny, střecha), při volbě zahrnutí "vlivu tepelných vazeb" paušální přirážkou, již zahrnuty veškeré tepelné vazby a mosty?

Otázka:

.. Lze u velmi starého objektu, kde např. termostatické ventily a hlavice nejsou osazeny, předpokládat využitelnost tepelných zisků? Přeci jen z vlastní zkušenosti vím, že si sám reguluji teplotu v místnosti ventilem dle zvýšené teploty vlivem sluníčka.

Vliv rozhraní mezi zónami

Kategorie » téma: Energie » Obecně | Energie » 01 Zóny

02.02.2013 10.05 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 1 komentářů | Přečteno: 24416x

Otázka:

Při výpočtu objektu o dvou zónách v programu Energie 2011 jsem narazil na nesrovnalost při vyhodnocování rozhraní mezi zónami.

- při výpočtu bez uvažování konstrukcí na rozhraní zón výpočet proběhl s výsledkem 78 kWh/m2.a (konstrukce nebyly zaškrtnuty)

- při výpočtu s uvažováním konstrukcí na rozhraní zón výpočet proběhl s výsledkem 102 kWh/m2.a (konstrukce byly zaškrtnuty)

V tiskovém výstupu jsem si všiml, že jsou započtené tepelné toky ze zóny č. 2 (+20stC) do zóny č. 1 (+10st.C) TEPELNÁ ZTRÁTA, ale nejsou započtené tepelné toky ze zóny č. 2 do zóny č. 1 TEPELNÉ ZISKY.

Nedochází k vyrušení tepelných toků mezi zónami a tím i dochází k jiným výsledkům.

< 1 2 Stránka 3 4 5 6 7 8 .. 22 >