zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Jak zadat tepelné čerpadlo jen pro přípravu teplé vody?

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

01.02.2017 09.51 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 6 komentářů | Přečteno: 39752x

Otázka:

Hodnotíme RD, který bude vytápěn elektrokotlem, ovšem teplá voda bude připravována s pomocí tepelného čerpadla. TČ nebude tedy využito na vytápění.

Nevíme si rady, jak správně zadat tyto zdroje. Pokud totiž tepelné čerpadlo nezadám do záložky Zdroje tepla, pak nemůžu v záložce způsobu ohřevu TV zaškrtnout, že voda je ohřívána tepelným čerpadlem.

Jaký poměr tedy zadat mezi elektřinou a tepelným čerpadlem v záložce zdroje, tak aby to odpovídalo způsobu využití. Zatím jsme poměr dali 99% elektřina a 1% tepelné čerpadlo, ale nevíme jestli je tato úvaha správná.

Otázka:

Při zadání prostoru mrazírny byla určena převažující návrhová vnitřní teplota pro určení požadavku na součinitel prostupu tepla správně ve výši 20 C (aby nedošlo k přepočtu součinitelů prostupu tepla dle ČSN 14 8102), a průměrná vnitřní teplota pro režim vytápění a chlazení -22 C.

Ve vygenerovaném PENB se u těchto prostor v části výpočtové zóny objevuje návrhová vnitřní teplota ve výši 20 C.

Je to správně?

Možnosti zadávání osvětlení do výpočtu ENB

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

23.04.2013 15.04 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 1 komentářů | Přečteno: 17896x

Otázka:

Jak správně zadat osvětlení dle TNI 730331 (políčko vnitřní zisky a osvětlení): když zaškrtnu políčko, že o energetické náročnosti osvětlení rozhoduje uživatel, tak nelze zadat, zda jsou v domě klasické žárovky nebo úsporky. Vždy se ví a to buď z projektu a nebo z reality, jaké je v domě osvětlení. Proto by bylo vhodné nezaškrkávat políčko o energetické náročnosti osvětlení rozhoduje uživatel. Zde ale narážím na problém, jak zadat žárovky nebo úsporky, protože měrná roční dodaná elektřina na osvětlenídle nápovědy RD metoda LENI je 4,5 kWh/m2.rok. V tomto případě nikde nezohledním konkrétně druh osvětlení. Jde sice zadat průměrnou účinnost osvětlení v zóně, ale ta nemá vliv na konkrétní spotřebu osvětlení. Další možností je zadání osvětlení přes políčko je znám příkon osvětlenía přes pomocný výpočet zadat hodnotu ve watech. Nicméně zde to dává celkem nereálné hodnoty watů (ověřeno dle reality na stavbě, s elektrikářem a fakturami za energie).

Moje otázka zní, jak správně zadat osvětlení dle TNI 730331 v Energii 2013 a kde zohlednit osvětlení pomocí žárovek a úsporek tak, aby to dávalo reálné hodnoty?

Otázka:

...výpočet pasivního rodinného domu pro dotaci ZÚ. V objektu je použit částečný lokální větrací systém se ZZT. Ovšem jen v pobytových místnostech. V místnostech ostatních (koupelny, sklady, technické místnosti, …) je užito přirozené větrání. Dle mého názoru je možno použít 2 řešení:

A.    Udělat v objektu 2 zóny.  Všechny osoby ponechat v zóně 1 (větraná se ZZT) a v zóně 2 zadat nulový počet osob. Větrací tok pak ve 2. zóně zadat takový, aby odpovídal výměně vzduchu cca 0,5 1/hod. A nebo – zadat skutečný průtok vzduchu (např. od odtahových ventilátorů) s tím, že bych zvolil vyšší počáteční teplotu, neboť vzduch je nasáván povětšinou ze sousedních pobytových místností.

B.    Udělat v objektu 1 zónu. A jak jste již zmiňoval na Vašem webu, účinnost ZZT ponížit váženým průměrem přes objemy zóny.

Recirkulace - její význam a efekty

Kategorie » téma: Energie » 06 Provoz zóny

17.10.2010 00.00 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 18435x

Otázka:

Recirkulaci moc nerozumím, pokud ale přivádím 8000 m3/h a mám 50% recirkulaci, tak to vlastně znamená, že 8000 m3/h přivedu a 4000 m3/h se mi tam ještě protočí, čímž mi trochu oteplí přívaděcí vzduch, takže by to mělo pomoci.
Když jsem ale všude zadal VZT vytápění a recirkulaci 50%, nic se nestalo.

< 1 Stránka 2 3 4 5 6 7 .. 57 >