zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Jeví se mi, že výpočet energie získané solárními kolektory v Energii 2023 je chybný, když značně závisí na střední teplotě teplonosné kapaliny a téměř nezávisí na světové orientaci.

Hodnoty pro klimat. data Pardubice 2012 jsou diametrálně odlišná od Energie 2021.

Otázka:

Chtěl jsme se zeptat k zadání součinitelů CO2 (na listu Výroba energie (solární systémy a kogenerace)). Ponechává se v případě zadání fotovoltaických systémů (Fve) se zapojením do veřejné sítě či využitím v domě nulový a nebo dle toho jaký hlavní zdroj tepla (energie) v domě nahrazuje (doplňuje)? 

 Dále by mne zajímalo, zda je možné v Energii zadat Fve v zapojením s "wattrouterem" ... tzn. prioritně využití vyrobené el. energie v domě a až přebytky odevzdávané do veřejné sítě.

Otázka:

Chtěl jsem se zeptat čistě v teoretické rovině, zda lze vůbec navrhnout systém přípravy TUV pro menší RD tak, aby ve výsledném hodnocení ENB spadl do kategorie A. 

Vzhledem k parametrům referenční budovy dle TNI 730331:

TUV dle TNI 730331 reference
TUV dle TNI 730331 reference

se mi i při sebelepší účinnost zdroje tepla (99%), či při zadání tepelného čerpadla s vysokým COP, super zaizolované akum. nádrži i krátkých rozvodů, úsporném oběh. čerpadle se nedaří ke kategorii A ani přiblížit (max. kategorie B).

Při použití i předimenzované solární soutavy sice dokážu vyrobit hodně energie, ale tato se v protokolu neodčítá od dodané energie na přípravu TV za rok EP,W (ač se to v poznámce protokolu píše). Ve skutečnosti mi vychází shodná dodaná energie na přípravu TV se soláry i bez nich.

Jak by tedy čistě teoreticky měl vypadat sytém ohřevu TUV v běžném rodinném domě, aby měl ambice na kategorii A en. náročnosti na přípravu TVU? Předem děkuji moc za názor, tip. 

Otázka:

Provádím výpočty RD s kolektory pro NZÚ, přičemž účinnost solárního systému spočítám v programu NZÚ (excelu), s malými odchylkami zadám také solární panely, nicméně finální výpočet v Energii vyhodí celkovou energii včetně ztrát v solárních rozvodech a zásobníku, což je hodnota podstatně nižší (i když logicky správná) a pohled na efektivnost solárného systému pak zcela shazuje. 

(Samozřejmě pro dotaci je požadovaný ten excelový výpočet, ale vzhledem k tomu, že zároveň dělám výpočet pro rekonstrukci, kde je požadovaný PENB, tak si myslím, že by ty výstupy měly spolu alespoň trošku sedět.)

Otázka:

Mám dotazy k výpočtu solárního systému v Energii:

- Jak je tento výpočet přesný? Když jsem zadal dolní hranici účinnosti (50 % dle nápovědy) a průměrné stínění 0,7, pořád jsem byl s celkovým přínosem podstatně lepší než ve srovnání s výpočtem od Ing. Matušky (pro Zelená úsporám).

- Který výpočet je tedy přesnější? (že bych to třeba spočítal nejdřív podle Matušky a potom napasoval do Energie tak, aby to vycházelo stejně)

- V záložce "primární energie" jsou doplňující údaje pro solární systémy - to se používá pouze v případě, kdy chci vyjádřit úsporu solárním systémem oproti jinému zdroji, který v této tabulce zadávám? (Mám pocit, že v některé ze starších diskuzí jste uváděl, že do základních údajů se solární systém nezadává, že ten se započte automaticky, je to tak?)

< 1 Stránka 2 3 4 5 6 7 .. 18 >