zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Pokud odstraním otvorovou výplň z konstrukce při zadávání s dynamickou vazbou, výplň mi stále zůstává v seznamu výplní a započítává se do obálky budovy.

Existuje nějaký automatizovaný způsob, než vyhledat toto okno v seznamu oken a manuálně ho odstranit?

Jak postupně přibývají zkušenosti s používáním hodinového modelu, objevují se různé nové a často dost překvapivé poznatky. Nečekaně často mají na výsledky vliv takové faktory, které byly u měsíčního výpočtu méně podstatné, až zanedbatelné.

O dopadu velkých vnitřních zisků u zón s malým počtem vnějších konstrukcí na výsledky hodnocení jsme na blogu už diskutovali. Snad ještě závažněji se může projevit zdánlivá maličkost, která by přitom s výsledky měsíčního výpočtového modelu prakticky nepohnula: zadání nulového odporu při přestupu tepla na vnitřní straně konstrukce.

Jak jsme tento týden zjistili kontrolou jednoho zaslaného zadání, právě nulová hodnota Rsi u plošně rozsáhlé střechy byla příčinou, proč potřeba tepla na vytápění vycházela u této budovy skoro stejná se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu i bez něj.

Otázka:

Hodnotíme školu s velkým množstvím světlíků do tříd. Je dotována z OPŽP a tím pádem světlíky musí dodržet podle ČSN 73 0540-2 Urec,20 = 1,1, což je extrémní hodnota.

Zajímalo by mne, zda je možné uplatnit zvýšení požadované a doporučené hodnoty UN a U,rec podle čl. 5.2.5 v ČSN 730540-2, tj. přenásobením poměrem mezi teplosměnnou plochou a plochou průmětu světlíku:

 

Plocha průmětu

Teplosměnná plocha
            Plocha průmětu                Teplosměnná plocha

A pokud ano, tak zda se má toto zvýšení UN,20 promítnout i do referenční budovy při zpracování PENB.

Otázka:

...výměna oken:

Zajímalo by mě, zda mám při zadání vliv tepelných vazeb zahrnout přibližně;   implicitní hodnota 0,02 platí pro nová i stávající okna?

Otázka:

Jako doporučené opatření pro snížení energetické náročnosti hodnocené budovy jsem navrhl snížení hodnot U obalových konstrukcí. Paradoxně mi pak vyšla pro toto doporučené opatření vyšší dodaná energie na chlazení. Čím je to způsobeno?

< 1 2 3 4 Stránka 5 6 7 8 9 10 .. 21 >