zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Recirkulace - její význam a efekty

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

17.10.2010 00.00 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 18399x

Otázka:

Recirkulaci moc nerozumím, pokud ale přivádím 8000 m3/h a mám 50% recirkulaci, tak to vlastně znamená, že 8000 m3/h přivedu a 4000 m3/h se mi tam ještě protočí, čímž mi trochu oteplí přívaděcí vzduch, takže by to mělo pomoci.
Když jsem ale všude zadal VZT vytápění a recirkulaci 50%, nic se nestalo.

Zadání tepelného čerpadla vzduch-vzduch

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

05.12.2013 09.53 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 2 komentářů | Přečteno: 16395x

Otázka:

Počítám pasivní RD pro dotaci NZÚ 2013 a v rámci jednotky pro větrání s rekuperací je řešeno i teplovzdušné topení, které je zajištěno tepelným čerpadlem vzduch/vzduch. Ohřev teplé vody zajišťuje rovněž tato jednotka, ale předání energie je vzduch/voda. Bohužel jsem v TNI 730331 nenašla, jak zadat TČ vzduch/vzduch. Prosím je nějaké řešení?

Otázka:

BD rozdělujeme na 2 zóny: z20-byty a z10 chodby, schodiště (často nepřímo vytápěná z BJ).

Co zadávat ve zdroji tepla? Do teď jsme zadávali stejný zdroj vytápění, což nám bylo vytýkáno.

V případě zadávání těchto prostor jako nevytápěných prostorů v dotačním programu, muselo by se navrhovat nesmyslné zateplení vnitřních k-cí. Kdybychom zase zadávali vše do jednéí zóny z20 s BJ, v mnoha případech bychom výsledek výrazně zhoršili.

Otázka:

Opakovaně byly na blogu řešeny možnosti uprav profilů obytných zón. Já ji teď např. provádím kvůli nastavení požadované osvětlenosti v chodbách v souladu s projektem (normová je mnohem vyšší, takže by navržené osvětlení vycházelo výrazně uspornější).

Jenže pak je zóna Energií hodnocena bez možnosti nastavení jako jiná než obytná a s jiným snížením referenční neobnovitelné energie - a to je vážný rozpor s vyhláškou.

Nebo se pletu?

Po několika zkušenostech s potížemi, které naši zákazníci měli se správným zadáním provozu v budově s pomocí vlastních profilů, upozorňujeme na tlačítko se symbolem lupy, které najdete na většině záložek (Provozní teploty, Větrání, Osvětlení, Zisky od osob, Zisky od spotřebičů, Teplá voda, Vodní pára, Úprava vlhkosti) dole na kartě Podzóny, gemoetrie a provozní podmínky na formuláři pro zadání popisu zóny.

Stiskem zmíněného tlačítka lze vyvolat okénko s grafem hodinových průběhů příslušné veličiny (teploty, průtoku apod.), a to pro jakýkoli den v roce. Velmi jednoduše si tak můžete zkontrolovat, s jakými hodinovými provozními parametry v zóně bude program dále počítat a zda tyto průběhy odpovídají tomu, co jste měli v úmyslu zadat.

< Stránka 1 2 3 4 5 6 .. 57 >