zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Prosím o pomoc s problémem. Vrátil jsem se po několika letech k budově, kterou jsem zadával někdy 2013-2014, tj. ještě předtím, než začala být uplatňována redukce neobnovitelné primární energie pro referenční budovu (od ledna 2015). V těchto starých datech jsem měl tedy samozřejmě nastaveno, že se redukce nemá uplatnit.

Po načtění dat do Energie 2016 tam toto nastavení (tj. redukce ne) zůstalo, ale já bych ho potřeboval změnit na "redukce ano", protože budovu budu hodnotit znovu podle dnešních platných předpisů. Políčko "snížit neobnovitelnou primární energii pro referenční budovu" je ale v Energii 2016 zamčené a já ho nemohu zaškrtnout.

Otázka:

Posuzuji pasivní RD, v němž vytápění zajišťuje teplovzdušné větrání, kde zdroj ohřevu vzduchu je tepelné čerpadlo-80% (nahřívá IZT) a krb na dřevo-20%. Ohřev teplé vody - zdroj je opět tepelné čerpadlo - 80% (nahřívá IZT) a krb na dřevo - 20%.

Prosím o radu, zda zadávám dobře:

1. příprava teplé vody:

první zdroj - Krbová kamna - výměníkem na do IZT; účinnost 50%; podíl 20%
druhý zdroj - tepelné čerpadlo; zaškrtnu čtvereček (zdrojem je tepelné čerpadlo); jakou účinnost zdroje doplnit?

2. zdroje tepla:

první zdroj - Krbová kamna - výměníkem na do IZT; účinnost 50%; podíl 20%
druhý zdroj - tepelné čerpadlo; vyplním parametry; podíl 80%

3. energonositele, primární energie a emise:
1.energonositel - elektřina
2.energonositel -krb na dřevo
3.energonositel -tepelné čerpadlo

Zde narážím na problém s tepelným čerpadlem, jak jej zahrnout do primární energie, jaký je faktor energetické přeměny, atd.
Můžete prosím mi poradit, jak vše správně zadat?

Primární energie a solární kolektory

Kategorie » téma: Energie » 07 OZE a primární energie

14.07.2010 22.40 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 7 komentářů | Přečteno: 21287x

Otázka:

Ze SFŽP jsem dostal k výpočtu v programu ENERGIE 2009 následující připomínky:

"Solární systém se ve výpočtu primární energie již nezahrnuje do energonositelů, v programu Energie je již zahrnut v předchozí části výpočtu." "Solární systém by se neměl započítávat do záložky primární energie, byl již odečten v přepočtu na spotřebu TV, případně na vytápění. Primární energie ze solárů by se měla navíc připočíst k výsledkům z protokolu energie, která tento výpočet zatím počítá nepřesně."

Na to jsem odpověděl ve smyslu, že jsem přesvědčen o správnosti zadání a již se mi nikdo ze SFŽP neozval.

Po obdržení opětovné stejné připomínky k jinému projektu toto chci raději prověřit. V příloze zasílám předmětný výpočet. Jedná se o pasivní dům se solárními kolektory na ohřev vody a přitápění. Na kartu energonositelé jsem zadal jednotlivé zdroje s jejich procentuálním podílem.

Nevím, co by mělo být jinak? Resp. můžete prosím poradit, co tím asi myslí?

Neobnovitelná primární energie

Kategorie » téma: Energie » 07 OZE a primární energie

17.04.2013 19.05 | Zbyněk Svoboda | Komentáře: 0 komentářů | Přečteno: 14642x

Otázka:

Dobrý den, je možné, aby novostavba s Uem v C s větráním VZT, vytápěním VZT a dokonce i s rekuperací nevycházela z hlediska neobnovitelné primární energie za rok? Důvodem jsou zřejmě nepříznivé faktory neobnovitelné a celkové primární energie. Pokud jsem korektní, tak se domnívám, že větrací jednotky bez TČ, přímotopy, el. kotle atp. jsou v novostavbách s těmito parametry obálky minulostí.

Otázka:

Z mnoha provedených hodnocení bytových domů v posledním roce se nám jeví, že je klíčové, zda mají garáž, jak je veliká a jestli tam mají LED osvětlení. Bytové domy bez garáží mají obvykle přísnější referenční hodnoty budovy a splnění kritérií je náročnější. Čím větší je garáž, tím to vychází lépe.

Teď máme konkrétně bytový dům, který vychází - s garáží - z hlediska primární energie do třídy „A“. Zkusili jsme zrušit garáže a objekt „spadne do třídy B“. Skutečně mají garáže takový vliv na referenci?

S měsíčním krokem výpočtu jsme mimochodem takové zkušenosti neudělali.

< 1 .. 7 8 9 10 11 Stránka 12 13 14 15 16 17 .. 18 >