zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Jak postupně přibývají zkušenosti s používáním hodinového modelu, objevují se různé nové a často dost překvapivé poznatky. Nečekaně často mají na výsledky vliv takové faktory, které byly u měsíčního výpočtu méně podstatné, až zanedbatelné.

O dopadu velkých vnitřních zisků u zón s malým počtem vnějších konstrukcí na výsledky hodnocení jsme na blogu už diskutovali. Snad ještě závažněji se může projevit zdánlivá maličkost, která by přitom s výsledky měsíčního výpočtového modelu prakticky nepohnula: zadání nulového odporu při přestupu tepla na vnitřní straně konstrukce.

Jak jsme tento týden zjistili kontrolou jednoho zaslaného zadání, právě nulová hodnota Rsi u plošně rozsáhlé střechy byla příčinou, proč potřeba tepla na vytápění vycházela u této budovy skoro stejná se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu i bez něj.

Trombeho vs. větraná stěna - zadání, rozdíl.

Kategorie » téma: Energie » 05 Konstrukce doplňkové

19.04.2010 15.32 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 22694x

Otázka:

Dobrý den,
dostala jsem se k výpočtu passivního rodinného domu, ve kterém investor využívá jižní stěnu pro ohřev vzduchu, který potom cirkulací rozvádí do střední akumulační stěny. Vzduch se ohřívá v prostoru mezi dvěma prosklenými stěnami(nebo spíše velkými okny), jedná se tedy o jakýsi solární kolektor.
Tápu kam můžu takovou konstrukci zadat, jestli jako Trombeho stěnu, nebo jako větranou stěnu?
Při zadání do Trombeho stěny se mi pouze zvýšila ztráta objektu, ve výpočtu se neodrazily další solární zisky. Je výpočet vázán se zadáním například vzduchotechniky - recirkulace apod.?
Solární zisky jsem naopak získala po zadání do větrané stěny. Tady se ale jedná o předehřev vzduchu z exteriéru, což by nevyhovovalo mé situaci? netuším ale, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma konstrukcemi a jestli "moje" konstrukce odpovídá některé z uvedených a mohu jí ve výpočtu zohlednit?
Děkuji za odpověd, případně zašlu materiály k upřesnění.
Pavla Hartová

Průsvitná tepelná izolace

Kategorie » téma: Energie » 05 Konstrukce doplňkové

15.07.2015 13.16 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 19625x

Otázka:

Mám dotaz k záložce průsvitné izolace: tam se zadávají okna a dveře s nalepenou průsvitnou folií, nebo pro jaké speciální konstrukce tato záložka slouží?

O zadávání přirážek na tepelné vazby a na tepelné mosty jsme před lety na našem blogu poměrně často diskutovali. Když se na toto téma objeví nový dotaz, určitě neuškodí si celý problém trochu připomenout - zvláště pak, když z našeho archívu vyplyne, že hlavní diskuse probíhaly už v dávném roce 2010!

Inspirací pro návrat do minulosti byl následující dotaz:


V Energii při výpočtu zadávám přirážku na ztráty jednotlivých zón (třeba 0,05). Je třeba tuto přirážku zadávat i v přípravné fázi výpočtu při výpočtu jednotlivých skladeb konstrukcí (podle u jednotlivých skladeb by měla být tím pádem přirážka 0)?

Otázka:

V protokolu k PENB mě zarazila kategorie "Ostatní konstrukce". Je tam pro ni uvedena nulová plocha a nenulový tok:

Ostatní konstrukce v protokolu PENB
Ostatní konstrukce v protokolu PENB

Nejsem si přitom vědomá, že bych nějakou takovou konstrukci nebo konstrukce zadávala. O jaké konstrukce jde?

< Stránka 1 2 3 4 .. 4 >