zobrazit: všechny | placené | neplacené řadit podle: nejnovější | nejčtenější | nejkomentovanější

Otázka:

Provádím výpočty RD s kolektory pro NZÚ, přičemž účinnost solárního systému spočítám v programu NZÚ (excelu), s malými odchylkami zadám také solární panely, nicméně finální výpočet v Energii vyhodí celkovou energii včetně ztrát v solárních rozvodech a zásobníku, což je hodnota podstatně nižší (i když logicky správná) a pohled na efektivnost solárného systému pak zcela shazuje. 

(Samozřejmě pro dotaci je požadovaný ten excelový výpočet, ale vzhledem k tomu, že zároveň dělám výpočet pro rekonstrukci, kde je požadovaný PENB, tak si myslím, že by ty výstupy měly spolu alespoň trošku sedět.)

Otázka:

Zpracovávám PENB pro nástavbu dvou pater BD jako novostabu (navýšení nad 25% plochy). PENB plní bez problémů Uem a dodanou energii. Pro neobnovitelnou primární energii vyšlo, že je nástavba v třídě C, ale požadavky nejsou splněny. Konkrétně jde o tyto hodnoty:

Požadavek:  ref. měrná neob. prim. energie E,pN,A,R:    154 kWh/(m2.a)

          pro zatřídění do klasif. třídy se použije         171 kWh/(m2.a)

Výsledky výpočtu:  měrná neob. prim. energie E,pN,A:    167 kWh/(m2.a)

Měl jsem za to, že u novostavby se zatřídění do tříd kryje s ref. budovou.  Znamená to tedy, že požadavek není splněn?

Otázka:

Využití FV mám nastaveno v zóně a v dalších zónách v prioritách osvětlení, větrání, případně vytápění (s energonositelem elektřina), přebytky nevyužity.

Zarazilo mne, že pro osvětlení je z FV využito ale pouze 0,33 MWh, přestože je prioritní. Čím to je?

Otázka:

Hodnotím RD se solárními kolektory, které se využívají jak na ohřev TUV, tak na přitápění.

Při zadání plochy 4, 15 m2 se mi pořád kolektory počítají pouze do přípravy TUV a v PENB se mi nezobrazuje využití na přitápění. Dle mého názoru program dle malé plochy kolektorů spočítá, že se využijí jen na přírpavu TUV. Při zadání plochy 10 m2 se mi již kolektory zobrazí i pro vytápění.

Bilance solárních kolekorů (excelovský program ze stránek NZÚ) přitom ukazuje využití kolektorů i pro přitápění už při jejich ploše 4,15 m2.

Otázka:

Mám dotazy k výpočtu solárního systému v Energii:

- Jak je tento výpočet přesný? Když jsem zadal dolní hranici účinnosti (50 % dle nápovědy) a průměrné stínění 0,7, pořád jsem byl s celkovým přínosem podstatně lepší než ve srovnání s výpočtem od Ing. Matušky (pro Zelená úsporám).

- Který výpočet je tedy přesnější? (že bych to třeba spočítal nejdřív podle Matušky a potom napasoval do Energie tak, aby to vycházelo stejně)

- V záložce "primární energie" jsou doplňující údaje pro solární systémy - to se používá pouze v případě, kdy chci vyjádřit úsporu solárním systémem oproti jinému zdroji, který v této tabulce zadávám? (Mám pocit, že v některé ze starších diskuzí jste uváděl, že do základních údajů se solární systém nezadává, že ten se započte automaticky, je to tak?)

< 1 2 Stránka 3 4 5 6 7 8 .. 18 >